Θέατρο Πολιτισμός

Disabled theatre: Όταν η αναπηρία γίνεται τέχνη στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών

Αναπηρία-Τέχνη

Μια διαφορετική μορφή τέχνης θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν όσοι βρεθούν στις 12 και 13 Δεκεμβρίου στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση.

Εκεί αναμένεται να βρεθεί για δύο βραδιές ο σπουδαίος χορογράφος Jerome Bel και το non-dance θέαμα που έχει ο ίδιος δημιουργήσει. Μαζί του έντεκα ηθοποιοί από τη Ζυρίχη, ηλικίας από 18 έως 51 ετών, με διανοητικές αναπηρίες.


Το ανήσυχο και υπερβατικό θέαμα που συνηθίζει να παρουσιάζει ο Bel έχει γίνει δεκτό με αντιπαραθέσεις και επαίνους όπου έχει παρουσιαστεί. Ο Γάλλος καλλιτέχνης είναι από τους χορογράφους που έχουν γράψει ιστορία – και όχι μόνο μεταφορικά. Βάζοντας στο μικροσκόπιο τη δομή του ζωντανού θεάματος, αμφισβήτησε με χιούμορ και σοβαρότητα κάθε δεδομένη σύμβαση και αποδόμησε την καθιερωμένη σχέση ανάμεσα στον ερμηνευτή, το κοινό και το υλικό της παράστασης.

Μετά από μια σειρά έργων που αποκάλυπταν τη σχέση ανάμεσα στη δημόσια και την ιδιωτική ζωή ορισμένων σημαντικών σύγχρονων χορευτών, ο Bel στρέφει το βλέμμα του στη ζωή των συγκεκριμένων ανθρώπων πάνω στη σκηνή. Το κάνει μάλιστα με τρυφερότητα και ευαισθησία, αλλά και σαν να κάνει μια σπουδή πάνω στο τι σημαίνει χορός για αυτούς. Οι ηθοποιοί αντιδρούν ελεύθερα, με το δικό τους τρόπο, και πολλές φορές με χιούμορ στις οδηγίες του σκηνοθέτη. Η μοναδικότητά τους, οι αδυναμίες και οι ευαισθησίες τους αποκαλύπτουν την ενιαία, εν τέλει, ανθρώπινη φύση. Το έργο διαχειρίζεται την αναπηρία με ειλικρίνεια, όχι ως κάτι που θα πρέπει να κρύβεται πίσω από την κουρτίνα της πολιτικής ορθότητας, αλλά ως μέρος της ζωής, με αισθητικές και πολιτικές προεκτάσεις.

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

NEWSLETTER