Υγεία

Δραματική έκκληση ψυχιάτρων για τις απολύσεις

φωτο-αυτοκτονια

Ύστατη προσπάθεια των ψυχιάτρων να μην απολυθούν κι άλλοι εργαζόμενοι γεγονός που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε καταστάσεις γενικευμένης κατάθλιψης και αποσύνθεσης του κοινωνικού ιστού.

Έλληνες ψυχίατροι παρακαλούν για την παύση των περικοπών και των απολύσεων. Ελπίζοντας πως έτσι θα καμφθεί το κύμα της εθνικής μας θλίψης και θα μειωθεί ο κίνδυνος των αυτοκτονιών.

Με αφορμή το διεθνές συνέδριο με θέμα “Κρίσεις και Καταστροφές. Ψυχοκοινωνικές Επιπτώσεις”, το οποίο διοργανώνουν η Ελληνική Ψυχιατρική Εταιρεία και η Παγκόσμια Ομοσπονδία Ψυχικής Υγείας, με τη συνεργασία της Εταιρείας Προληπτικής Ψυχιατρικής, ο καθηγητής Ψυχιατρικής Γιώργος Χριστοδούλου, και ο αναπληρωτής καθηγητής Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών Δημήτρης Πλουμπίδης, υποστήριξαν πως η απόλυση από την εργασία, πέρα από τις οικονομικές της επιπτώσεις, συνεπάγεται επίσης ένα ταπεινωτικό πλήγμα για τον εργαζόμενο, το οποίο προκύπτει από την μείωση του οικογενειακού και κοινωνικού του status.

Τα στοιχεία πάντως που δείχνουν τη θλίψη των Ελλήνων εν μέσω κρίσης είναι τραγικά. Σύμφωνα με τα μέλη της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας, το τελευταίο διάστημα παρατηρείται στα ιατρεία και τις κλινικές τους μια κατακόρυφη αύξηση των ανθρώπων που ζητούν βοήθεια. Η αναμονή μάλιστα για ραντεβού για τα μη επείγοντα περιστατικά, έχει εκτοξευθεί στους δυόμιση μήνες από 15 ημέρες που ήταν το 2009.

Οι ειδικοί παρατηρούν ότι πλέον τα περιστατικά αφορούν άτομα κυρίως από 25 έως 50 ετών, οι περισσότεροι από τους οποίους αναμένεται να απολέσουν την ασφαλιστική τους κάλυψη το επόμενο διάστημα.

 

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

NEWSLETTER