Πολιτική

Deutsche Welle: Άσχημα τα πράγματα στην Ελλάδα

Το αν θα οδηγήσει σε αδιέξοδο το δημοψήφισμα ή όχι διερωτάται η Deutsche Welle, η οποία στο δημοσίευμά της για την Ελλάδα, τονίζει πως η κατάσταση θα είναι δύσκολη, είτε με «ναι» είτε με «όχι».

Στο συγκεκριμένο ερώτημα, κλήθηκε να απαντήσει ο Έκαρτ Στρασενσούλτε, διευθυντής της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας του Βερολίνου, σε συνέντευξη που παραχώρησε στη Γερμανική Ραδιοφωνία Deutschlandfunk.

«Μετά το δημοψήφισμα θα είμαστε αντιμέτωποι με μια νέα κατάσταση, αλλά με ένα παλιό πρόβλημα. Το παλιό αυτό πρόβλημα είναι ότι η Ελλάδα έχει χρεοκοπήσει, εντούτοις δεν μπορούμε να την αφήσουμε να οδηγηθεί στην εξαθλίωση. Κανείς δεν ενδιαφέρεται για ένα Κόσοβο νέου τύπου. Μετά το δημοψήφισμα λοιπόν θα πρέπει να καταβληθεί μια νέα προσπάθεια, προκειμένου να αλλάξει η κατάσταση. Ανεξαρτήτως αποτελέσματος η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη» λέει χαρακτηριστικά.

Επιπλέον, καθιστά σαφές ότι δεν θα υπάρχει συνομιλητής σε περίπτωση «ναι». «Υπάρχει όμως μια δυσκολία. Εάν επικρατήσει το “ναι” στο δημοψήφισμα, τότε ανοίγει ο δρόμος για διαπραγματεύσεις, ωστόσο δεν θα υπάρχει συνομιλητής».

Οι συνέπειες του «όχι»

Σε ότι αφορά ενδεχόμενο όχι, ο Στράσενσουλτε «Το Grexit μπορεί να προκληθεί μόνο από την ίδια την Ελλάδα. Δεν υπάρχουν νομικές δυνατότητες να αποπέμψει κανείς την Ελλάδα. Ωστόσο, μπορεί να χρεοκοπήσει κανείς και εντός της Eυρωζώνης. (…) Εάν επικρατήσει το “όχι”, ο Τσίπρας θα ενισχυθεί στο εσωτερικό, ωστόσο θα έχει την εντολή να μην διαπραγματευτεί. Κι αυτό δεν βελτιώνει την κατάσταση. Η εντολή αυτή παραβλέπει επίσης το γεγονός ότι υπάρχει ένα κλίμα και έντονες αντιστάσεις και στις υπόλοιπες 18 χώρες της Eυρωζώνης όσον αφορά την αποδοχή των ελληνικών απαιτήσεων στη βάση του δημοψηφίσματος».

Σε κάθε περίπτωση και ανεξαρτήτως αποτελέσματος, σύμφωνα με τον ίδιο, για τους ανθρώπους στην Ελλάδα που δεν φρόντισαν να βγάλουν τα χρήματά τους στο εξωτερικό, η κατάσταση θα επιδεινωθεί σημαντικά τους επόμενους μήνες.

Σχολιάστε ...

NEWSLETTERFocus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa