Πολιτική

Η 27η Σεπτεμβρίου ή 4η Οκτωβρίου πιθανότερες ημερομηνίες εκλογών

Κάλπες Εκλογές 2015

Η 27η Σεπτεμβρίου ή η Κυριακή 4 Οκτωβρίου προβάλλουν πλέον ως πιθανότερες ημερομηνίες για τις εκλογές μετά την απόφαση των αρχηγών των κομμάτων της Νέας Δημοκρατίας, του Ποταμιού και πιθανότατα και της νέας κοινοβουλευτικής δύναμης που προκύπτει μετά την ανεξαρτητοποίηση 25 βουλευτών από την κυβερνητική πλειοψηφία να λάβουν την εντολή και να διερευνήσουν τις δυνατότητες σχηματισμού κυβέρνησης.

Στον σχεδιασμό του παραιτηθέντος πρωθυπουργού κ. Τσίπρα ήταν οι εκλογές εξπρές με μια μικρή προεκλογική περίοδο και κάλπες στις 20 Σεπτεμβρίου. Ωστόσο, τόσο ο πρόεδρος της ΝΔ Ευάγγελος Μεϊμαράκης όσο και ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης διεμήνυσαν ότι προτίθενται να αξιοποιήσουν πλήρως τον χρόνο των διερευνητικών εντολών.

O πρώτος, μάλιστα, την πήρε ήδη πριν από λίγο και θα την παραδώσει τη Δευτέρα. Το ίδιο έχει διαμηνύσει ότι θα πράξει και η Αριστερή Πλατφόρμα του Παναγιώτη Λαφαζάνη η οποία θα σχηματίσει ανεξάρτητη κοινοβουλευτική ομάδα 25 τουλάχιστον βουλευτών και θα είναι πλέον η τρίτη δύναμη στη Βουλή.

Απομένει η ερμηνεία του Συντάγματος για να διαπιστωθεί αν θα έχει η ομάδα του τη δυνατότητα να λάβει την εντολή, ως Τρίτη κοινοβουλευτική δύναμη αντί της Χρυσής Αυγής αν και προεξοφλείται από πολλούς ότι θα γίνει έτσι. Αν υπολογίσει κανείς ότι απαιτούνται τρεις ημέρες για κάθε διερευνητική και εξαντληθεί ο χρόνος για κάθε μία, φτάνουμε στις 29/8.

Αν δεν υπάρξει λύση, ο κ. Παυλόπουλος θα συγκαλέσει τους πολιτικούς αρχηγούς στο προεδρικό μέγαρο διερευνώντας τα περιθώρια οικουμενικής κυβέρνησης. Εφόσον δεν επιτευχθεί λύση θα πρέπει να ορκιστεί υπηρεσιακή Πρωθυπουργός, να σχηματίσει κυβέρνηση και να ορκιστεί και κατόπιν να υπογραφεί το προεδρικό διάταγμα για την διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη εκλογών οι οποίες μπορούν να γίνουν – το νωρίτερο – σε 23 ημέρες από την θυροκόλλησή του στη Βουλή.

Ε.Τ.

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

NEWSLETTER