Κοινωνία

«Έβρεξε» ισόβια σε τρεις εφοριακούς για παράνομες επιστροφές ΦΠΑ

Χειροπέδες

Ποινή ισοβίων επιβλήθηκε από το Kακουργιοδικείο Θεσσαλονίκης, σε βάρος εφοριακών που κατηγορούνταν για την γνωστή υπόθεση των παράνομων επιστροφών ΦΠΑ.

Ειδικότερα, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, επέβαλε ισόβια κάθειρξη σε τρεις ήδη φυλακισμένους εφοριακούς, καθώς επίσης και σε έναν υποτιθέμενο βιοτέχνη ενδυμάτων, ο οποίος εμφάνιζε εξαγωγική δραστηριότητα, εισπράττοντας έτσι παράνομα το ΦΠΑ.

Η συγκεκριμένη δικογραφία, η οποία είναι μία από τις δεκάδες που σχηματίστηκαν για το ίδιο σκάνδαλο, αφορούσε την Α’ ΔΟΥ Θεσσαλονίκης και η ζημιά για το δημόσιο υπολογίζεται  σε 1 εκατ. ευρώ. Ένας από τους εφοριακούς ήταν, το διάστημα που έγινε η απάτη, δηλ. τη δεκαετία του ’90, προϊστάμενος της Α’ ΔΟΥ, ενώ οι άλλοι δύο προΐσταντο του τμήματος ΦΠΑ της ίδιας ΔΟΥ.

Όσον αφορά την υπόθεση, το ίδιο δικαστήριο καταδίκασε άλλους τρεις εφοριακούς σε ποινές φυλάκισης από τέσσερα έως δέκα χρόνια, αλλά αποφάσισε να τους αφήσει ελεύθερους εν όψει του εφετείου, υπό τον όρο να καταβάλουν  χρηματική εγγύηση.

Μέχρι στιγμής έχουν καθίσει στο εδώλιο και κρίθηκαν ένοχοι για το συγκεκριμένο σκάνδαλο περισσότεροι από δέκα εφοριακοί, από τους οποίους κάποιοι εκτίουν ποινές εγκλεισμού, ενώ αρκετές ακόμη υποθέσεις της ίδιας «κομπίνας» εκκρεμούν στα ποινικά δικαστήρια.

Να σημειώσουμε, πως είναι η πρώτη φορά που ποινικό δικαστήριο της πόλης επιβάλει την ποινή της ισόβιας κάθειρξης εναντίον κατηγορούμενων εφοριακών σε δίκη που συνδέεται με το συγκεκριμένο σκάνδαλο, το οποίο αποκαλύφθηκε πριν από περίπου 15 χρόνια, με τη συνολικά προκληθείσα ζημιά για το ελληνικό δημόσιο να εκτιμάται σε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ.

 

Σχολιάστε ...

NEWSLETTER

 

 

  

 

 

 

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa