Οικονομία

Eurogroup: Πρόοδος για το νέο νόμο Κατσέλη, αλλά δεν υπάρχει συμφωνία – Παγώνει η εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ

Ο νέος νόμος Κατσέλη είναι το μεγαλύτερο αγκάθι για την εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ από τα κέρδη των κεντρικών τραπεζών της ευρωζώνης από τα ελληνικά ομόλογα. Αυτό προκύπτει και από τα πλέον επίσημα χείλη, καθώς οι αρμόδιοι πριν το Eurogroup στις δηλώσεις τους επιβεβαίωσαν, πως παρά την πρόοδο, το εν λόγω ζήτημα παραμένει ανοιχτό και έτσι μοιάζει απίθανο να εγκριθεί η εκταμίευση στη σημερινή συνεδρίαση.

Προσερχόμενος, ο Πιερ Μοσκοβισί, δήλωσε πως έχει σημειωθεί ξεκάθαρη πρόοδος στο δημοσιονομικό κομμάτι, ενώ βεβαίωσε πως τα περισσότερα προαπαιτούμενα έχουν εκπληρωθεί. «Τα υπόλοιπα είναι σε καλό δρόμο και η κουβέντα σήμερα θα επικεντρωθεί σε ένα πράγμα, το νέο πλαίσιο προστασίας για τα νοικοκυριά (που θα αντικαταστήσει το νόμο Κατσέλη). Υπάρχει πρόοδος και σε αυτό αλλά υπάρχουν πράγματα που πρέπει να ολοκληρωθούν και είμαι αισιόδοξος ότι με καλή πρόθεση και δουλειά τις επόμενες μέρες θα λυθούν όλες οι εκκρεμότητες και θα μπορούμε να εκταμιεύσουμε τα κεφάλαια 1 δισ. από τα ANFAs για την Ελλάδα, στη χειρότερη περίπτωση στο Eurogroup του Απριλίου», είπε χαρακτηριστικά ο επίτροπος.

Σε ότι αφορά τη διαδικασία για την εκταμίευση, δήλωσε ότι το Eurogroup έχει πολλούς τρόπους να πάρει την απόφαση. Αν το EwG πει τις επόμενες ημέρες ότι υπάρχει συμφωνία το Eurogroup θα ακολουθήσει. Ας μην ανησυχούμε, αλλά να δουλέψουμε.

Ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο τόνισε ότι θα εκτιμηθεί η πρόοδος της Ελλάδας, σημειώνοντας ότι η Κομισιόν είναι θετική. «Έχει γίνει πολλή δουλειά, θα ενημερωθούμε και νομίζω ότι είμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία και για το πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας, υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι η έξοδος της χώρας στις αγορές ήταν μια εξαιρετική είδηση», ανέφερε ο κ. Σεντένο.

Την εκκρεμότητα αναφορικά με το επόμενο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας ανέδειξε και ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βαλντις Ντομπρόβσκις πριν τη συνεδρίαση του Eurogroup.

«Θα εξετάσουμε την μετά πρόγραμμα επιτήρηση της Ελλάδας και την εφαρμογή των δεσμεύσεών της. Έχουμε ήδη δημοσιεύσει την έκθεση και διαπιστώνουμε ότι η μεταρρυθμιστική ατζέντα είναι ευρύτερα στο σωστό δρόμο (on track)», δήλωσε.

«Το κύριο θέμα που εκκρεμεί είναι αυτό της προστασίας της πρώτης κατοικίας. Και σε αυτό το θέμα μετά την δημοσιοποίηση της έκθεσης έχει γίνει σημαντική πρόοδος, αλλά δεν καταλήξαμε ακόμα» συμπλήρωσε.

«Συζητούμε πολλές εκθέσεις για πολλές χώρες, έτσι και για την Ελλάδα. Όλοι βλέπουν ότι υπάρχει μεγάλη πρόοδος. Θα δούμε που βρισκόμαστε τις επόμενες ώρες, αλλά στο τέλος η πολύ πρόοδος είναι εμφανής», αρκέστηκε να απαντήσει ο γερμανός υπουργός Ολαφ Σολτς σε ερώτηση για το εάν τον ανησυχεί το ότι δεν έχουν ολοκληρωθεί κάποια προαπαιτούμενα.

Σχολιάστε ...

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

NEWSLETTER

 

  

 

 

Karfitsa