Κόσμος Υγεία

Financial Times: Έντονες αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της Οξφόρδης

Έντονες αμφιβολίες για τον τρόπο με τον οποίο το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και η AstraZeneca χειρίστηκαν τα αποτελέσματα για το εμβόλιό τους κατά εκφράζουν σε δημοσίευμά τους οι Financial Times.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, τα αποτελέσματα χαρακτηρίστηκαν επιτυχία καθώς έδειξαν μέση αποτελεσματικότητα 70%. Όμως σημαντικό είναι το γεγονός ότι οι συμμετέχοντες στις κλινικές δοκιμές έλαβαν δύο δόσεις του υποψήφιου εμβολίου με διαφορά ενός μήνα, ενώ μια άλλη ομάδα έλαβε μισή δόση και ύστερα μια ολόκληρη δόση. Η αποτελεσματικότητα για τους πρώτους ήταν 62%. Για τη δεύτερη υποομάδα ήταν 90%.

Όπως προέκυψε, η χορήγηση μισής δόσης ξεκίνησε με ένα λάθος, αναφέρει το δημοσίευμα. Δόθηκε σε μικρότερο αριθμό συμμετεχόντων από εκείνους που έλαβαν δύο ολόκληρες δόσεις, κάνοντας την ανακάλυψη της μεγαλύτερης αποτελεσματικότητάς του να μοιάζει με τύχη.

Την Τρίτη αποκαλύφθηκε επίσης ότι η δεύτερη υποομάδα περιορίστηκε σε ανθρώπους 55 ετών και κάτω, μια ομάδα πληθυσμιακή με μικρότερο κίνδυνο να νοσήσει σοβαρά.

Οξφόρδη και AstraZeneca δεν αποκάλυψαν το ηλικιακό όριο τη Δευτέρα, όταν τα αποτελέσματα ανακοινώθηκαν, αναφέρει το δημοσίευμα.

Σχολιάστε ...

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

NEWSLETTER

  

 

 

Karfitsa