Οικονομία

Eurogroup «κόλαση» – Φέρνουν νέα μέτρα

eurogroup

Μετά από δύο ώρες ολοκληρώθηκε το Eurogroup, στο οποίο η Αθήνα συμφώνησε σε προνομοθέτηση των μέτρων που ζητεί το ΔΝΤ.

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ ανακοίνωσε πως τα τεχνικά κλιμάκια θα επιστρέψουν πολύ σύντομα στην Αθήνα, ενώ επεσήμανε πως οι συζητήσεις θα επικεντρωθούν στις μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό και το ασφαλιστικό, δηλαδή τα επιπλέον μέτρα που ζητεί το ΔΝΤ για να επιστρέψει στο πρόγραμμα.

«Θα επιστρέψουν τα τεχνικά κλιμάκια σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, θα δουλέψουν με την Ελλάδα για το επιπλέον πακέτο μεταρρυθμίσεων για το συνταξιοδοτικό, η αγορά εργασίας και το φορολογικό. Θα αλλάξουμε μίγμα πολιτικής και θα πάμε πέρα από τη λιτότητα.

Δεν υπάρχει πολιτική συμφωνία, αλλά είναι θετικό ότι οι Θεσμοί έχουν εμπιστοσύνη ότι θα γίνει συμφωνία. Έχουμε πολύ δουλειά να κάνουμε. 

Θα επιστρέψουμε στο Eurogroup όταν και εφόσον έχουμε staff level agreement» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στο χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, τόνισε πως χρειάζεται να επιταχυνθούν οι συζητήσεις παρότι η Ελλάδα δεν έχει πρόβλημα ρευστότητας. «Υπάρχει η αίσθηση του έκτακτου γιατί η Ελλάδα χρειάζεται εμπιστοσύνη» υποστήριξε.

Από την πλευρά του ο επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί υπογράμμισε ότι τα «επιπλέον δημοσιονομικά μέτρα [σ.σ. που συμφώνησε η Ελλάδα] έχουν σκοπό να παραμείνει η Ελλάδα σε σωστή τροχιά. Έχουμε πολλή δουλειά ακόμα, να γεφυρώσουμε τις διαφορές μας, να δούμε τις λεπτομέρειες που συνθέτουν το πακέτο πολιτικής».

Η συμφωνία

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πηγή που επικαλείται το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, οι ελληνικές αρχές δέχτηκαν την προνομοθέτηση μέτρων, υπό την προϋπόθεση του εκ νέου προσδιορισμού της όποιας απόκλισης μεταξύ των εκτιμήσεων των θεσμών, σε μεταγενέστερη φάση.

Αξιωματούχοι ανέφεραν πως «για κάθε ένα ευρώ φόρου θα υπάρχει και ένα ευρώ φοροαπαλλαγής, από το 2019».  Οι ίδιες πηγές σημείωσαν ότι οι θεσμοί επιστρέφουν στην Αθήνα αμέσως μετά την Καθαρά Δευτέρα, καθώς υπήρξε συνολική ανατροπή στο Eurogroup, σε σχέση με το συγκρατημένο κλίμα που υπήρχε πριν την έναρξη του συμβουλίου.

Στα θετικά της πολιτικής συμφωνίας, που μένει όμως να προσδιοριστεί σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, σύμφωνα πάντα με κυβερνητικές πηγές, είναι η δυνατότητα επιστροφής της εργασιακής κανονικότητας των συλλογικών διαπραγματεύσεων νωρίτερα, δηλαδή πριν το τέλος του προγράμματος.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η συμφωνία επήλθε κατά τη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου με τους εκπροσώπους των δανειστών, με σκοπό την διαμόρφωση του πλαισίου μιας ενδεχόμενης συμφωνίας στο Eurogroup. Στη συνάντηση από πλευράς Θεσμών συμμετείχαν ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο Τόμας Βίζερ, ο διευθυντής Οικονομικών υποθέσεων της Κομισιόν Μάριο Μπούτι, ο εκπρόσωπος της επιτροπής στο Κουαρτέτο Ντέκλαν Κοστέλο, ο πρόεδρος του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, το στέλεχος της ΕΚΤ Μπενουά Κερέ, ο Πουλ Τόμσεν και η Ντέλια Βελκουλέσκου από το ΔΝΤ.

«Έχουμε ακόμη σκληρή δουλειά, δεν έχει τελειώσει τίποτα, πρέπει να δουλέψουμε στις λεπτομέρειες», δήλωσε μετά το τέλος του Eurogroup ο Επίτροπος Οικονομικών, Πιέρ Μοσκοβίσι πλέκοντας το εγκώμιο των προσπαθειών της Ελλάδας.

 

Σχολιάστε ...

NEWSLETTERFocus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa