Άρθρα

H μεγάλη τριπλή απειλή!

Σίγουρα, η ορατή απειλή είναι αυτή που στοχεύει τις ζωές όλων μας. Και αυτή η απειλή είναι η πρώτη που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε.

Ακόμη και ο ΟΗΕ (Επισιτιστικό Σώμα) κρούει τον κώδωνα του κινδύνου τονίζοντας ότι τα έκτακτα μέτρα πρόληψης και προστασίας που έχουν επιβληθεί από όλες τις κυβερνήσεις, εν μέσω παγκόσμιας πανδημίας κορονοϊού, ενδέχεται να προκαλέσουν ελλείψεις σε τρόφιμα σε όλο τον κόσμο.

Η αλήθεια όμως είναι ότι η απειλή δεν είναι μόνο μία. Καθώς όλα δείχνουν ότι τα περιοριστικά μέτρα και οι συνέπειές τους ήρθαν για να μείνουν.

Και τις συνέπειες αρχίζουμε να τις βιώνουμε όλοι και όλες με πολλούς τρόπους.

Πρώτα από όλα η ίδια η οικονομία. Το κραχ βρίσκεται όχι προ των θυρών αλλά εντός των θυρών. Επιχειρήσεις και εργαζόμενοι θα βιώσουν πρωτόγνωρες καταστάσεις που θα κάνουν τα μνημόνια να μοιάζουν με απλώς… οδοντόκρεμα.

Τα λουκέτα θα πολλαπλασιαστούν και η ανεργία θα αυξηθεί, καθώς οι αναστολές συμβάσεων και η εκ περιτροπής εργασία δημιουργούν εφιαλτικό σκηνικό.

Αν παραταθεί δε η κατάσταση και πέρα από τον Μάιο, τότε θα μιλάμε για μια κατάσταση μη αναστρέψιμη, εκτός αν…

Και το εκτός… αν, σημαίνει την ανάγκη για ένα νέο «σχέδιο Μάρσαλ» που θα το έχει ανάγκη ο τόπος όχι για να επανέλθει άμεσα η ανάπτυξη αλλά για να μπορέσει να σταθεί στα πόδια του και να ελπίζουν και πάλι οι πολίτες.

Το εκτός… αν, σημαίνει στήριξη του Δημοσίου, με ό,τι αυτό σημαίνει και για θέσεις εργασίας και για επενδύσεις.

Τα είχαμε γράψει αυτά εβδομάδες πριν, αλλά δυστυχώς κάποιοι σφύριζαν αδιάφορα, θεωρούσαν ότι έχουμε να αντιμετωπίσουμε μια… γρίπη, που θα περνούσε.

Οι απειλές λοιπόν είναι σε πολλά επίπεδα. Όπως και σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο.

Η πανδημία απειλεί τον κοινοβουλευτισμό όπως τον γνωρίζαμε στον Δυτικό πολιτισμό.

Οι αρχές και οι αξίες των Συνταγματικών προβλέψεων αναστέλλονται με έναν πρωτόγνωρο για δημοκρατίες τρόπο και η ιδιωτικότητα των πολιτών, πυλώνας των φιλελεύθερων καθεστώτων, καταρρέει.

Ο στρατός σε πολλές χώρες του Δυτικού πολιτισμού έχει βγει στους δρόμους και πολύ πιθανόν να τον ξαναδούμε να βγαίνει και στη δική μας χώρα.

Θα μου πείτε στις ειδικές συνθήκες που βιώνουμε απαιτούνται ειδικές αποφάσεις.

Η αλήθεια όμως είναι ότι, μετά από κάθε Μεγάλο Πόλεμο, ο κόσμος που ξημερώνει δεν έχει καμία σχέση με αυτόν που βίωναν οι πολίτες πριν.

Και πολύ φοβόμαστε ότι ο κόσμος που θα ξημερώσει και στην πατρίδα μας, μετά το τέλος της κρίσης αυτής, θα είναι εντελώς διαφορετικός.

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

 

 

Σχολιάστε ...

NEWSLETTER

 

 Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa