Πολιτική

Handelsblatt: Οι παράτολμες υποσχέσεις του Τσίπρα στην ΔΕΘ

Εκτενείς οι αναφορές των γερμανικών μέσων ενημέρωσης στις εξαγγελίες του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα από τη Θεσσαλονίκη. Κοινός παρονομαστής οι επιφυλάξεις που διατυπώνονται κυρίως για το θέμα των επενδύσεων.
Υπό τον τίτλο «Ο Τσίπρας εξαγγέλλει την αναπτυξιακή στροφή» η γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt σημειώνει: «Η ύφεση διήρκεσε εννέα χρόνια. Τώρα ο έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας υπόσχεται τη στροφή στην ανάπτυξη χωρίς τα λάθη του παρελθόντος. Ωστόσο οι δημοσκόποι έχουν κακά νέα γι΄ αυτόν».
Σχολιάζοντας το κάλεσμα του Αλέξη Τσίπρα προς ξένους επενδυτές, η εφημερίδα κάνει λόγο για μια «παράτολμη υπόσχεση. Διότι οι ξένοι επενδυτές δεν έχουν να αντιμετωπίσουν στην Ελλάδα μόνον τα πλοκάμια της γραφειοκρατίας. Συχνά έρχονται αντιμέτωποι και με πολιτικές αντιστάσεις».
Η εφημερίδα αναφέρεται συγκεκριμένα στο Ελληνικό, σημειώνοντας ότι το μεγαλύτερο ξένο επενδυτικό σχέδιο βρίσκεται στα πρόθυρα κατάρρευσης. «Ήδη ως αρχηγός της αντιπολίτευσης ο νυν πρωθυπουργός είχε πολεμήσει αποφασιστικά την εν λόγω επένδυση».
Το «κυοφορούμενο οικονομικό θαύμα»
Η Handelsblatt παραπέμπει και στο «Πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης» πριν από τρία χρόνια, σχολιάζοντας ότι «(…) ως πρωθυπουργός ο κ. Τσίπρας δεν μπόρεσε να υλοποιήσει σχεδόν καμία από τις τότε υποσχέσεις. Είναι και αυτός ένας από τους λόγους που ο έλληνας πρωθυπουργός έχει πρόβλημα αξιοπιστίας».
Αναφερόμενη σε δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε την Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου, στο Πρώτο Θέμα και η οποία θέλει ακόμη και ψηφοφόρους του Σύριζα να μην πιστεύουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα τηρήσει τα όσα υποσχέθηκε, η εφημερίδα καταλήγει: «Πράγματι, το κλίμα στην κοινωνία είναι υποτονικό. Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν αισθάνονται την ανάκαμψη που αρχίζει να διαφαίνεται στις στατιστικές».

Έλλειμμα αξιοπιστίας του Αλέξη Τσίπρα διακρίνει και η Badische Zeitung αναφερόμενη επίσης στην ίδια δημοσκόπηση που θέλει 8 στους 10 Έλληνες να αμφιβάλουν για το ότι η κυβέρνηση του Αλ. Τσίπρα μπορεί να υλοποιήσει τις υποσχέσεις της.

Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει η εφημερίδα, «ο Αλέξης Τσίπρας συμπεριφέρεται σαν πατέρας ενός κυοφορούμενου ελληνικού οικονομικού θαύματος. Μπορεί η χώρα να βρίσκεται σε καλύτερη οικονομική θέση. Αλλά αυτό μπορούσε να έχει γίνει και νωρίτερα. Γι΄ αυτό φέρει ευθύνες και ο κ. Τσίπρας».

 

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

NEWSLETTER