Επιστήμη

Εξαφανίστηκαν τα ίχνη του «Σκιαπαρέλι» λίγο πριν προσεδαφιστεί στον Άρη

Χάθηκε η επικοινωνία με τη μικρή διαστημοσυσκευή «Σκιαπαρέλι» (Schiaparelli), η οποία ξεκίνησε κανονικά την προσεδάφισή της στην επιφάνεια του Άρη στην πρώτη επιτυχημένη για την Ευρώπη προσεδάφιση μιας διαστημοσυσκευής στον κόκκινο πλανήτη, έπειτα την «ηρωική αποτυχία» το 2003 του βρετανικής κατασκευής Beagle-2 που δεν κατάφερε να επικοινωνήσει ξανά με τη Γη.

Kαι ενώ οι επιστήμονες ανέμεναν νέα δεδομένα από το «Σκιαπαρέλι», το βράδυ της Τετάρτης, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA) ανακοίνωσε πως έχασε επικοινωνία λίγο πριν την προγραμματισμένη της προσεδάφιση με τους επιστήμονες να τονίζουν πως η εξέλιξη αυτή δεν αποτελεί καλό σημάδι. Τόνισαν όμως ότι είναι πολύ νωρίς για να εγκαταλείψουν την διαστημοσυσκευή.

«Το σήμα (από το Σκιαπαρέλι) ερχόταν στο μεγαλύτερο διάστημα της φάσης κατάβασης, αλλά διεκόπη σε ένα συγκεκριμένο σημείο που εκτιμούμε ότι ήταν πριν την προσεδάφιση», δήλωσε ο επικεφαλής των επιχειρήσεων της ESA, Πάολο Φέρι, από το κέντρο ελέγχου στο Ντάρμστατ της Γερμανίας. «Για να βγάλουμε περισσότερα συμπεράσματα, επειδή υπάρχουν πολλοί λόγοι για να συμβεί αυτό, χρειαζόμαστε περισσότερες πληροφορίες», τόνισε. «Είναι ξεκάθαρο όμως ότι αυτό δεν αποτελεί καλή ένδειξη», σημείωσε.

Σχολιάστε ...

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

NEWSLETTER

 

  

 

 

Karfitsa