Περιφέρειες - Δήμοι

Δήμος Κέρκυρας: Το ΠΑΣΟΚ Κερκύρας «χωρίζει» την Άντζελα!

Άντζελα Γκερέκου

Του Γιάννη Σπ. Παργινού

Τι συμβαίνει όταν η δημοτική οργάνωση ενός κόμματος διαφοροποιείται πλήρως από τον τοπικό βουλευτή.? Απλά, δείχνει ότι οι πολιτικοί δρόμοι των δύο μερών…, χωρίζουν. Αυτό ακριβώς συμβαίνει με το ΠΑΣΟΚ Κερκύρας και την βουλευτή του νησιού, Άντζελα Γκερέκου.!

Η άλλοτε παντοδύναμη βουλευτής Κερκύρας, Άντζελα Γκερέκου, του πάλαι ποτέ κραταιού κινήματος έχει προ πολλού και δημοσίως λάβει θέση υπέρ της διατήρησης του ενός κι ενιαίου Καλλικρατικού Δήμου Κερκυραίων. Αντίθετα, η Νομαρχιακή Οργάνωση ΠΑΣΟΚ Κερκύρας με προχθεσινή απόφασή της τάσσεται ευθέως υπέρ της κατάτμησης του ενιαίου Δήμου σε 3 + 1 νέους Δήμους.

Πάντα ταύτα συμβαίνουν όταν το πολιτικό και δημοτικό παρασκήνιο του νησιού βοά ότι η ωραία Αντζελίνα φλερτάρει με την ιδέα να είναι υποψήφια δήμαρχος κερκυραίων αν όχι υποψήφια Περιφερειάρχης ιονίων Νήσων.

Φυσικά μύχιος πόθος της άλλοτε εκλεκτής της Παπανδρεϊκής αυλής θα ήταν να είναι υποψήφια δήμαρχος Κερκυραιών με τη στήριξη Νέας Δημοκρατίας-ΠΑΣΟΚ αφού στην Περιφέρεια θα είναι υποψήφιος ο γαλάζιος Σπύρος Σπύρου. Σε μια διαφορετική εκδοχή, δεν θα έλεγε όχι σε μια στήριξη της συγκυβέρνησης για την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων αφού στην Κέρκυρα θα συνέχιζε να ήταν υποψήφιος δήμαρχος ο γαλάζιος, Γιάννης Τρεπεκλής. Όμως, οι εν λόγω σκέψεις μπορούν να μετουσιωθούν μόνον σε πολιτικές ασκήσεις επί χάρτου καθώς ο Γιάννης Τρεπεκλής δεν έχει διανοηθεί να μην είναι υποψήφιος, έστω και χωρίς τη στήριξη του κόμματός του, ο δε Σπύρος Σπύρου θα διεκδικήσει την περιφέρεια και πάλι με τη γαλάζια στήριξη.!

Από την πλευρά του, το ΠΑΣΟΚ θα μπορούσε να χρίσει υποψήφια περιφερειάρχη την κ. Γκερέκου μόνον σε μια πολιτικά απονενοημένη κίνηση να μετρήσει δυνάμεις, ενδεχόμενο το οποίο θα σήμαινε και «πολιτική γκιλοτίνα» για την ωραία Αντζελίνα σε μια περιφέρεια που το άλλοτε κραταιό κίνημα έχει προ πολλού καταρρεύσει.!

Με το επιχείρημα ότι, ο ενιαίος Καλλικρατικός Δήμος δεν ανταποκρίθηκε το μοντέλο του ενός Δήμου,  η Νομαρχιακή ΠΑΣΟΚ της Κέρκυρας προτείνει τη δημιουργία τριών Δήμων στο νησί συν ενός στα Διαπόντια νησιά Οθωνοί-Μαθράκι-Ερείκουσα, λόγω της θέσης τους.

Μπορεί να θεωρείται δεδομένο, πως στην Κέρκυρα θα παραμείνει το μοντέλο του ενός Δήμου στις επερχόμενες Δημοτικές εκλογές, ωστόσο, με ανακοίνωσή της η Νομαρχιακή του ΠΑΣΟΚ στο νησί, τονίζει, πως μετά κι από διάλογο που πραγματοποίησε, αυτό πρέπει να αλλάξει…

Τι προτείνει η ΝΕ του ΠΑΣΟΚ, λοιπόν, μιας κι όπως εξηγεί  “είναι πλέον οφθαλμοφανές ότι ο  ένας Δήμος δεν κατάφερε να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της Κερκυραϊκής κοινωνίας”;

Τρεις Δήμοι στην Κέρκυρα μιας και “χρειαζόμαστε Δήμους με διοικητική ικανότητα και αυτοτέλεια, που θα προσφέρουν υπηρεσίες στους πολίτες, με ομοιογένεια γεωγραφικών και αναπτυξιακών χαρακτηριστικών” και ακόμη έναν για τα Διαπόντια νησιά.

Με την αιτιολογία εδώ να είναι κατά την ανακοίνωση της Νομαρχιακής του ΠΑΣΟΚ πως “λόγω της θέσης τους είναι εξαιρετικά σημαντικά, επειδή επεκτείνουν τα σύνορα της χώρας μας, την υφαλοκρηπίδα και τη θαλάσσια ζώνη εκμετάλλευσης”

Ολόκληρη η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ έχει ως εξής:

Το ΠΑΣΟΚ υπήρξε το κόμμα που δημιούργησε και στήριξε αναμφισβήτητα την αυτοδιοίκηση και πέρασε όλες τις μεγάλες τομές σε αυτήν. Είναι η παράταξη που διαχρονικά προώθησε τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις στον διοικητικό και θεσμικό «χάρτη» της χώρας (Αποκεντρωμένη Αυτοδιοίκηση Α΄ και Β΄ βαθμού, Αυτοδιοικητικός Κώδικας, Οικονομικά της Αυτοδιοίκησης, Καποδίστριας, Καλλικράτης, μεταφορά του Β΄ βαθμού Αυτοδιοίκησης από το επίπεδο του Νομού στην αιρετή Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση). Τομές οι οποίες στην Βουλή ψηφίστηκαν μόνο από το ΠΑΣΟΚ, όταν τα άλλα κόμματα τις καταψήφιζαν στο σύνολό τους. Είναι το κίνημα που πρώτο, εδώ και χρόνια έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις στο πολιτικό σύστημα της χώρας, με επίκεντρο το εκλογικό σύστημα και τον εκλογικό νόμο, την κατάτμηση των μεγάλων εκλογικών περιφερειών, τη χρηματοδότηση υποψηφίων και τον έλεγχο αυτών, τη ψήφο των ομογενών καθώς επίσης και αλλαγές στο εκλογικό σύστημα ανάδειξης των οργάνων της Αυτοδιοίκησης.

Η Δημοκρατική παράταξη ως υπέρμαχος του κοινωνικού διαλόγου, αναζητούσε πάντα μέσα από τον διάλογο τις αναγκαίες και κοινά αποδεκτές λύσεις σε κρίσιμα προβλήματα. Σε αυτά τα πλαίσια και η Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ Κέρκυρας πήρε την πρωτοβουλία να ανοίξει έναν ουσιαστικό διάλογο – σε αντίθεση με τους υπόλοιπους πολιτικούς φορείς της Κέρκυρας – όταν εκδηλώθηκε η πρόθεση της Κυβέρνησης να προχωρήσει σε διορθωτικές παρεμβάσεις στον Καλλικράτη. Η πρόταση για την νέα χωροταξική διάρθρωση και την δημιουργία τριών νέων δήμων στην Κέρκυρα, με βάση την σχετική πρόταση του Υπουργείου, αποτέλεσε τον τελευταίο καιρό κυρίαρχο θέμα της τοπικής κοινωνίας μας. Είναι απολύτως λογικό για ένα τόσο σημαντικό θέμα να κατατίθενται προτάσεις, επιχειρήματα και προβληματισμοί από ανθρώπους που νοιάζονται για τον τόπο τους, την περιοχή τους, το χωριό τους. Με αυτούς συζήτησε η Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ Κέρκυρας, αφού ο διάλογος είναι το βασικό στοιχείο της Δημοκρατίας και μπορεί να συμβάλει καθοριστικά στο να προκύψει η καλύτερη δυνατή πρόταση.

Κυρίαρχο θέμα του ενός ή των τριών Δήμων είναι η αυτοτέλεια και η οργανωτική τους δομή, η οποία θα μπορέσει να τους δώσει την δυνατότητα να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της εποχής και να λειτουργήσουν καλύτερα προς όφελος των Κερκυραίων πολιτών. Είναι πλέον οφθαλμοφανές ότι ο  ένας Δήμος δεν κατάφερε να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της Κερκυραικής κοινωνίας. Μετά την εμπειρία τριάμισι ετών από την εφαρμογή της Μεταρρύθμισης, ο νέος ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα πρέπει να αναπτυχθεί στα πλαίσια των ευρύτερων αλλαγών που διέπουν την Οργανωτική λειτουργία της Κεντρικής εξουσίας. Ο νέος χωροταξικός σχεδιασμός του Δήμου μας θεωρούμε ότι είναι επιβεβλημένος από την ίδια την πραγματικότητα. Με τον Καλλικράτη δημιουργήθηκαν 325 Δήμοι με μέσο όρο 33.000 κατοίκων ανά Δήμο. Αυτό το κριτήριο δεν ίσχυσε σε νησιά όπως η Ρόδος, η Λέσβος και η Κέρκυρα, όπου κυριάρχησε το δόγμα «Κάθε νησί και Δήμος». Στην πράξη όμως αποδείχθηκε ότι ήταν αδύνατο να διοικηθούν αυτά τα νησιά από ένα δήμο αλλά και να εξυπηρετηθούν οι πολίτες τους.

Χρειαζόμαστε Δήμους με διοικητική ικανότητα και αυτοτέλεια, που θα προσφέρουν υπηρεσίες στους πολίτες, με ομοιογένεια γεωγραφικών και αναπτυξιακών χαρακτηριστικών. Με ολική αναβάθμιση της λειτουργίας των τοπικών κοινοτήτων, που πρέπει να αποκτήσουν κυρίαρχο ρόλο στην διαχείριση των τοπικών υποθέσεων, στην αντιμετώπιση των καθημερινών προβλημάτων, στην υλοποίηση αναγκαίων παρεμβάσεων σε ένα μικρό γεωγραφικό σύνολο. Στον ενιαίο δήμο το μεγαλύτερο πρόβλημα ήταν η υπολειτουργία των Δημοτικών Ενοτήτων και ο Δημαρχοκεντρισμός που ακύρωσαν επί της ουσίας την αποκέντρωση, δημιουργώντας έναν υδροκέφαλο Δήμο. Αυτά θα εκλείψουν με την επαναχάραξη των μεγάλων νησιωτικών Δήμων. Οι υπεύθυνοι θα έχουν άμεση επαφή με το δημότη και ο Δήμος θα ελέγχεται καλύτερα. Ο διαχωρισμός της Κέρκυρας, υπό προϋποθέσεις, θα αντιμετώπιζε καλύτερα τη διαχείριση της καθημερινότητας. Αν λάβουμε υπόψη και την παρατεταμένη οικονομική κρίση, που θα περιορίσει και άλλο το έργο και τη λειτουργία των δήμων, τότε η διάσπαση φαντάζει μονόδρομος.

Θα ολοκληρώσουμε με μια αναφορά στο ζήτημα των Διαποντίων Νήσων. Ένα σημαντικό μέρος των νησιών μας είναι τα μικρά νησιά, κάποια από τα οποία, λόγω της θέσης τους είναι εξαιρετικά σημαντικά, επειδή επεκτείνουν τα σύνορα της χώρας μας, την υφαλοκρηπίδα και τη θαλάσσια ζώνη εκμετάλλευσης. Οι Οθωνοί, η Ερείκουσα και το Μαθράκι, νησιά τα οποία επεκτείνουν την Ελληνική κυριαρχία προς τη Δύση και την υφαλοκρηπίδα προς Ιταλία και Αλβανία, είχαν τελείως διαφορετική αντιμετώπιση σε σχέση με νησιά αντίστοιχα ή και μικρότερα, τα οποία διατηρήθηκαν ως ανεξάρτητοι Δήμοι ή μετατράπηκαν από Κοινότητες σε Δήμους. Προτείνουμε την δημιουργία ανεξάρτητου Δήμου Διαποντίων Νήσων ως αναγνώριση του εξαιρετικά σημαντικού Εθνικού τους ρόλου.

Γ. Σπ. Π. 

Σχολιάστε ...

NEWSLETTERFocus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa