Κόσμος

Έκτακτη συνεδρίαση του ΝΑΤΟ για το Ιράκ κατόπιν τουρκικού αιτήματος

ΝΑΤΟ

Έκτακτη συνεδρίαση πραγματοποίησαν χθες το απόγευμα οι πρεσβευτές των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ μετά από αίτημα της Τουρκίας με αφορμή την κατάσταση στο Ιράκ και την απαγωγή 80 Τούρκων πολιτών.

Η κυβέρνηση της Τουρκίας κάλεσε τους πρεσβευτές των χωρών του ΝΑΤΟ σε έκτακτη συνεδρίαση, με αφορμή την κατάσταση ασφαλείας στο Ιράκ μετά την απαγωγή 80 Τούρκων πολιτών από μαχητές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και στο Λεβάντε (ΙΚΙΛ), δήλωσε αξιωματούχος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.

Οι μαχητές του ΙΚΙΛ έπιασαν ομήρους τους Τούρκους πολίτες σε δύο διαφορετικές επιθέσεις στη Μοσούλη που βρίσκεται στο βόρειο Ιράκ. Το υπουργείο επεσήμανε ότι πραγματοποιήθηκε κατάληψη του τουρκικού προξενείου στη Μοσούλη όπου οι μαχητές απήγαγαν συνολικά 49 Τούρκους πολίτες. Απήχθησαν επίσης 31 οδηγοί φορτηγών από έναν σταθμό ανεφοδιασμού στην ίδια πόλη.

Μεταξύ των ομήρων που απήχθησαν από το τουρκικό προξενείο, και οι οποίοι έχουν μεταφερθεί σε μια βάση των ανταρτών του ΙΚΙΛ, πιστεύεται ότι βρίσκονται τουλάχιστον δύο παιδιά, όπως και ο πρόξενος Εζτούρκ Γιλμάζ.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου είχε προειδοποιήσει νωρίτερα πως η Τουρκία θα προχωρήσει σε αντίποινα στην περίπτωση που οι αντάρτες κάνουν κακό σε κάποιον από τους ομήρους, επισημαίνοντας ότι κανείς δεν θα πρέπει να «δοκιμάζει» την ισχύ της Τουρκίας.

Υπολογίζεται ότι περισσότεροι από 500.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τη Μοσούλη, καθώς η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Ιράκ, εδώ και δύο ημέρες, βρίσκεται υπό τον έλεγχο των τζιχαντιστών μαχητών της οργάνωσης «Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ και του Λεβάντε», η οποία θεωρείται παρακλάδι της Αλ Κάιντα.

Σχολιάστε ...

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa