Κοινωνία

Δίκη «Πυρήνων της Φωτιάς»: Πρόταση απαλλαγής των περισσοτέρων

Δικαστήριο

«Η παραδοχή του βουλεύματος πως όλοι τα έκαναν όλα, είναι απορριπτέα» τόνισε στην  σημερινή του αγόρευση ο εισαγγελέας Εφετών Σωτήρης Μπάγιας στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, στο οποίο συνεκδικάζονται οι δικογραφίες για τα τρομοδέματα σε πρεσβείες, καθώς επίσης και οι δικογραφίες που σχηματίστηκαν έπειτα από τις εφόδους των διωκτικών αρχών σε σπίτια στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις της επαρχίας.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για τρεις υποθέσεις που εκδικάζονται στο δικαστήριο και τρία διαφορετικά βουλεύματα (207, 208 και 209/2012) που έχουν εκδοθεί.

Η πρώτη υπόθεση αφορά στα 14 «βομβοδέματα», με παραλήπτες τις πρεσβείες ξένων χωρών στην Αθήνα, το δικαστήριο της Χάγης, τη Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ αλλά και τον πρώην Ιταλό πρωθυπουργό Σίλβιο Μπερλουσκόνι, όπου κατηγορούνται συνολικά 11 άτομα (Χρήστος Τσάκαλος, Γιώργος Νικολόπουλος, Μπολάνο Νταμιάνο, Γιώργος Καραγιαννίδης, Γεράσιμος Τσάκαλος, Παναγιώτης Αργυρού, Μιχάλης Νικολόπουλος, Αλέξανδρος Μητρούσιας, Γιώργος Πολυδώρου, Όλγα Οικονομίδου και Χαρης Χατζημιχελάκης).

Η δεύτερη αφορά συλλήψεις που έγιναν σε διαμερίσματα του Πειραιά, της Καλλιθέας, του Αγρινίου και της Νέας Σμύρνης και κατηγορούμενοι είναι οι: Αλέξανδρος Μητρούσιας, Γιώργος Καραγιαννίδης, Κωνσταντίνος Σακκάς, Στέλλα Αντωνίου, Χρήστος Πολίτης, Δημήτρης Μιχαήλ, Χρήστος Τσάκαλος, Μπολάνο Νταμιάνο, Μιχάλης Νικολόπουλος, Γιώργος Νικολόπουλος, Γιώργος Πολυδώρου και Όλγα Οικονομίδου.

Η τρίτη δικογραφία έχει σχέση με το διαμέρισμα του Βόλου για την οποία δικάζονται συνολικά 9 άτομα (Γιώργος Νικολόπουλος, Χρήστος Τσάκαλος, Μπολάνο Νταμιάνο, Γιώργος Πολύδωρος, Όλγα Οικονομίδου, Θεόφιλος Μαυρόπουλος, Δημήτρης Πολίτης, Γιάννης Μιχαηλίδης και Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος).

Ο κ. Μπάγιας αναγορεύοντας στο δικαστήριο – που συνεδριάζει σε αίθουσα των φυλακών Κορυδαλλού- ζήτησε την απαλλαγή της πλειονότητας των κατηγορουμένων για το βασικό αδίκημα της ένταξης και συμμετοχής στην οργάνωση.

Ο εισαγγελέας για τη συγκεκριμένη πράξη ζήτησε να κριθούν ένοχοι από το δικαστήριο έξι κατηγορούμενοι και συγκεκριμένα οι: Γ. Τσάκαλος, Ιω. Μιχαηλίδης, Θ. Μαυρόπουλος, Ολγα Οικονομίδου, Κ. Σακκάς, και Στ. Αντωνίου.

Παράλληλα, ο κ. Μπάγιας ζήτησε να γίνει δεκτή η ένσταση εκκρεμοδικίας που έχει υποβάλει η υπεράσπιση για εννέα κατηγορούμενους (Χ. Χατζημιχελάκη, Ντ. Μπολάνο, Χρ. Τσάκαλο, Γ. Νικολόπουλο, Μιχ. Νικολόπουλο, Γ. Πολυδώρου, Π. Αργυρού, Γ. Καραγιαννίδη και Αλ. Μητρούσια), ενώ ανέφερε πως θα πρέπει να κηρυχθεί απαράδεκτη η ποινική δίωξη και να απαλλαγούν οι εν λόγω κατηγορούμενοι, καθώς όπως υποστήριξε «όσοι έχουν καταδικαστεί για τρομοκρατικές πράξεις (187Α ΠΚ) δεν πρέπει να κατηγορούνται ξανά για αυτό».

Επιπλέον, ο εισαγγελέας τάχθηκε υπέρ της αθώωσης για την ίδια πράξη του Κ. Παπαδόπουλου, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δεν μπορεί να είναι μέλος σε μία οργάνωση και να μην κατηγορείται για καμία άλλη πράξη. Ενα μέλος που δεν συμμετέχει σε καμία οργάνωση σημαίνει ότι δεν είναι μέλος. Το γεγονός ότι διανυκτέρευσαν κατηγορούμενοι σπίτι του δεν σημαίνει τίποτα απολύτως».

Ο κ. Μπάγιας έκρινε ότι θα πρέπει να απαλλαχθεί από την κατηγορία της διεύθυνσης της οργάνωσης και ηθικής αυτουργίας κακουργημάτων, ο ήδη καταδικασθείς, Χ. Χατζημιχελάκης. «Για να έχει κάποιος μια διευθυντική θέση πρέπει να έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, που νομίζω ότι τίποτα από όλα αυτά δεν υπάρχουν» και συνέχισε συμπληρώνοντας: «Και αν κάποιος κάνει ένα ψυχογράφημα του κατηγορούμενου, θα δει ότι το επίμαχο διάστημα ήταν κρατούμενος και δεν μπορούσε να πείσει όλους τους υπολοίπους να τελέσουν τις επίμαχες πράξεις. Άλλωστε, οι πολιτικές θέσεις των κατηγορουμένων δεν συνάδουν με τη λογική της ιεραρχίας».

Ακόμη, ο κ. Μπάγιας ζήτησε από το δικαστήριο την ενοχή των κατηγορουμένων για την υπόθεση των τρομοδεμάτων μόνο για ένα αδίκημα (κατασκευή και κατοχή εκρηκτικών μηχανισμών από κοινού κατά συρροή με επιβαρυντικές πράξεις), ενώ όσον αφορά την υπόθεση των όπλων που κατασχέθηκαν από διάφορα διαμερίσματα ζήτησε την απαλλαγή από την κατηγορία της διεύθυνσης της οργάνωσης για τους Ντ. Μπολάνο, Γ. Νικολόπουλο και Χρ. Τσάκαλο και πρότεινε τη συγχώνευση της πράξης της κατοχής εκρηκτικών υλών με αυτή της διακεκριμένης οπλοκατοχής.

Τέλος, ο εισαγγελέας ζήτησε την καταδίκη του Κ. Μαυρόπουλο για απόπειρα ανθρωποκτονίας από πρόθεση για το περιστατικό που είχε συμβεί το Μάιο του 2011 στην Πεύκη, με δύο αστυφύλακες τραυματίες.

Σχολιάστε ...

NEWSLETTERFocus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa