Οικονομία

H πρώτη κατοικία ,oι πλειστηριασμοί και ο κίνδυνος για την εκταμίευση της δόσης

κόκκινα δάνεια

Σε ένα ασφυκτικό οικονομικά περιβάλλον θα ξεκινήσει το νέο έτος καθώς αναμένεται να βγουν στο «σφυρί» οι πρώτες κατοικίες καθώς και όσοι χρωστούν πάνω από 500 ευρώ στην εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί διπλά στο νέο μνημόνιο πως θα εφαρμόσει τη συγκεκριμένη πράξη προκειμένου να μπορέσει να εκταμιευθεί η δόση στο Eurogroup στις 22 Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με το protothema.gr μεταξύ άλλων η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει να εφαρμόσει τα παρακάτω: Οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί για την πρώτη κατοικία δεν θα γίνονται πια μόνο για τις οφειλές προς τις τράπεζες αλλά και για κάθε ληξιπρόθεσμη οφειλή προς το κράτος πάνω από τα 500 ευρώ.

Για να συμβεί αυτό, αμέσως μετά τις γιορτές –και πάντως πριν τις 20 Ιανουαρίου- η κυβέρνηση θα φέρει πολυνομοσχέδιο με το οποίο θα ευθυγραμμίζεται ο Κώδικας Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων  (ΚΕΔΕ) με τον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας ο οποίος προβλέπει πλειστηριασμούς για διαφορές μεταξύ ιδιωτών και από 500 ευρώ μόλις. Δηλαδή θα επεκτείνεται και στο δημόσιο αυτό που ισχύει για οφειλές προς τους ιδιώτες.
Από την Πρωτοχρονιά τα χρέη προς την εφορία θα καθίστανται ληξιπρόθεσμα όχι μετά από 15 μέρες που ισχύει σήμερα αλλά μετά από λίγα εικοσιτετράωρα. Αυτό σημαίνει ότι αν ένας ιδιοκτήτης ενός ΙΧ 2.000 κυβικών (μοντέλο του 2007) δεν πληρώσει τα τέλη κυκλοφορίας των 690 ευρώ και δεν δοθεί παράταση της προθεσμίας από την εφορία, τότε τις πρώτες μέρες του 2018 θα έχει ληξιπρόθεσμο χρέος 690 ευρώ και το υπουργείο Οικονομικών θα μπορεί του στείλει ειδοποίηση ότι σκοπεύει να προχωρήσει στα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης που έχει ήδη συμφωνήσει με τους Θεσμούς.

Από τη στιγμή που τα δικαστικά τμήματα θα ενημερωθούν για την οφειλή, θα προβαίνουν σε όχληση-ενημέρωση του οφειλέτης και, αυτομάτως, θα μετρά αντίστροφα ο χρόνος για τη λήψη των μέτρων. Ακόμα και με ένα απλό email ο οφειλέτης θα νοιώθει την πίεση πως αν δεν εξοφλήσει την οφειλή του, δεν θα μπορεί να κοιμάται πια ήσυχος στο σπίτι του.

Παράλληλα, κοινή πρόταση νόμου κατέθεσαν Γεννηματά και Θεοδωράκης για τους πλειστηριασμούς καθώς και για το ΦΠΑ στα νησιά. Μάλιστα, η κυρία Γεννηματά αναμένεται να πραγματοποιήσει ομιλία και στο συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας ανταποδίδοντας την κίνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη το καλοκαίρι να παρευρεθεί στο συνέδριο της ΔΗΣΥ.

Σχολιάστε ...

NEWSLETTERFocus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa