Κοινωνία

Ερώτημα για τον Δημ. Καλάκο με το «κόκκινο ομόλογο»

ΤΑΕΔΥ Ζορμπάς

Του Γιάννη Ντάσκα

Ο κ. Δημ. Καλάκος είναι και σήμερα στέλεχος (Γενικός Διευθυντής ολόκληρος…) του διαβόητου ταμείου ΤΕΑΔΥ, το οποίο μπήκε στο κόλπο των ομολόγων,το περίφημο σκάνδαλο που έκανε άνω-κάτω την κυβέρνηση Καραμανλή, προκάλεσε την πτώση της, οδηγήθηκε σε δίκη η υπόθεση και ο πιο «διάσημος» από του κατηγορούμενους Σοφ. Πρινιωτάκης βρήκε ξαφνικό και αδόκητο θάνατο.

Ο Πρινιωτάκης είχε καλές σχέσεις με ανθρώπους των ταμείων και τους έπεισε να μπουν στη «δουλειά».

Πριν θυμίσουμε στον κ. Καλάκο το σκάνδαλο ,το οποίο μάθαμε απέξω και ανακατωτά ερευνώντας το,του θέτουμε ένα ερώτημα βασικότατο για σήμερα πριν από αυτό που θα του θέσουμε αύριο:

«Γνωρίζατε τον μακαρίτη Πρινιωτάκη,κάποιο μέλος της οικογένειάς του ή κάποιον από όσους αναμίχθηκαν στο σκάνδαλο κ. Καλάκο και ρίξατε καμία ματιά στη λίστα Λαγκάρντ να βρείτε εκεί γνωστά ονόματα;»

Αύριο θα επανέλθουμε με πιο καυτό ερώτημα και η κάποια καθυστέρηση να σας τα απευθύνουμε οφείλεται στο ότι δεν μπορούσαμε να διανοηθούμε ότι παραμένετε ακόμα γενικός διευθυντής στο Ταμείο αυτό…

Για να σας βάλουμε λίγο στο «κλίμα» σας θυμίζουμε σε βασικές γραμμές την υπόθεση με το δομημένο ομόλογο της JP Morgan:

Η ΥΠΟΘΕΣΗ

Το επίμαχο δομημένο ομόλογο είχε ονομαστική αξία 280 εκατ. ευρώ και 12ετή διάρκεια. Διέθετε εγγυημένο κεφάλαιο που θα επιστρεφόταν με τη λήξη του ομολόγου. Επίσης, προβλεπόταν καταβολή τόκου με υψηλό σταθερό επιτόκιο της τάξης του 6,25% για τα πρώτα 2 χρόνια και για τα υπόλοιπα 10 χρόνια καταβολή τόκου σύμφωνα με αλγόριθμο, βάσει του οποίου αναμένονταν ελκυστικές αποδόσεις.

Το ύψος των προμηθειών που πυροδότησε την αντιπαράθεση, οι ειδικοί της αγοράς ομολόγων υποστηρίζουν ότι ήταν προκλητικό, αλλά αποφεύγουν να το χαρακηρίσουν παράνομο. Πρόκειται για μία προσέγγιση στο πλαίσιο του νόμιμου και ηθικού, σύμφωνα με άλλες θεωρήσεις του ζητήματος και πάντως η συζήτηση για το θέμα συχνά οδηγεί και σε άλλα παραδείγματα όπως το περιβόητο swap της Goldman Sachs που σύναψε η κυβέρνηση Σημίτη.

Οι εμπλεκόμενοι

Ο εκδότης:

– Το Ελληνικό Δημόσιο εκδίδει το ομόλογο και το πουλάει στη JPMorgan στο 100% της ονομαστικής του αξίας
Οι τελικοί επενδυτές:

– 4 ασφαλιστικά ταμεία αγοράζουν το ομόλογο στο 100% της ονομαστικής του αξίας
ΤΕΑΔΥ – Αγοράζει τμήμα του ομολόγου αξίας 100 εκατ. Ευρώ
ΤΕΑΥΦΕ – Αγοράζει τμήμα του ομολόγου αξίας 55 εκατ. Ευρώ
ΤΕΑΠΟΚΑ – Αγοράζει τμήμα αξίας 80 εκατ. Ευρώ
ΤΣΕΥΠ – Αγοράζει τμήμα αξίας 45 εκατ. Ευρώ

Οι διαμεσολαβητές:

JP Morgan: Αμερικανική επενδυτική τράπεζα και μία εκ των βασικών διαπραγματευτριών ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου. Ήταν η ανάδοχος και υπεύθυνη για το σχεδιασμό και τους όρους δόμησης του ομολόγου.

NPI: Αμοιβαίο κεφάλαιο υπό διαχείριση της βρετανικής NorthAssetManagement (NAM), εταιρείας στη διεθνή αγορά ομολόγων.

HypoVereinsbank (HVB): Μία από τις μεγαλύτερες τράπεζες παγκοσμίως, μέλος του ομίλου της UnicreditGroup.

Ακρόπολις ΑΧΕΠΕΥ: Χρηματιστηριακή εταιρεία που διατηρούσε σχέσεις συνεργασίας με τα ασφαλιστικά ταμεία επί μακρόν

Το χρονικό της συναλλαγής

Τον Σεπτέμβριο του 2006, η « Ακρόπολις», έπειτα από το «διαπιστωμένο» ενδιαφέρον πολλών ελληνικών ασφαλιστικών ταμείων για την αγορά δομημένων ομολόγων, επικοινωνεί με τη NAM και την HVB εκφράζοντας ενδιαφέρον για την αγορά δομημένου ομολόγου του Ελληνικού Δημοσίου, το οποίο θα έπρεπε να είναι παρόμοιο με τις αντίστοιχες προηγούμενες επτά εκδόσεις εκ των οποίων ένα μέρος κατέληξε στα ασφαλιστικά ταμεία, επί το πλείστον μέσω ελληνικών τραπεζών.

Τον Οκτώβριο του 2006, η NAM διαμηνύει το ενδιαφέρον της «Ακρόπολις» στην JP Morgan, εκ των βασικών διαπραγματευτών ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου, η οποία με τη σειρά της δείχνει ενδιαφέρον να εκδοθεί το ομόλογο. Η JP Morgan κοινοποιεί ένα προσχέδιο με τους δυνάμει βασικούς όρους του ομόλογου, το οποίο χρησιμοποιεί η «Ακρόπολις» για να κάνει παρουσιάσεις στα διάφορα ασφαλιστικά ταμεία. Η « Ακρόπολις» προσελκύει ενδιαφέρον για 280 εκατ. από συνολικά τέσσερα ταμεία, ορισμένα από τα οποία είχαν αγοράσει στο παρελθόν δομημένα ομολόγα από ελληνικές τράπεζες.

Η JP Morgan διαπραγματεύεται με το Ελληνικό Δημόσιο και καθορίζει τα χαρακτηριστικά του ομολόγου. Στις 6 Φεβρουαρίου 2007, η JP Morgan κοινοποιεί το τελικό σχέδιο και η συναλλαγή ολοκληρώνεται.

Παράλληλα με την έκδοση του ομολόγου, η JP Morgan προχωράει σε συμφωνία ανταλλαγής επιτοκίων (swap) με το Ελληνικό Δημόσιο, που του εξασφαλίζει ελκυστικούς όρους δανεισμού. Το κέρδος από την παράγωγη αυτή συναλλαγή που δεν αποτελεί μέρος της ομολογιακής συμφωνίας επέτρεψε στην JP Morgan να πουλήσει το ομόλογο κάτω της ονομαστικής αξίας στους ενδιαμέσους πριν καταλήξει πάλι στα ασφαλιστικά ταμεία στην ιδία ακριβώς τιμή που το πούλησε στο Ελληνικό Δημόσιο.

Αυτό είναι και το σημείο που δεν έχει φανεί να έχει κατανοηθεί όχι μονό από το ευρύ κοινό αλλά και από τους περισσοτέρους που κατά καιρούς όσοι έχουν αναφερθεί στην υπόθεση αυτή.

Υπό την πίεση της δημοσιότητας και του πολιτικού θορύβου για το ασυνήθιστα υψηλό μέγεθος των προμηθειών, την άνοιξη του 2007 η JPMorgan, με συμμετοχή της NAM, προτείνει την επαναγορά του ομολόγου. Η συναλλαγή αναστρέφεται σε διάστημα 6 μηνών από την έκδοση του ομολόγου και όλοι οι διαμεσολαβητές επιστρέφουν τα κέρδη τους, με εξαίρεση την «Ακρόπολις» και την HVB, της οποίας τα κέρδη καλύπτει πλήρως η JP Morgan. Από τον κρατικό προϋπολογισμό καταβάλλεται στα τέσσερα ταμεία έκτακτη οικονομική ενίσχυση 3.067.762,48 Ευρώ, η οποία αντιστοιχεί σε μέρος των τόκων για την επίμαχη περίοδο.

Η δίκη – τα βασικά σημεία του κατηγορητηρίου

Μέρος του κατηγορητηρίου αφορά τη ζημία που εν τέλει υπέστησαν τα ασφαλιστικά ταμεία από την επίμαχη συναλλαγή. Η δικαιοσύνη εξετάζει πλέον εάν τα ταμεία θα είχαν υποστεί ζημιά εφόσον είχαν κρατήσει τα ομόλογα. Ο εισαγγελέας συμπέρανε ότι το ομόλογο δεν άξιζε την ημέρα έκδοσής του 100% αλλά αντίθετα 85% και με άμεση συνέπεια τη ζημία του ταμείου σε περίπτωση ρευστοποίησης του ομολόγου πριν τη λήξη του.

Παράλληλα ο εισαγγελέας, χαρακτηρίζει το συγκεκριμένο ομόλογο με εκδότη το Ελληνικό Δημόσιο, επένδυση υψηλού κινδύνου και ακατάλληλο για ασφαλιστικά ταμεία, ενώ θεωρεί ύποπτη τη διαμεσολάβηση τρίτων μεταξύ των ασφαλιστικών ταμείων και του Ελληνικού Δημοσίου.

Σχολιάστε ...

NEWSLETTER

 

 

   

 

 

 

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa