Οικονομία

FAZ: Το ελληνικό χρέος είναι σχετικά φθηνό

Η Ελλάδα καταβάλλει σήμερα για την αποπληρωμή, χαμηλότερα επιτόκια από ότι η Γερμανία για το δικό της χρέος, υποστηρίζεται στην γερμανική εφημερίδα FAZ, στην οποία αναφέρεται ότι το ελληνικό χρέος ανέρχεται στα 322 δισεκατομμύρια.

Με τίτλο «Το ελληνικό χρέος είναι σχετικά φθηνό», στην γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung επιδιώκεται να καταρριφθεί το αίτημα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα για δεύτερο κούρεμα και ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, ενώ συγκρίνεται το επιτόκιο που πληρώνουν Ελλάδα και Γερμανία για την αποπληρωμή του δημοσίου χρέους τους.

Ειδικότερα στην εφημερίδα αναγράφεται: «…Ο Αλέξης Τσίπρας απαιτεί τη μείωση του χρέους, που επωμίζεται η Ελλάδα, σε πιο ανεκτά επίπεδα. Αποδεικνύεται ωστόσο ότι τα αιτήματά του είναι μια λαϊκιστική πολεμική ενόψει εκλογών. Διότι τα βάρη που επωμίζεται η Ελλάδα με τα επιτόκια και την αποπληρωμή έχουν μειωθεί εδώ και καιρό σε ανεκτά επίπεδα. Παρά το δυσθεώρητο χρέος των 322 δισεκατομμυρίων ευρώ (175% του ΑΕΠ) η Ελλάδα πληρώνει το χρόνο περίπου 6 δισεκατομμύρια ευρώ σε τόκους (3% του ΑΕΠ). Στην τελευταία έκθεση αξιολόγησης της τρόικας σημειώνεται ότι η χώρα καλείται να καταβάλλει 2,4% τόκους για την αποπληρωμή του χρέους, μιας και το μεγαλύτερο μέρος του αποτελείται στο μεταξύ από πιστώσεις (στήριξης) διεθνών πιστωτών. Σε αντίθεση η Γερμανία καταβάλλει επιτόκιο περίπου 2,7% για την αποπληρωμή του χρέους της».

Επίσης, σε δημοσίευμα του Spiegel Online, που επικαλείται το άρθρο της FAZ, επισημαίνεται ότι «οι ευρωπαίοι πιστωτές έχουν χορηγήσει στην Ελλάδα δάνεια με χαμηλούς τόκους που φθάνουν σύμφωνα με εκτιμήσεις του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικής Έρευνας (DIW) στο 1,5% και διάρκεια αποπληρωμής 30 ετών».

Σύμφωνα με την FAZ, περισσότερο από το 75% του ελληνικού χρέους βρίσκεται στα χέρια δημοσίων πιστωτών και κατά συνέπεια των ευρωπαίων φορολογουμένων. «Παρά τις καλές ειδήσεις για το πρωτογενές πλεόνασμα του ελληνικού προϋπολογισμού, υπό τις παρούσες συνθήκες η Ελλάδα δεν είναι σε θέση να αποπληρώσει το χρέος της ούτε και με τόσο χαμηλά επιτόκια», αναφέρεται στο Spiegel Online.

Σχολιάστε ...

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Παρασκήνιο» σε μορφή PDF

NEWSLETTERFocus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa