Περιβάλλον

Φυσικοί πέτυχαν το νέο Απόλυτο Μηδέν θερμοκρασίας!

Σε εργαστηριακές συνθήκες κατάφεραν, επιστήμονες του Πανεπιστημίου Γερμανίας να κατεβάσουν τη θερμοκρασία της αέριας μάζας “δισεκατομμυριοστά βαθμών Κέλβιν κάτω από το απόλυτο μηδέν” θερμοκρασίας, ξεπερνώντας το μέχρι τώρα γνωστό Απόλυτ0 Μηδέν των μείων 273 βαθμών Κελσίου που ανακάλυψε 0 Κέλβιν, αναγκάζοντας να ξαναγραφούν οι νόμοι της Φυσικής.

Σύμφωνα με την εβδομαδιαία επιστημονική εφημερίδα Nature, oι Φυσικοί δημιούργησαν κβαντικό αέριο με άτομα Καλίου, τα οποία μορφοποίησαν σε τυπική διάταξη πλέγματος χρησιμοποιώντας μαγνητικά πεδία και λέιζερ.

Η στιγμιαία μεταβολή των μαγνητικών πεδίων, είχε ως αποτέλεσμα τη μεταβολή της κατάστασης των ατόμων από χαμηλής ενέργειας στη μέγιστη δυνατή ενεργειακή τους κατάσταση.

 

Αυτή η αστραπιαία μεταβολή σε συνδυασμό με την εφαρμογή του λέιζερ το οποίο διατηρούσε σταθερή τη διάταξη των ατόμων, κατάφερε να κατεβάσει τη θερμοκρασία της αέριας μάζας “δισεκατομμυριοστά βαθμών Κέλβιν κάτω από το απόλυτο μηδέν”, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

 

Αυτή η εξέλιξη θα μπορούσε να οδηγήσει στην δημιουργία νέων μορφών ύλης σε εργαστηριακές συνθήκες όπως κβαντικές συσκευές, καθώς και να βοηθήσει πιθανώς στην διερεύνηση της δημιουργίας του σύμπαντος.

Όλα αυτά όμως, εάν καταφέρει η επιστημονική κοινότητα να ξεπεράσει μερικές παρενέργειες της συγκεκριμένης πρακτικής.

 

Φυσιολογικά, ένα σύνολο ατόμων έλκεται από τη βαρύτητα, αλλά μερικά άτομα από το σύνολο που βρίσκεται σε θερμοκρασία κάτω από το απόλυτο μηδέν έχουν ανοδική πορεία αψηφώντας τη βαρύτητα, ενώ δεν αυτοκαταστρέφονται αφού η χαμηλή θερμοκρασία τά σταθεροποιεί.

Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με τη “σκοτεινή ενέργεια”, η οποία υποθετικά ευθύνεται για τη διαστολή τού σύμπαντος.

 

Υπενθυμίζουμε πως το απόλυτο μηδέν είναι στους −273,15 βαθμούς Κελσίου.

πηγή: e-pcmag.gr , nature.com

Σχολιάστε ...

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

NEWSLETTER

 

  

 

 

Karfitsa