Οικονομία

Goldman Sachs: Έως και 20 δισ. θα χρειαστούν οι ελληνικές τράπεζες

Goldman Sachs

Μεταξύ 7 – 20 δισ. ευρώ τοποθετεί τις κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών η Goldman Sachs. Εκτιμά, πως το όριο πρόσβασης στην έκτακτη χρηματοδότηση του ELA θα αυξηθεί σταδιακά, αλλά υπογραμμίζει πως η επαναφορά της κανονικότητας στην λειτουργία του τραπεζικού συστήματος είναι μια μακρά διαδικασία.

Ειδικότερα, η τράπεζα αναφέρεται στην κατ’ αρχήν συμφωνία Ελλάδας – πιστωτών για ένα νέο πρόγραμμα διάσωσης από τον ESM, καθώς και στο ποσό των 10-25 δισ. ευρώ που προβλέπεται σε αυτό για την ανακεφαλαιοποίηση των πιστωτικών ιδρυμάτων της χώρας. Υπό το προτεινόμενο πλαίσιο, τα κεφάλαια για την διάσωση των τραπεζών θα αναπληρωθούν από τα έσοδα του ταμείου ιδιωτικοποιήσεων.

Όπως σημειώνει η Goldman Sachs, το κρατικό μερίδιο στις ελληνικές τράπεζες διαμορφώνεται στο 35-68% ενώ η νέα ένεση ρευστότητας ενδέχεται να μεταβάλλει αυτή τη μετοχική σύνθεση. Η πρόσφατη κλιμάκωση της κρίσης έχει εξαντλήσει την ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών οδηγώντας σε ταχεία επιδείνωση της ποιότητας του ενεργητικού. Προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι παραπάνω δυσκολίες, οι τράπεζες θα χρειαστούν κεφάλαια ύψους 7-20 δις. ευρώ, εκτιμά η GS.

Διαβάστε περισσότερα στο: toxrima.gr

Σχολιάστε ...

NEWSLETTERFocus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa