Πολιτική

«Ενωτικός» Τσίπρας: Όσα κάνουμε δεν είναι αντίβαρο στον Βορρά

Αλέξης Τσίπρας

Θετική πρωτοβουλία χαρακτήρισε την ελληνική προσπάθεια να υπάρξει θετικό έδαφος κοινής αντίληψης των συμμετεχόντων για το μέλλον της Ευρώπης χαρακτήρισε τη Σύνοδο του Νότου ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Πρόσθεσε μάλιστα πως δεν είναι αντίβαρο στο Βορρά αλλά μία θετική πρωτοβουλία συμβολής στην ευρωπαϊκή ατζέντα.

Η παρέμβασή του κινήθηκε σε τρεις άξονες, το αναπτυξιακό, την ασφάλεια και εξωτερική πολιτική και το προσφυγικό-μεταναστευτικό.

«Το Brexit έχει ερμηνεία  και υπάρχει αυτή τη στιγμή ευρωσκεπτικισμός και κρίση εμπιστοσύνης στο ευρωπαϊκό πολιτικό σύστημα», είπε και πρόσθεσε: «Η  αδυναμία της Ευρώπης στη διαχείριση του προσφυγικού οδηγεί σε εθνικές αναδιπλώσεις και άνοδο της ακροδεξιάς. Η Μπρατισλάβα πρέπει να είναι η απάντηση της Δημοκρατικής Ευρώπης στον λαϊκισμό, την ξενοφοβία και το ρατσισμό.Προτεραιότητες της Ευρώπης πρέπει να είναι η αντιμετώπιση της  ανεργίας και της φτώχειας, η δίκαιη ανάπτυξη και αποτελεσματικές λύσεις στο προσφυγικό και την ασφάλεια. Υπάρχουν τουλάχιστον 22 εκατ. άνεργοι στην Ευρώπη, οι μισοί εκ των οποίων είναι μακροχρόνια άνεργοι, 7,5 εκατ. νέοι χωρίς καμιά εκπαίδευση».

Ο Έλληνας πρωθυπουργός υποστήριξε ακόμη ότι «το δίλημμα ανάπτυξη ή λιτότητα έχει τελειώσει, η απάντηση είναι ανάπτυξη. Το ζήτημα τώρα είναι πως θα την κατευθύνουμε: Η δική μας θέση είναι δημοσιονομική σταθερότητα μαζί με δημοσιονομική ευελιξία ως επενδυτικό κίνητρο».

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, μάλιστα, κατέθεσε κάποιες προτάσεις, έτσι ώστε με τη μέγιστη δυνατή ευελιξία στους υπάρχοντες δημοσιονομικούς  κανόνες να δοθεί μια αναπτυξιακή διάσταση.

Τα ζητήματα ασφάλειας

Μιλώντας για το θέμα της ασφάλειας στην Ευρώπη, ο κ. Τσίπρας είπε: «Το ζητούμενο αυτή τη στιγμή είναι η εγγύηση της ασφάλειας των πολιτών στη βάση του χάρτη του ΟΗΕ και στη βάση του Διεθνούς Δικαίου. Η Ευρώπη φρούριο δεν είναι λύση. Λύση είναι η ασφάλεια και η προστασία των συνόρων στο πλαίσιο μιας ευρύτερης ολοκληρωμένης εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής άμυνας και ασφάλειας. Χρειάζεται ένα νέο όραμα για Ειρήνη, ασφάλεια και σταθερότητα στη Μεσόγειο,  με διαφύλαξη του διεθνούς δικαίου».

Σχετικά με το Κυπριακό,  ο πρωθυπουργός ζήτησε δίκαιη βιώσιμη λύση με βάση τις αποφάσεις του ΟΗΕ, κατάργηση των εγγυήσεων και αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων.

Ακόμη, έκανε λόγο για στενότερη συνεργασία των χωρών στο πλαίσιο της κοινής εξ πολιτικής και της πολιτικής ασφάλειας της Ευρώπης. «Στο πλαίσιο αυτό πρέπει να επιδιώξουμε στενότερη συνεργασία απέναντι στην έξαρση της τρομοκρατίας. Προστασία των ευρωπαϊκών συνόρων μέσω στελέχωσης της Frontex και της νέας ευρωπαϊκής συνοριακής ακτοφυλακής».

Επίσης, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι πρέπει να στηρίξουμε την ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των Δ. Βαλκανίων και της Τουρκίας με βάση της σχετικά κριτήρια και το διαπραγματευτικό πλαίσιο που υπάρχει για την κάθε ομάδα.

Προσφυγικό-Μεταναστευτικό

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι οι χώρες της Μεσογείου σηκώνουν δυσανάλογα μεγάλο βάρος από το μεταναστευτικό, τονίζοντας ότι χρειάζεται κοινή ευρωπαϊκή λύση με βάση τη συλλογική υπευθυνότητα και την αλληλεγγύη. «Στόχος πρέπει να είναι η αντικατάσταση των παράνομων οδών διακίνησης με νόμιμες οδούς μετανάστευσης», είπε και πρόσθεσε πως η «συμφωνία της ΕΕ με την Τουρκία είναι αποτελεσματική, εφαρμόζεται επιτυχημένα πρέπει να δοθεί και περαιτέρω βάρος στην εφαρμογή της». Ο πρωθυπουργός σημείωσε, ότι ωστόσο, όμως η πρόοδος της μετεγκατάστασης είναι αργή και πρέπει να επιταχυνθεί. «Το σύστημα του Δουβλίνου δεν είναι βιώσιμο, χρειάζεται μόνιμος δεσμευτικός μηχανισμό δικαίου επιμερισμού ανάμεσα στα κράτη μέλη στη βάση των δεσμεύσεων που έχουν υπάρξει στην ΕΕ και στη βάση της εφαρμογής της συνθήκες της Γενεύης», κατέληξε.

Σχολιάστε ...

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa