Κόσμος

Με το δάχτυλο στη σκανδάλη στη Συμφερόπολη – Δύο νεκροί από ελεύθερους σκοπευτές

συμφεροπολη

Από μία κλωστή κρέμεται η κατάσταση στην Κριμαία, μετά την εισβολή Ρώσων ενόπλων σε ουκρανική στρατιωτική βάση στη Συμφερόπολη, και το θάνατο από πυρά ενός Ουκρανού αξιωματικού, όπως μεταδίδει το BBC. Λίγο μετά τις 22:00 το ρωσικό πρακτορείο Ιντερφάξ , επικαλούμενο την αστυνομία της Κριμαίας, δήλωσε ότι ένα μέλος των φιλο-ρωσικών “δυνάμεων αυτοάμυνας” επίσης σκοτώθηκε στη συμπλοκή στην ουκρανική βάση.

Οι Ουκρανοί στρατιώτες στην Κριμαία έλαβαν εξουσιοδότηση από την κυβέρνηση σε περίπτωση που κρίνουν να χρησιμοποιήσουν τα όπλα τους.

«Για να προστατευθεί η ζωή των στρατιωτών μας οι ουκρανικές στρατιωτικές μονάδες στην Κριμαία έλαβαν την εξουσιοδότηση να χρησιμοποιήσουν τα όπλα τους», αναφέρει μια ανακοίνωση του υπουργείου.

«Η σύγκρουση μετατρέπεται από πολιτική σε στρατιωτική εξαιτίας των Ρώσων στρατιωτών» τόνισε ο μεταβατικός πρωθυπουργός της Ουκρανίας, Αρσένι Γιάτσενιουκ, ζητώντας από το υπουργείο Άμυνας της χώρας του να οργανώσει κατεπείγουσα συνάντηση με τη συμμετοχή της Ρωσίας, της Βρετανίας και των ΗΠΑ, μετά το αιματηρό επεισόδιο.

Σύμφωνα με το δίκτυο Sky News, οι άνδρες οι οποίοι εισέβαλαν στη βάση ανήκουν στο ρωσικό στρατό. «Ο αξιωματικός έχει τραυματιστεί στον αυχένα και στην κλείδα», σημείωσε ο Ουκρανός στρατιωτικός Βλάντισλαβ Σελέζνιοφ, ο οποίος βρίσκεται στην Κριμαία. «Έχουμε ταμπουρωθεί στον δεύτερο όροφο. Το αρχηγείο έχει καταληφθεί και ο διοικητής μας έχει συλληφθεί. Θέλουν να καταθέσουμε τα όπλα μας, αλλά εμείς δεν σκοπεύουμε να παραδοθούμε», πρόσθεσε.

Δημοσιογράφοι που βρέθηκαν στο σημείο μεταδίδουν πως ακούστηκαν πυροβολισμοί κατά την είσοδο των Ρώσων στρατιωτών στη στρατιωτική βάση.

Άμεση ήταν η αντίδραση του Πρωθυπουργού της Ουκρανίας, Αρσένι Γιάτσενιουκ, ο οποίος τόνισε πως η σύγκρουση στην Κριμαία έχει περάσει πια στη στρατιωτική της φάση. Υπογράμμισε, μάλιστα, πως η συγκεκριμένη ενέργεια και ο θάνατος του Ουκρανού στρατιώτη αποτελεί έγκλημα πολέμου.

Νωρίτερα, ο υπηρεσιακός Πρόεδρος της Ουκρανίας, Αλεξάντερ Τουρτσίνοφ παρομοίασε τον Βλαντιμίρ Πούτιν με τον Αδόλφο Χίτλερ.

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

NEWSLETTER