Οικονομία

Το Forbes προειδοποιεί: Δεν λένε όλη την αλήθεια

Ευρώπη Κομισιόν

Οι διαβεβαιώσεις από διάφορες ευρωπαϊκές πλευρές, για την πορεία των διαπραγματεύσεων «στην αιώνια ελληνική κρίση χρέους», όπως αναφέρει το Forbes, δεν είναι απόλυτα αληθείς.

Τα χρήματα, από τα δάνεια προς την Ελλάδα χάθηκαν πλέον και το πρόβλημα είναι  ποιος θα αναλάβει την ευθύνη, γράφει ο Τιμ Γουόρσταλ, στη ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού.

Ο ίδιος, γράφει χαρακτηριστικά για τις διαβεβαιώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων «Θα έχουμε σύντομα συμφωνία, όχι αλήθεια θα έχουμε και παρόμοιες ανοησίες. Η Ελλάδα θα κάνει τις αλλαγές που απαιτούνται στην οικονομία της και όλοι θα πάρουν πίσω τα λεφτά τους».

Ο αρθρογράφος, προσθέτει «δεν είναι, για να το τοποθετήσω ήπια, ακριβώς ολόκληρη και η απόλυτη αλήθεια του ζητήματος. Αυτό που έγινε στην πραγματικότητα είναι πως ένα μέρος από τα χρήματα που δανείστηκαν στην Ελλάδα έχουν χαθεί. Στην πραγματικότητα, ένα σημαντικό μέρος από αυτά. Αυτό που γίνεται τώρα είναι ένα θέατρο σκιών για το πώς θα αναγνωριστεί το γεγονός και συνεπώς το ποιος θα πάρει την ευθύνη».

Η γυμνή αλήθεια, σύμφωνα με τον Γουόρσταλ, είναι ότι «η Ελλάδα δεν θα αποπληρώσει ποτέ όλο αυτό το χρέος, σε επιτόκια της αγοράς. Έτσι, κάποιος θα χάσει κάποια από αυτά τα χρήματα που δάνεισε. Ή, στην πραγματικότητα, θα χάσει πολλά από αυτά τα χρήματα που έχει δανείσει. Καθώς οι άνθρωποι που δάνεισαν είναι οι φορολογούμενοι άλλων ευρωπαϊκών χωρών, θα είναι εκείνοι που θα χάσουν τα χρήματα. Όλα τα επιχειρήματα και οι διαπραγματεύσεις αφορούν το πώς θα αποφύγουν την υποχρέωση να εξηγήσουν αυτό το γεγονός στους συγκεκριμένους πολίτες και ψηφοφόρους».

«Όταν κάποιος, ένας οργανισμός, μία χώρα, χρεοκοπεί, χρεοκόπησε. Αν δεν μπορεί να πληρώσει τα χρέη που οφείλει, τότε έχει πραγματικά χρεοκοπήσει. Δεν υπάρχει καμία πιθανότητα οποιαδήποτε ελληνική κυβέρνηση να μπορούσε ποτέ να συγκεντρώσει αρκετούς φόρους για να αποπληρώσει αυτό το χρέος που έχει η χώρα αυτή τη στιγμή. Και όταν κάτι είναι αδύνατο, δεν συμβαίνει. Η Ελλάδα δεν θα αποπληρώσει όλα τα χρέη της. Τελεία και παύλα», ολοκληρώνει το άρθρο του στο Forbes.

 

Σχολιάστε ...

NEWSLETTER

 

 Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa