Κοινωνία

Ένταση στο Χαλάνδρι-Ρομά βάζουν φωτιές αντιδρώντας στην κατεδάφιση του καταυλισμού

Στους δρόμους είναι από τα ξημερώματα οι Ρομά που κατοικούν εδώ και 40 χρόνια  στη λεωφόρο Μεσογείων, στο ύψος του Νομισματοκοπείου στο Χαλάνδρι, καθώς γύρω στις 9  αναμένεται να ξεκινήσει η κατεδάφιση του καταυλισμού. Στο σημείο έχουν συγκεντρωθεί Ρομά, οι οποίοι σε ένδειξη διαμαρτυρίας τους καίνε λάστιχα και κάδους απορριμμάτων.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Χαλανδρίου Σίμος Ρούσσος, ζήτησε να επικρατήσει ψυχραιμία,  ενώ με έγγραφό του προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής τόνισε ότι ο προβλεπόμενος χώρος για τη μετεγκατάσταση των Ρομά, στα Μέγαρα «είναι παντελώς ακατάλληλος και ανέτοιμος για να υποδεχτεί τις οικογένειες των Ρομά Χαλανδρίου στα μέλη των οποίων περιλαμβάνονται και πολλά παιδιά και ηλικιωμένοι».

«Θεωρούμε αναγκαία την αναβολή των εργασιών κατεδάφισης του καταυλισμού Ρομά Χαλανδρίου ώστε να καταστεί δυνατή με επάρκεια χρόνου η εξεύρεση λύσης από τους αρμόδιους φορείς, λύσης ομόφωνης με την ελληνική και διεθνή νομοθεσία για την ευπαθή ομάδα των Ρομά και τις αρχές του Κράτους Δικαίου» επεσήμανε ο δήμαρχος Χαλανδρίου, μιλώντας στο ΒΗΜΑ FM.

Ωστόσο ο γενικός γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, Μανώλης Αγγελάκας σε διαδοχές συναντήσεις που είχε χθες με εκπροσώπους των Ρομά και με τον δήμαρχο Χαλανδρίου, επέμεινε στην εκτέλεση απόφασης για την κατεδάφιση του καταυλισμού, δηλώνοντας ότι ο καταυλισμός μετεγκατάστασης είναι έτοιμος να δεχτεί τις οικογένειες των Ρομά.

«Θα προβούμε στην κατεδάφιση 12 παράνομων κτισμάτων, υλοποιώντας τελεσίδικες αποφάσεις και εισαγγελικές παραγγελίες. Αύριο δεν θα απομακρυνθεί κόσμος, καθώς ξεκινάμε τις εργασίες με την κατεδάφιση ακατοίκητων κτισμάτων. Είχα συνάντηση με τον δήμαρχο Χαλανδρίου, τον οποίο κάλεσα να φέρει μια έτοιμη βιώσιμη και άμεσα υλοποιήσιμη λύση, αν κι εφόσον υπάρχουν αντιρρήσεις για την μετεγκατάσταση των Ρομά στην περιοχή των Μεγάρων. Εφόσον αυτό δεν συμβεί εντός των επόμενων ημερών, υπάρχει ήδη ο έτοιμος καταυλισμός που πληροί όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις που ορίζουν οι Διεθνείς Συμβάσεις για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Να σημειωθεί πως στο σημείο η κυκλοφορία των οχημάτων γίνεται μόνο από την αριστερή λωρίδα.

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

NEWSLETTER