Κόσμος

Die Welt: Η επιστροφή της ταπεινωμένης Μέρκελ στο Βερολίνο

Με ένα καυστικό άρθρο η συντηρητική εφημερίδα Die Welt τα γενόμενα στην σύνοδο κορυφής εχτές το βράδυ και θεωρεί πως η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ επέστρεψε πίσω ταπεινωμένη. Πια χαρακτηριστικά η εφημερίδα αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «οι Ευρωπαίοι ηγέτες πιάνονται από ένα δεντράκι με το όνομα Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, τότε το SPD αφήνει από το χέρι του την καγκελάριο. Η κ. Μέρκελ έπρεπε να σκαρφαλώσει με κόπο και εκεί να απόσχει της ψήφου για την υποψήφιό της, για το προσωπικό τους, για την πράξη σωτηρίας του πνεύματος της Ευρώπης, έτσι το βλέπει η ίδια».

Η όλη κριτική επικεντρώνεται στην απόφαση να αναλάβει τα ηνία της Κομισιόν η κ. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σχολιάζοντας πως «Η πρώτη Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, 60 χρόνια μετά την υπογραφή των Ευρωπαϊκών Συνθηκών και επιπλέον από τη Γερμανία, είναι βέβαια κάτι. Η εφαρμογή της αρχής του επικεφαλής υποψήφιου (Spitzenkandidatenprinzip), με τον μεγάλο ρόλο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την πλήρωση της υψηλότερης θέσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δυστυχώς δεν ήταν αυτή τη φορά εφικτή. Την επόμενη φορά ίσως».

Ακόμα ασκεί κριτική λέγοντας πως στις χθεσινές συνομιλίες, η γερμανική κυβέρνηση εμφανίστηκε διασπασμένη διότι «η αρνητική στάση του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας είναι μια de facto ρήξη στον κυβερνητικό συνασπισμό, έστω και αν ακόμη δεν έχει γίνει επίσημα. Η κ. Μέρκελ είχε πει, όταν παραιτήθηκε από προέδρος του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος (CDU) τον Οκτώβριο, ότι ήταν “διατεθειμένη” να παραμείνει μέχρι το 2021 καγκελάριος, είχε όμως κατά νου να ασκήσει το αξίωμά της με αξιοπρέπεια και να φύγει με αξιοπρέπεια».

Τέλος η εφημερίδα επισημαίνει τον τρόπο με τον οποίο οι άλλοι συνάδελφοί της από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα την αντιμετώπισαν.

Σχολιάστε ...

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

NEWSLETTER

 

  

 

 

Karfitsa