Κοινωνία

Έξαλλοι οι φοιτητές: “Σε λίγο θα μας πουν να πληρώνουμε και είσοδο στο πανεπιστήμιο!”

Από τη Μαρία Χάλαρη

«Είναι ανεπίτρεπτο οι φοιτητές να πληρώνουν βιβλία στο όνομα της “ δωρεάν παιδείας”. Σε λίγο θα μας πουν να πληρώνουμε και είσοδο στο πανεπιστήμιο!», δηλώνει εξαγριωμένη η Χαρά Ζήση, πρωτοετής φοιτήτρια του τμήματος Κοινωνιολογίας Παντείου Πανεπιστημίου, με αφορμή τις περικοπές συγγραμμάτων στην Ιατρική Σχολή Πάτρας, αλλά και την πιθανότητα επιβολής διδάκτρων στα δημόσια πανεπιστήμια, ενώ προτρέπει τους συμφοιτητές της σε οργανωμένες κινητοποιήσεις.

Το τελευταίο διάστημα φοιτητές και καθηγητές της Ιατρικής Πάτρας είναι στα «μαχαίρια», με τους δεύτερους να κόβουν -δίκην οικονομίας- τα βιβλία σε 10 μαθήματα και μάλιστα χωρίς την ενημέρωση του Φοιτητικού Συλλόγου. Το σκηνικό του παραλόγου ολοκληρώνει η άποψη Μπουτάρη περί επιβολής διδάκτρων στα δημόσια πανεπιστήμια πανεπιστήμια.

Η απόφαση της περικοπής βασικών συγγραμμάτων  (Ουροποιητικό, Καρδιολογία, Αναπνευστικό, Ρευματολογία, Αιμοποιητικό, Ενδοκρινολογία, Λοιμωξιολογία, Ογκολογία, Φαρμακολογία ΙΙ, Γαστρεντερικό) πάρθηκε σε συνέλευση των καθηγητών το καλοκαίρι, ενώ οι σπουδαστές του τμήματος ενημερώθηκαν για το γεγονός μόλις μερικές μέρες νωρίτερα, μέσω του συστήματος «Εύδοξος». Σε επίσημη ανακοίνωση του ο Σύλλογος Φοιτητών αναφέρει σχετικά: «τα βιβλία αυτά δεν είναι απλά ένα εργαλείο για να περάσουμε το μάθημα, αλλά ένα μέσο για να προσεγγίσουμε καλύτερα το αντικείμενο των σπουδών. Οι ηλεκτρονικές σημειώσεις και το e-class δεν μπορούν να αντικαταστήσουν σε καμία περίπτωση ένα ολοκληρωμένο σύγγραμμα».

Φωτογραφία Αρχείου

stithoskopio

Στην αντίπερα όχθη η επιτροπή που καθορίζει τα βιβλία, υποστηρίζει ότι τα εν λόγω αφορούν υποειδικότητες που καλύπτονται μέσα από το βιβλίο της Παθολογίας και οι «περικοπές» δεν γίνονται για λόγους οικονομίας.

Ο Πρόεδρος της Ιατρικής, κ. Δημήτρης Γούμενος, ξεκαθαρίζει πως «η απόφαση πάρθηκε με σκοπό να “μαζευτεί” η ύλη» και αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να συζητηθεί το θέμα ξανά στις 14 Δεκεμβρίου.

Εν τω μεταξύ, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης ρίχνει κι άλλο λάδι στη φωτιά, προτείνοντας την επιβολή διδάκτρων κατά 500 ευρώ έκαστος -το χρόνο- για να μπορέσει να λυθεί το πρόβλημα της υποχρηματοδότησης. Σύμφωνα με τον ίδιο τα χρήματα αυτά «δεν είναι πολλά για μια οικογένεια που σπουδάζει ένα παιδί». Στην ίδια γραμμή κινείται και ο αναπληρωτής πρύτανης του ΑΠΘ, κ. Θοδωρής Λαόπουλος, ο οποίος θεωρεί πως μια τέτοια απόφαση θα αποτελούσε «λύση».

Η Χαρά χαρακτηρίζει αδιανόητη την επιβολή διδάκτρων, “την ώρα που οι μισθοί μειώνονται και τα χρέη αυξάνονται”. Η ίδια, μάλιστα, αναφέρει: «Ίσως του χρόνου να πληρώνουμε και είσοδο στο πανεπιστήμιο», ενώ θεωρεί πως όσο οι νέοι δεν αντιδρούν το πρόβλημα θα διαιωνίζεται.

Την ίδια στιγμή οι φοιτητές της Ιατρικής απαντούν: «Μπορεί για τον κ. Μπουτάρη τα 500 ευρώ να μην είναι τίποτα, όμως για τις οικογένειες μας είναι ένα ολόκληρο μηνιάτικο. Είναι πρόκληση να απευθύνονται στους γονείς μας… Το πρόβλημα της υποχρηματοδότησης των Πανεπιστημίων δεν τον δημιουργήσαμε εμείς».

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

NEWSLETTER