Πολιτισμός

Έκθεση του Μουσείου Λούβρου για τη Νίκη της Σαμοθράκης (ΦΩΤΟ)

Πρόσκληση στους επισκέπτες του να δουν το “διασημότερο μνημείο του Μουσείου” όπως χαρακτηρίζει το άγαλμα της Νίκης της Σαμοθράκης απεύθυνε το Μουσείο του Λούβρου.

Πιο συγκεκριμένα η έκθεση με τίτλο: «Νίκη της Σαμοθράκης, ανακαλύπτοντας εκ νέου ένα αριστούργημα», θα διαρκέσει έως τις 15 Ιουνίου και μετά την τελευταία της συντήρηση, η Νίκη δεσπόζει στο κεφαλόσκαλο της μνημειώδους «σκάλας Daru», η οποία -με τα 32 σκαλοπάτια της- οδηγεί στον πρώτο όροφο.

niki-tis-samothrakis (4)

Το μοναδικό αυτό γλυπτό, χρονολογείται περί του 190 π.Χ. και έχει ύψος 2,75 μέτρα ενώ με το άνοιγμα των φτερών του επεκτείνεται έως τα 5,58 μέτρα μαζί με τη μαρμάρινη πλώρη πλοίου όπου είναι η βάση του. Να σημειώσουμε πως είναι μία από τις τρεις Νίκες που βρέθηκαν στον ναό των «Μεγάλων Θεών» της Σαμοθράκης.

Ο άγνωστος δημιουργός του, χρησιμοποιήθηκε άσπρο παριανό μάρμαρο για τη φτερωτή θεά ενώ γκριζωπό μάρμαρο της Λίνδου για την πλώρη. Το άγαλμα θεωρείται ότι έσπασε μετά από μεγάλο σεισμό, τον 6ο μ.Χ. αιώνα.

Το άγαλμα βρέθηκε τμηματικά το 1863 μετά από αρχαιολογική αποστολή όπου επικεφαλής ήταν ο Γάλλος, Σαρλ Σουαμπουαζό. Το 1875 διαπιστώθηκε πως και η μαρμάρινη πλώρη αποτελούσε τμήμα του μνημείου.

niki-tis-samothrakis (1)

Η μεταφορά του αγάλματος στο Παρίσι ξεκίνησε με τη μεταφορά του πρώτου τμήματός του (το κάτω μέρος έως την αρχή του θώρακα) στις 11 Μαΐου του 1864. Αυτό έγινε μετά από πρωτοβουλία του Γάλλου υποπρόξενου στην Κωνσταντινούπολη, Σαρλ Σουαμπουαζό ο οποίος βρέθηκε επανειλημμένα στον χώρο των ανασκαφών τις οποίες συμπλήρωσαν και άλλες αποστολές Αυστριακών και Αμερικάνων αντίστοιχα.

Για την τελική του μορφή το άγαλμα υπέστη τρεις αναστηλώσεις: Το 1864, το 1880 με την προσθήκη των φτερών, το 1933 μετά την τοποθέτηση της πρύμνης του πλοίου όπου είναι και η βάση του αγάλματος. Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου πολέμου, το άγαλμα απομακρύνθηκε από το Λούβρο, αλλά επέστρεψε στο Μουσείο και τοποθετήθηκε στο κεφαλόσκαλο το 1945 και θεωρήθηκε «ως ισχυρό σύμβολο της ανακτημένης ελευθερίας».

niki-tis-samothrakis (2)

Στην έκθεση υπάρχει πλούσιο φωτογραφικό υλικό το οποίο δίνει στον επισκέπτη τις απαραίτητες λεπτομέρειες για τα διάφορα στάδια των αναστηλώσεων του αγάλματος, αλλά τον μεταφέρει και τοπογραφικά στον τόπο των Μυστηρίων της Σαμοθράκης. Να σημειώσουμε πως το σημείο όπου ήταν τοποθετημένη η Νίκη, ήταν προσφορά στους θεούς κάποιου ηγεμόνα, πιθανώς ύστερα από νίκη του σε ναυμαχία.

niki-tis-samothrakis (3)

Τέλος, στην πτέρυγα «Sully» του Μουσείου, βρίσκεται η αίθουσα της έκθεσης: Εκεί υπάρχουν κείμενα, γραφικές απεικονίσεις, φωτογραφικό υλικό, μαρμάρινα ανάγλυφα και ευρήματα, ακόμα και βίντεο με τρισδιάστατη απεικόνιση του Ιερού των Μεγάλων Θεών στη Σαμοθράκη. Εκεί ξεδιπλώνεται η ιστορία της Σαμοθράκης, με τα Μυστήρια στους θεούς του κατά τον 2ο αιώνα π.Χ. αλλά και την περιπέτεια του μοναδικού αυτού αγάλματος, έως την τοποθέτησή του στο Λούβρο.

Σχολιάστε ...

NEWSLETTERFocus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa