«Είναι σημαντικό, όχι μόνο για τη μνήμη όλων των θυμάτων του Χοτζαλί, αλλά και για όλους τους λαούς του κόσμου, τέτοια εγκλήματα να μη μένουν ποτέ ατιμώρητα, ώστε να μην υπάρξουν ξανά τέτοιες τραγωδίες» 

Ατιμώρητο εξακολουθεί να παραμένει το «έγκλημα Χοτζαλί», 23 χρόνια μετά τα τραγικά γεγονότα που σημειώθηκαν στην ιστορική αυτή πόλη του Αζερμπαϊτζάν με την εισβολή των Ενόπλων Δυνάμεων της Αρμενίας και την υποστήριξη συντάγματος πεζικού του τότε σοβιετικού στρατού.

Σε συνέντευξή του στο «Π», ο πρέσβης της Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν στην Ελλάδα, Ραχμάν Μουσταφάγιεφ, μιλά για τη γενοκτονία, το μαζικό έγκλημα που διαπράχθηκε τη βραδιά της 25ης προς την 26η Φεβρουαρίου του 1992, με τη σφαγή 7.000 κατοίκων και την καταστροφή μιας ολόκληρης πόλης. Καλεί, δε, την ελληνική κυβέρνηση να καταγγείλει τη γενοκτονία στο Χοτζαλί.

Κύριε πρέσβη, συμπληρώθηκαν 23 χρόνια από τα τραγικά γεγονότα που σημειώθηκαν στην πόλη Χοτζαλί, στις 26 Φεβρουαρίου 1992. Γιατί η χώρα σας υποστηρίζει ότι πρόκειται για γενοκτονία;

Κάθε χρόνο, στις 26 Φεβρουαρίου, στο Αζερμπαϊτζάν τιμάται η μνήμη των θυμάτων της γενοκτονίας του Χοτζαλί. Η τραγωδία της πόλης Χοτζαλί αποτελεί ένα από τα πιο τραγικά κεφάλαια της σύγχρονης ιστορίας του Αζερμπαϊτζάν. Πριν από 23 χρόνια, τη νύχτα μεταξύ της 25ης προς την 26η Φεβρουαρίου 1992, οι Ένοπλες Δυνάμεις της Αρμενίας, με την υποστήριξη των Ενόπλων Δυνάμεων και του βαρύ οπλισμού του 366ου Μηχανοκίνητου Συντάγματος Πεζικού του σοβιετικού στρατού, στρατοπεδευμένων στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, που έπρεπε να παίζει τον ρόλο του εγγυητή της ειρήνης και της ασφάλειας στην εν λόγω περιοχή, επιτέθηκαν στην πόλη Χοτζαλί, που είχε γύρω στους 7.000 κατοίκους και διέπραξαν μαζικά εγκλήματα κατά των αμάχων της πόλης. Κατά την προσπάθεια των κατοίκων να εγκαταλείψουν την πόλη για να σωθούν, δέχτηκαν πυρά από αρμενικές δυνάμεις. Ως αποτέλεσμα, 613 άτομα σκοτώθηκαν βίαια, μεταξύ των οποίων 106 γυναίκες, 63 παιδιά και 70 ηλικιωμένοι. Οκτώ ολόκληρες οικογένειες εξοντώθηκαν ολοσχερώς, 487 άτομα τραυματίστηκαν σοβαρά, συμπεριλαμβανομένων 76 παιδιών, ενώ 1.275 πιάστηκαν αιχμάλωτοι, εκ των οποίων τα 150 άτομα εξακολουθούν να αγνοούνται.

Πρόκειται για μαζική δολοφονία αθώων ανθρώπων με μόνο κριτήριο την εθνικότητά τους, για αυτό εμπίπτει στον ορισμό της γενοκτονίας. Θα πρέπει να επισημανθεί ότι τα αρμενικά στρατεύματα έχουν διαπράξει τρομερά και πραγματικά βάρβαρα εγκλήματα, ακόμη και κατά των πτωμάτων των αμάχων. Πολλά πτώματα, συμπεριλαμβανομένων και αυτών των γυναικών και των παιδιών, βρέθηκαν με πολλαπλές μαχαιριές, ενώ ορισμένα είχαν αποτεφρωθεί. Όλα αυτά φαίνονται καθαρά στις φωτογραφίες, οι οποίες έχουν αναρτηθεί στον ιστότοπο www.justiceforkhojali.org.

Ωστόσο, Αρμένιοι αξιωματούχοι αρνούνται την ενοχή τους για τη διάπραξη αυτού του εγκλήματος…

Η άμεση ανάμειξη και ευθύνη των αρμενικών αρχών για το έγκλημα αυτό δεν αποτελεί μυστικό για κανέναν. Όλη η επιχείρηση της κατοχής της πόλης Χοτζαλί και της εξόντωσης των κατοίκων της είχε σχεδιαστεί από τις Ένοπλες Δυνάμεις της Αρμενίας. Μεταξύ των ενεργά συμμετεχόντων σε αυτά τα γεγονότα ήταν ο σημερινός υπουργός Άμυνας Σεϊράν Οχανιάν, ο τότε αξιωματούχος του 366ου Μηχανοκίνητου Συντάγματος Πεζικού. Επίσης, ο σημερινός πρόεδρος της Αρμενίας, Σερζ Σαρκσιάν, αναγνώρισε ανοιχτά τον ρόλο των Αρμενίων στρατιωτικών στο εν λόγω έγκλημα. Σε μια συνέντευξη με τον Βρετανό δημοσιογράφο Thomas de Waal, που στη συνέχεια δημοσιεύθηκε σε βιβλίο (Thomas de Waal, «Black Garden: Armenia and Azerbaijan through peace and war» NYU Press, 2003, page 169-172), δήλωσε τα εξής: «Πριν από τα γεγονότα στην πόλη Χοτζαλί, οι Αζέροι πίστευαν ότι μπορούν να αστειεύονται μαζί μας, νόμιζαν ότι οι Αρμένιοι είναι άνθρωποι που δεν θα σήκωναν ποτέ το χέρι τους κατά του άμαχου πληθυσμού. Όμως, καταφέραμε να σπάσουμε το στερεότυπο αυτό». Μετά από μια τέτοια ομολογία χρειάζεστε και άλλα επιχειρήματα;

Σήμερα, η αρμένικη πλευρά, για να αποφύγει τις ευθύνες, δηλώνει πως άφησε τον «ανθρωπιστικό διάδρομο» για τους αμάχους. Πράγματι, ο διάδρομος δημιουργήθηκε, όμως, με μοναδικό σκοπό να δολοφονηθούν άγρια οι άμαχοι πολίτες που βρέθηκαν εκεί για να διαφύγουν από την κατεστραμμένη πόλη. Σε αυτόν τον διάδρομο «σπάσανε τα στερεότυπα» για τα οποία κάνει λόγο ο Αρμένιος πρόεδρος.

Υπήρχε κάποια διεθνής νομική εκτίμηση για τα τραγικά γεγονότα του Χοτζαλί;

Δεδομένης της μεγάλης κλίμακας και της φύσης των εγκλημάτων που διαπράχθηκαν σε βάρος των άμαχων κατοίκων του Αζερμπαϊτζάν στην πόλη Χοτζαλί, οι πράξεις αυτές εμπίπτουν στον ορισμό των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας.

Λαμβάνοντας υπόψη τις περιστάσεις αυτές, την περίοδο 2010-2014 τα Κοινοβούλια μιας σειράς χωρών, του Περού, του Μεξικού, της Κολομβίας, της Ονδούρας, του Παναμά, της Σερβίας, της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης, της Τσεχικής Δημοκρατίας, της Ρουμανίας, του Πακιστάν και της Ιορδανίας, καταδίκασαν το γεγονός ως πράξη γενοκτονίας. Δεκαπέντε Πολιτείες των ΗΠΑ, μεταξύ των οποίων και μεγάλες Πολιτείες όπως οι Νιου Τζέρσεϊ, Νέο Μεξικό, Τέξας, Πενσυλβανία, Καλιφόρνια, Μασαχουσέτη, Ινδιάνα κ.λπ., το έχουν ήδη αναγνωρίσει ως σφαγή.

Τα αρμενικά στρατιωτικά εγκλήματα έναντι του αζερικού πληθυσμού καταδικάστηκαν και από τους διεθνείς οργανισμούς. Στις 26 Ιανουαρίου 2012, η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης εξέδωσε δήλωση στην οποία καταδικάζει τη γενοκτονία του Χοτζαλί, ενώ καλεί και άλλους διεθνείς οργανισμούς να προχωρήσουν στη νομική αξιολόγηση των γεγονότων αυτών. Επίσης, στις 31 Ιανουαρίου 2012 η Κοινοβουλευτική Ένωση της Οργάνωσης Ισλαμικής Συνεργασίας ενέκρινε ψήφισμα, στο οποίο καλεί να αναγνωριστούν τα γεγονότα του Χοτζαλί ως γενοκτονία.

Δράττομαι της ευκαιρίας να καλέσω τη νέα ελληνική Βουλή να μην απέχει από τις διεθνείς εκστρατείες καταγγελίας των εγκλημάτων της Αρμενίας και να δώσει την πολιτική και νομική εκτίμηση των εγκλημάτων του Χοτζαλί. Είναι σημαντικό όχι μόνο για τη μνήμη όλων των θυμάτων του Χοτζαλί, αλλά και για όλους τους λαούς του κόσμου, τέτοια εγκλήματα να μη μένουν ποτέ ατιμώρητα, ώστε να μην υπάρξουν ξανά τραγωδίες όπως αυτή.

Φ.Σ.

Απο την έντυπη έκδοση της εφημερίδας «ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ» που κυκλοφόρησε στις 28 Φεβρουαρίου 2015

Σχολιάστε ...