Οικονομία

Έρχεται το νέο Μεσοπρόθεσμο «φορτωμένο» με περικοπές και αυξήσεις φόρων

Μεσοπρόθεσμο

Αυτό προβλέπει περισσότερους φόρους κατά 2,6 δις. ευρώ από την έμμεση φορολογία  (κυρίως από τους ΕΦΚ σε καύσιμα και ποτά αλλά και από τον ΦΠΑ) και τα ανταποδοτικά τέλη των Δήμων αλλά και νέες μεγάλες  μειώσεις σε όλα τα κονδύλια του κράτους περιλαμβάνει το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα που καταρτίζουν ήδη στο υπουργείο Οικονομικών και σε συνεννόηση με την Τρόικα, παράλληλα με το σχέδιο του νέου προϋπολογισμού που ετοιμάζεται για το 2014.

Το νέο Μεσοπρόθεσμο, που ονομάζεται «οδικός χάρτης εξόδου από το μνημόνιο και την οικονομική κρίση» προβλέπει όμως και περισσότερη Ανάπτυξη, παρά τη μείωση της κρατικής δαπάνης. Σύμφωνα με τους συντάκτες του σχεδίου, η «συνταγή» της δημοσιονομικής πειθαρχίας και των διαρθρωτικών αλλαγών θα αρχίζει να αποδίδει απτά αποτελέσματα από την επόμενη χρονιά, λόγω κυρίως της κινητοποίησης παραγωγικών δυνάμεων του ιδιωτικού τομέα, από Ελλάδα και εξωτερικό.

Πέραν της αύξησης των δημοσίων και ιδιωτικών επενδύσεων όμως, για τα ελληνικά νοικοκυριά όμως το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής (ΜΠΔΣ) της περιόδου 2014 – 2017 επιφυλάσσει αύξηση φόρων κατά 2,6 δισ. ευρώ ετησίως στο τέλος της περιόδου, που θα προέλθουν κυρίως από την έμμεση φορολογία, δηλαδή από ΦΠΑ, από τους Ειδικούς Φόρους Κατανάλωσης σε καύσιμα και ποτά, αλλά και από τα τα ανταποδοτικά τέλη των Δήμων.

Με τόσο «σφιχτό» πλαίσιο δημοσιονομικής πολιτικής, φαντάζει σαν… περιττή η ανησυχία για τυχόν επιπλέον μέτρα που θα διασφαλίζουν τους δανειστές, εάν δεήσουν να προσφέρουν επιπλέον βοήθεια ή τρίτο δάνειο στη χώρα μας. Το σχέδιο λιτότητας θα καλύπτει το δημοσιονομικό κενό που υπολογίζεται να ανέλθει σε 5-6 δισ. ευρώ και στην τετραετία 2014 – 2017 προβλέπονται πρόσθετες περικοπές δαπανών άνω του 1 δισ. ευρώ ανά έτος, σε υπουργεία, ΟΤΑ, ασφαλιστικά ταμεία, νοσοκομεία και γενικά σε όλους τους φορείς που «σιτίζονται» από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τις μεγαλύτερες «θυσίες» κονδυλίων θα υποστούν τα υπουργεία Εργασίας, Παιδείας, Υγείας και Άμυνας.Στο τέλος της περιόδου θα έχουν χάσει κονδύλια 1,5 δισ. ευρώ ετησίως, σε σχέση με το 2014.

Παράλληλα και οι δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων μειώνονται κατά 310 εκατ. ευρώ, στα 6,69 δισ. ευρώ το 2017, από 7 δισ. ευρώ το 2014. Μέρος της αώλειας αυτής αναμένεται να καλύψει η αυξημένη ροή κοινοτικών κονδυλίων, η απορρόφηση των οποίων αναμένεται να «απογειωθεί στη διετία 2014-2015.

Με τα δεδομένα αυτά, το βασικό σενάριο του Μεσοπρόθεσμου προβλέπει ότι:

* Η ιδιωτική κατανάλωση θα αρχίσει να ανεβάζει ταχύτητα από το 2015 με ρυθμό 1,6% – 1,7%, ενώ η δημόσια θα βρεθεί σε θετικό πρόσημο το 2017, γεγονός το οποίο είναι ενδεικτικό της πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης.
* Το ΑΕΠ σε τρέχουσες τιμές θα φθάσει στα 186 δις. ευρώ το 2015, στα 195 δις. ευρώ το 2016 και πάνω από το ψυχολογικό «φράγμα» των 200 δις. ευρώ το 2017 στα 205 δις. ευρώ
* Οι επενδύσεις παγίου κεφαλαίου (κατασκευές, εξοπλισμός) θα αρχίσουν να κινούνται από το 2014 ανοδικά για να φθάσουν στο 11,5% το 2015 και στο 14,9% το 2016.
* Η τελική εγχώρια ζήτηση εκτιμάται ότι θα αρχίσει να ενισχύεται από το 2015 σε ποσοστό 2% και θα φθάσει στο 4% τα επόμενα δύο χρόνια.
* Οι δαπάνες για καταπτώσεις εγγυήσεων θα παρουσιάσουν σημαντική άνοδο τα επόμενα χρόνια. Από τα 700 εκατ. ευρώ προβλέπεται να αυξηθούν κατά 437 εκατ. ευρώ στο 1,1 37 δις. ευρώ το 2017 εντείνοντας έτσι την ασφυξία στον προϋπολογισμό.

Σχολιάστε ...

NEWSLETTER

 

 

 


 


Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa