Παρασκηνιακά

Ευάγγελος Μεϊμαράκης- Δυναμικός διαχειριστής κρίσεων

Μεϊμαράκης θέμα

Της Έλλης Τριανταφύλλου

Ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης ανέλαβε τα ηνία της Νέας Δημοκρατίας στην κρισιμότερη ίσως στιγμή της μεταπολιτευτικής ιστορίας, με τη χώρα να βρίσκεται στην κόψη του ξυραφιού.

Σε αντίθεση με όλους του προκατόχους του, η ανάληψη των καθηκόντων του έγινε με «αυτόματες διαδικασίες», μετά την παραίτηση του πρώην πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, στον απόηχο του ηχηρού «όχι» των πολιτών στο δημοψήφισμα της προηγούμενης Κυριακής.

Και, όπως και ο ίδιος είπε, στην παρθενική του ομιλία προς τη «γαλάζια» κοινοβουλευτική ομάδα την Τρίτη, οι διαδικασίες για την επόμενη ημέρα στη Νέα Δημοκρατία θα δρομολογηθούν σε απώτερο χρόνο, καθώς, επί του παρόντος, προέχει η σωτηρία της χώρας.

Κατά γενική παραδοχή στη Νέα Δημοκρατία, ο κ. Μεϊμαράκης διαθέτει ισχυρό κομματικό παρελθόν, άρα και την πιο ισχυρή κομματική συνείδηση και, ως εκ τούτου, η επιλογή του ως τη μόνη συνεκτική παρουσία από τον κ. Σαμαρά ήταν μονόδρομος.

26 χρόνια παρουσίας στη Βουλή

Την τρέχουσα χρονιά, ο κ. Μεϊμαράκης συμπληρώνει είκοσι έξι χρόνια συνεχούς και αδιάλειπτης παρουσίας στα κοινοβουλευτικά δρώμενα.

Πρωτοεξελέγη βουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία στη Β΄ Αθηνών το 1989 και, έκτοτε, σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις εκλέγεται σταθερά στη μεγαλύτερη εκλογική περιφέρειά της (1989, Ιούνιο και Νοέμβριο), 1990, 1993, 1996, 2000, 2004, 2007, 2009, 2012 (Μάιος και Ιούνιος) και 2015.

Παντρεμένος με δύο κόρες

Ο νέος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1953. Είναι παντρεμένος με την Ιωάννα Κολοκοτά και έχει δύο κόρες. Είναι δικηγόρος, πτυχιούχος της Νομικής Αθηνών, της σχολής Πολιτικών Επιστημών και του τμήματος Δημόσιας Διοίκησης της Παντείου, με ειδίκευση στα φορολογικά και διατριβή στα εκλογικά συστήματα. Ασχολήθηκε με τον φοιτητικό συνδικαλισμό στην Πάντειο και υπήρξε από τα ιδρυτικά στελέχη της ΟΝΝΕΔ (1974).
Στο Β’ Συνέδριο της ΝΔ (Θεσ/νίκη) εκλέγεται πρώτος στην Κεντρική Επιτροπή, πρώτος και στην ΕΕ της ΝΔ και έως τον Μάρτιο του 1987 οδηγεί την ΟΝΝΕΔ σε μεγάλες νίκες στις φοιτητικές εκλογές και στο πρώτο της Συνέδριο.

Στα χρόνια που ακολουθούν, ο κ. Μεϊμαράκης θεωρείται πάντα εκ των πιο γνήσιων εκφραστών της κομματικής συνείδησης της Νέας Δημοκρατίας από όποιο πόστο και αν υπηρετεί τον δημόσιο βίο, πλην εκείνου του προέδρου της Βουλής, που άσκησε, κατά γενική εκτίμηση, με παραδειγματικά θεσμικό και ουδόλως κομματικό τρόπο.

Ο κ. Μεϊμαράκης έχει διατελέσει, μεταξύ άλλων, πρόεδρος του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής και υπουργός Εθνικής Άμυνας από 16/2/06 έως 7/10/09.Υπήρξε ο πρώτος γραμματέας Κεντρικής Επιτροπής στην ιστορία της Νέας Δημοκρατίας.

Την περίοδο 1991-1992, ήταν κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ και υφυπουργός Πολιτισμού (αρμόδιος για τον Αθλητισμό) από 3/12/92 έως 12/10/93.Στις 24/4/94, στο Γ’ Συνέδριο της ΝΔ, επανεξελέγη μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος.

Ακόμη, υπήρξε μέλος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, αναπληρωματικό μέλος της Ελληνικής Αντιπροσωπείας στη Βορειοατλαντική Συνέλευση, πρόεδρος της ΟΚΕ Αθλητισμού και αντιπρόεδρος της ΟΚΕ Οικονομικών.

Επιπλέον, ήταν μέλος της επιτροπήςΕκλογικού Αγώνα της ΝΔ για τις εκλογές 22ας Σεπτεμβρίου 1996, μέλος της Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής του Δ` Συνεδρίου της ΝΔ, υπό τον Γ. Ράλλη, υπεύθυνος Κεντρικής Επιτροπής του Τομέα Υποδομών της ΝΔ (Μεταφορές – επικοινωνίες, περιβάλλον χωροταξία – δημόσια έργα, ολυμπιακά έργα 2004). Ακόμη, υπήρξε κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, μέλος της ΚΕ (Κεντρικής Επιτροπής) και της ΕΕ (Εκτελεστικής Επιτροπής) της ΝΔ, ενώ συμμετείχε ως μέλος και στις ΟΚΕ Αθλητισμού και Οικονομικών.

Έχει διατελέσει πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του εκτάκτου Συνεδρίου «Αρχώνκαι Θέσεων» της ΝΔ το 2000 και γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού της Νέας Δημοκρατίας μέχρι την 7/04/2001.

Οι σχέσεις του με Σαμαρά

Κατά την τελευταία διακυβέρνηση της χώρας από τη συμμαχική κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ και, στη συνέχεια, ΝΔ-ΠΑΣΟΚ υπό τον κ. Αντώνη Σαμαρά, η παρουσία του κ. Μεϊμαράκη υπήρξε διακριτή.

Όσοι γνωρίζουν καλά την ιστορία της κεντροδεξιάς παράταξης, αμφιβάλλουν αν ποτέ υπήρξε συναντίληψη μεταξύ των κ. Σαμαρά και Μεϊμαράκη, από τα χρόνια της ΔΑΠ ακόμη. Είναι, άλλωστε, γνωστό και καταγεγραμμένο ότι στη φορτισμένη περίοδο του 1993, στην ανατροπή της κυβέρνησης Μητσοτάκη, οι δύο άνδρες βρέθηκαν ο ένας απέναντι στον άλλον, ενώ δεκαέξι χρόνια αργότερα, όταν ο κ. Σαμαράς διεκδίκησε και πέτυχε τη διευρυμένη από τη βάση της Νέας Δημοκρατίας εκλογή του στην ηγεσία του κόμματος, ο κ. Μεϊμαράκης σίγουρα δεν καταμετρήθηκε μεταξύ των υποστηρικτών του.Άλλωστε, όλοι θυμούνται τη ρήση του κ. Μεϊμαράκη για το«δάκρυ του Εθνάρχη», που προδόθηκε στο Μακεδονικό από τους χειρισμούς Σαμαρά.

Θεσμικός πρόεδρος της Βουλής

Η εκλογή του στη θέση του προέδρου της Βουλής, με τον πρωτόγνωρο τότε για τα κοινοβουλευτικά δεδομένα αριθμό των 223 ψήφων το 2012 (σε μυστική ψηφοφορία, στην οποία δεν τον καταψήφισε ούτε ένας) προσέδωσε στον κ. Μεϊμαράκη έναν θεσμικό ρόλο, ο οποίος έχει την αξία του στη μετέπειτα περίοδο.

Κατά γενική εκτίμηση, ο κ. Μεϊμαράκης άσκησε τα καθήκοντα του προέδρου της Βουλής, προτάσσοντας σταθερά τον θεσμικό αντί του κομματικού του ρόλου.

Δεν είναι τυχαίο ότι, επί των ημερών του,όλες οι εκθέσεις της Επιτροπής Προϋπολογισμού της Βουλής θέτουν τον δάκτυλον επί τον τύπο των ήλων, ενώ το περασμένο καλοκαίρι ο κ. Μεϊμαράκης επισφράγισε την παρουσία του ως προέδρου της Βουλής των Ελλήνων με δύο συνεχείς διαφοροποιήσεις με τις οποίες ουσιαστικά ακύρωνε τη γραμμή του τότε Μεγάρου Μαξίμου για μη σύγκληση της Ολομέλειας της Βουλής εντός του καλοκαιριού για να συζητηθεί η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για δημοψήφισμα σχετικά με τη «μικρή ΔΕΗ».

Διακριτή υπήρξε και η στάση του κ. Μεϊμαράκη στις κινήσεις ορισμένων περί επιστροφής του αρχηγού του ΛΑΟΣ, Γ. Καρατζαφέρη, στη Νέα Δημοκρατία την περασμένη χρονιά. Πέραν του πρώην πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή και ο κ. Μεϊμαράκης είχε διαμηνύσει ότι δεν πρόκειται να δεχθεί τέτοια εξέλιξη.

Η δραματική ήττα της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, κατέστησε για ακόμη μία φορά τον κ. Μεϊμαράκη πόλο αναφοράς των ανήσυχων στελεχών για την επόμενη ημέρα στο κόμμα τους.

«Όχι» στο… μενού της Γιαννάκου

Λιγότερο από έναν μήνα αργότερα, την ώρα που στην «Αθηναΐδα» πραγματοποιείτο το πολυθρύλητο μυστικό δείπνο πολλών κορυφαίων στελεχών, με οικοδέσποινα τη Μαριέττα Γιαννάκου και «μενού» τον Αντ. Σαμαρά, ο κ. Μεϊμαράκης συναντήθηκε με τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή και συμφώνησαν στην ανάγκη να αλλάξει σελίδα στο κόμμα, με προσήλωση στην αρχή της ενότητας της παράταξης.

Η συνάντηση των κ.κ. Καραμανλή και Μεϊμαράκη ήταν άκρως ενδιαφέρουσα για τις εσωκομματικές εξελίξεις, καθώς τέθηκαν όλα επί τάπητος, ενώ ξεχωριστή σημασία είχε η επιλογή του πρώην προέδρου της Βουλής να μην παραστεί στο δείπνο που οργάνωσε η κα Γιαννάκου, παρά το γεγονός ότι εκλήθη, επικαλούμενος την κρισιμότητα του Eurogroup.

Στο δείπνο με τον Καραμανλή

Στο δείπνο με ψαρικά των κ.κ. Καραμανλή και Μεϊμαράκη, υπήρξε εκτενής συζήτηση για το μέλλον της ΝΔ και την πορεία της στο νέο πολιτικό τοπίο που διαμορφώθηκε μετά τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ και την ιδεολογική και στρατηγική ήττα που υπέστη η Κεντροδεξιά και η ανησυχία ήταν έκδηλη.

Και οι δύο συμφώνησαν τότε στην ανάγκη να αλλάξουν πολλά στη ΝΔ, τόσο σε επίπεδο ιδεολογικής φυσιογνωμίας όσο και σε στελεχιακό δυναμικό, καθώς ο κίνδυνος για το κόμμα που πρωταγωνίστησε επί 40 χρόνια είναι μεγάλος, ενώ είναι διάχυτος ο φόβος σε μεγάλo τμήμα της ΚΟ και του κόμματος να μην ακολουθηθεί η πορεία του ΠΑΣΟΚ.

Οι κ.κ. Καραμανλής και Μεϊμαράκης συμφώνησαν ότι πρέπει να διαφυλαχθεί η ενότητα της παράταξης, να μη γίνουν βιαστικές και σπασμωδικές κινήσεις, να υπάρξει η μέγιστη δυνατή ανανέωση σε όλα τα επίπεδα, να επαναπροσδιοριστεί η ιδεολογική φυσιογνωμία της ΝΔ και να υπάρξει προσήλωση στις καταστατικές διαδικασίες.

Η τοποθέτηση του Ευάγγελου Μεϊμαράκη ως μεταβατικού αρχηγού προσέφερε ανακούφιση στο στελεχιακό δυναμικό του κόμματος, καθώς ο νέος αρχηγός έχει προσωπικό στίγμα, ιστορία και διαδρομή, ενώ διαθέτει πλήρη γνώση του κομματικού μηχανισμού.

Δεν αποτελεί «ξένο σώμα» στην παράταξη, δεν έχει ταυτίσει την πολιτική του πορεία με τα μνημόνια και την εφαρμογή τους και, ταυτόχρονα, δεν έχει σημαντικές εσωκομματικές αντιπάθειες.

* Ρεπορτάζ από την εφημερίδα ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ που κυκλοφόρησε το Σάββατο 11 Ιουλίου 2015.

Σχολιάστε ...

NEWSLETTERFocus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa