Άρθρα Ζαχαρίας Ζούπης

H δυσκολία του αυτονόητου

Μία βασική παθογένεια του πολιτικού συστήματος είναι να μπορεί να δεχτεί το αυτονόητο, να λειτουργήσει ορθολογικά, να δεχτεί όσα μπορεί να υλοποιούνται σε όλο τον πλανήτη. Δέστε τι φόρτιση φέρνουν για παράδειγμα ακόμα λέξεις- φράσεις όπως αξιολόγηση δημοσίων υπαλλήλων, ιδιωτικά ή μη κρατικά πανεπιστήμια, συνεργασία δήμων με ιδιώτες για τη βελτίωση της καθαριότητας, περιορισμός των μετακλητών του Δημοσίου, κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, ιδιωτικοποιήσεις, περιορισμός του Δημοσίου.

Η κοινωνία βέβαια συνήθως είναι πολύ πιο μπροστά από κόμματα και συνδικάτα. Ωστόσο και μόνο η αναφορά αυτών και άλλων φράσεων τροφοδοτεί εντάσεις και συζητήσεις, όπου ακούς ό,τι ανοησίες μπορείς να φανταστείς (νεοφιλελεύθερη πολιτική, πινοσετισμός και άλλα φοβερά και τρομερά).

Ωστόσο δεν θα περίμενα ποτέ τη συζήτηση για τη διευκόλυνση της δυνατότητας να ψηφίζουν οι Έλληνες του εξωτερικού με σειρά προβλέψεων ανάμεσα στις οποίες και η επιστολική ψήφος. Προσέξτε! Μιλάμε για ανθρώπους που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους και θα μπορούσαν, αν έχουν χρόνο και χρήμα, να πάρουν ένα αεροπλάνο και να μπουν σε ένα εκλογικό τμήμα και να ψηφίσουν, χωρίς να μπορεί κανείς να τους μιλήσει. Προσέξτε! Όλα τα κόμματα σημειώνουν την ανάγκη σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία ο Ελληνισμός να είναι ενωμένος. Πώς θα γίνει αυτό, όταν δεν έχει δικαίωμα κάποιος ψήφου, και λόγου επομένως, για το τι θα συμβεί στη χώρα;

Περίπου διακόσια χρόνια από την ίδρυση του ελληνικού κράτους δεν είχε ανοίξει αυτή η συζήτηση και καμία κυβέρνηση δεν έφερε μέτρα που να λύνουν αυτό το θέμα. Το έκανε η κυβέρνηση του Κ. Μητσοτάκη και η κοινή γνώμη υποδέχτηκε αυτή την πρωτοβουλία με τεράστια συναίνεση.

Η τελευταία έρευνα της Opinion Poll έδειχνε ότι το 76% συμφωνούσε για μέτρα διευκόλυνσης για να ψηφίζουν οι απόδημοι και μάλιστα και με επιστολική ψήφο. Τα κόμματα όμως έχουν άλλη γνώμη. Για την ακρίβεια, η ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ είχαν καθαρές θέσεις χωρίς αστερίσκους. Ποια κόμματα είχαν τις μεγαλύτερες ενστάσεις; Μα τα κόμματα της Αριστεράς! Τρέλα, αφού είναι κατεξοχήν τα κόμματα που μιλάνε για λαϊκή συμμετοχή και άλλα βαρύγδουπα. Ο ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε με καθαρά αρνητική θέση και μια οφθαλμοφανώς αντισυνταγματική πρόταση. Το ΚΚΕ και το ΜεΡΑ25 έβαλαν μια σειρά προϋποθέσεις. Να ο ΦΠΑ, να το να μη λείπουν πάνω από 35 χρόνια από την Ελλάδα. Μόνο να έχουν και λογαριασμό στο Τwitter δεν ζήτησαν.

Εν πάση περιπτώσει, έστω και με εκπτώσεις φαίνεται να βρίσκεται μια άκρη λόγω της συναινετικής διάθεσης της κυβέρνησης και να περιμένουμε τώρα να δούμε τι νομοσχέδιο θα έρθει. Το ερώτημα πάντως παραμένει. Γιατί κάποιοι κάνουν τα εύκολα δύσκολα. Γιατί αφήνουν οι φοβίες να τους καθορίζουν πολιτικές θέσεις που τους εκθέτουν; Γιατί σε αυτή τη χώρα να μην μπορεί μια μεταρρύθμιση να γίνει ποτέ ολοκληρωμένα; Τέλος πάντων .Ένα βήμα γίνεται. Είναι κατάκτηση. Να δούμε πότε θα ολοκληρωθεί. Δεν πιστεύω να χρειαστούν άλλα 200 χρόνια.

του Ζαχαρία Ζούπη

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

 

 

Σχολιάστε ...

NEWSLETTERFocus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa