Κοινωνία

Έτσι σχεδίαζε να αποδράσει ο Ριζάι – Πως «χάλασε» το σχέδιο του

Σοκ προκαλούν οι λεπτομέρειες για το σχέδιο των κρατουμένων που προσπάθησαν να δραπετεύσουν από τη φυλακή του Δομοκού.

Η είσοδος του τούνελ βρισκόταν κάτω από ντουζιέρα σε κελί που διέμεναν δύο αλλοδαποί, ένας Αλβανικής και ένας Πακιστανικής καταγωγής, στην πτέρυγα Α2, εκεί που κρατείται και ο διαβόητος κακοποιός Αλκέτ Ριζάϊ. Οι αρχές θεωρούν πως αυτή η προσπάθεια είχε ξεκινήσει από μήνες.

Ωστόσο, λένε ότι ένας συγκρατούμενός τους, τους χάλασε τα σχέδια, διότι, επικοινώνησε τηλεφωνικά με υψηλά ιστάμενο πρόσωπο της δικαιοσύνης και του είπε τι ακριβώς συμβαίνει στην φυλακή, σύμφωνα με το tvstar.gr. Εκείνος ενημέρωσε την διεύθυνση και αμέσως στο σωφρονιστικό κατάστημα στήθηκε επιχείρηση, κλήθηκαν να μπουν στη φυλακή και υπάλληλοι που ήταν εκτός υπηρεσίας.

Η πληροφορία που δόθηκε ήταν συγκεκριμένα για το κελί 18 της Α2 πτέρυγας όπου κρατούντα οι δύο ισοβίτες.

Οι σωφρονιστικοί μπήκαν στο κελί και πήγαν στην ντουζιέρα. Οι κρατούμενοι είχαν κάνει πολύ καλή δουλειά, έβαζαν και έβγαζαν την ντουζιέρα χωρίς να αφήσουν κανένα ίχνος. Χωρίς να φαίνεται ,ακόμη και με προσεκτική έρευνα, πως η ντουζιέρα μετακινείται.

Έτσι, γνωρίζοντας τι συνέβαινε διαπίστωσαν πως ένα τμήμα από το τσιμέντο που βρισκόταν δίπλα στην ντουζιέρα ήταν διαφορετικό, πιο μαλακό. Σήκωσαν την ντουζιέρα, βρήκαν την τρύπα που είχε διάμετρο 50 περίπου πόντους και φαινόταν αρκετά μέτρα βαθιά. Χωρίς να έχουν τον κατάλληλο εξοπλισμό για να κατέβουν στο κενό, κάλεσαν σε βοήθεια την 7η ΕΜΑΚ.

Έπειτα, ένας  πυροσβέστης μπήκε στη τρύπα και σε βάθος δύο μέτρων εντόπισε ένα μικρό οριζόντιο τούνελ που έφτανε περίπου τα δύο μέτρα. Για άγνωστο λόγο οι κρατούμενοι το είχαν εγκαταλείψει και συνέχισαν την προσπάθειά τους πιο βαθιά. Λίγο πιο κάτω ο πυροσβέστης βρήκε ένα ακόμη οριζόντιο τούνελ, 6 περίπου μέτρων που όμως και αυτό είχε εγκαταλειφθεί.
Ο πυροσβέστης κατέβηκε ακόμη πιο χαμηλά στα 10 περίπου μέτρα όπου τελείωνε το κάθετο τούνελ. Εκεί βρέθηκαν τα εργαλεία που χρησιμοποιούσαν. Ένα φτυάρι και ένα φαράσι.

Από εκεί οι κρατούμενοι είχαν σκάψει ένα μεγάλο οριζόντιο τούνελ. Το συγκεκριμένο τούνελ ήταν πολύ στενό και ο πυροσβέστης δεν προχώρησε ωστόσο η εκτίμηση είναι πως ξεπερνά τα 35 μέτρα.

Χρησιμοποιώντας διάφορα καλώδια από ηλεκτρικές συσκευές κατέβασαν στα τούνελ ηλεκτρικό ρεύμα και κατά διαστήματα είχαν τοποθετήσει λάμπες για να βλέπουν.

Μέσα στα τούνελ βρέθηκαν μικρές σακούλες με χώμα και η εκτίμηση είναι πως οι κρατούμενοι έριχναν το χώμα που έβγαζαν, στις λεκάνες από τις τουαλέτες.

Το οριζόντιο τούνελ δεν είχε σκαφτεί προς τον δρόμο που οδηγεί στις φυλακές αλλά προς τα χωράφια αφού προφανώς οι επίδοξοι δραπέτες φοβόντουσαν πως από την πλευρά του δρόμου θα γίνονταν πιο εύκολα αντιληπτοί από τους εξωτερικούς φρουρούς.

Οι δύο αλλοδαποί που κρατούνται στο συγκεκριμένο κελί πήραν πάνω τους την απόπειρα απόδρασης, ομολογώντας πως οι ίδιοι είχαν ανοίξει τα τούνελ. Οι αρχές εκτιμούν πως υπήρχε τουλάχιστον ένας συνεργός, πιο μικρόσωμος από αυτούς καθώς οι δύο αλλοδαποί λόγω του όγκου τους δεν θα μπορούσαν να μπουν στο τελευταίο μεγάλο τούνελ. Στη φυλακή βρέθηκε πολύ γρήγορα ισχυρή δύναμη της αστυνομίας, ενώ η επιχείρηση έγινε παρουσία του εισαγγελέα Λαμίας Νικήτα Θεολογίτη.

Για το περιστατικό εξέδωσε λιτή ανακοίνωση και το Υπουργείο Δικαιοσύνης:
Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε σήμερα το μεσημέρι στη φυλακή Δομοκού, από σωφρονιστικούς υπαλλήλους, διαπιστώθηκε στο πάτωμα της τουαλέτας του κελιού 18 της πτέρυγας Α2 ένα κάθετο άνοιγμα βάθους (περίπου) 10 μέτρων και διαμέτρου (περίπου) 50 εκατοστών.
Στην καταμέτρηση που ακολούθησε δεν διαπιστώθηκε η απουσία κρατουμένων. Τυχόν ποινικές ή πειθαρχικές ευθύνες διερευνώνται.

Σχολιάστε ...

NEWSLETTERFocus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa