Πολιτική

Η αξιολόγηση και η “επόμενη μέρα” στην ατζέντα της κυβέρνησης

Σαμαράς-Βενιζέλος
Της Έλλης Τριανταφύλλου
Στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης από την τρόικα μέχρι τις 20 Νοεμβρίου,  στην ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά από τις τράπεζες μετά τα stress test αλλά και στη διαμόρφωση των όρων «της επόμενης ημέρας»  επικεντρώνεται η κυβέρνηση.
Οι εκπρόσωποι των πιστωτών αναμένονται στην Αθήνα την ερχόμενη Τρίτη, 4 Νοεμβρίου, ενώ μέχρι τις 6 του μήνα, οπότε θα συνεδριάσει το Eurogroup,   θα πρέπει να έχει σημειωθεί πρόοδος στα θέματα που βρίσκονται στο μικροσκόπιο του ελέγχου και συγκεκριμένα στα εργασιακά, στον προϋπολογισμό του 2015, στην αναδιάρθρωση του ΦΠΑ. Επιδίωξη της Αθήνας είναι να μην επιμείνουν οι εκπρόσωποι των δανειστών στη θέση τους για το ασφαλιστικό και να αποδεχθούν το αίτημα για αναβολή της σχετικής συζήτησης για το 2015, καθώς το κλίμα στις κοινοβουλευτικές ομάδες των κομμάτων της συγκυβέρνησης «δεν αντέχει» αποφάσεις εδώ και τώρα.
Η συνεδρίαση του Eurogroup, είναι κρίσιμη, καθώς οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης αναμένεται να δώσουν τις κατευθυντήριες γραμμές στην ηγεσία  της τρόικας που στη συνέχεια θα καταφτάσει στην Αθήνα για να ολοκληρώσει τον έλεγχο. Σήμερα, ο κ. Χαρδούβελης θα συμμετάσχει στην 7η Συνεδρίαση του Παγκόσμιου Φόρουμ του ΟΟΣΑ για τη Διαφάνεια και την Ανταλλαγή Πληροφοριών, που θα διεξαχθεί στο Βερολίνο. Στο πλαίσιο του Φόρουμ θα υπογραφεί το Παγκόσμιο Πρότυπο του ΟΟΣΑ για την Αυτόματη Ανταλλαγή Χρηματοοικονομικών Πληροφοριών, από τουλάχιστον 52 κράτη, με στόχο την αποτελεσματικότερη καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και φορολογικής απάτης και την ενίσχυση της διαφάνειας σε παγκόσμιο επίπεδο.  Με τη συμφωνία αυτή οι χώρες δεσμεύονται για πρώτη ανταλλαγή πληροφοριών το 2017.
Στο Μέγαρο Μαξίμου δηλώνουν ικανοποιημένοι  από τα αποτελέσματα των stress test, τα οποία όπως σημειώνουν κορυφαίοι κυβερνητικοί παράγοντες βάζουν τη χώρα στην τελική ευθεία για τη συμφωνία με τους πιστωτές τόσο επί της αξιολόγησης όσο και για τις συντεταγμένες της επόμενης ημέρας. Τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη ευελπιστούν ότι τα 11, 6 δις του ΤΧΣ θα παραμείνουν διαθέσιμα για τη χώρα και θα λειτουργήσουν ως το αναγκαίο «μαξιλάρι ασφαλείας» έναντι των αγορών.
Σχολιάστε ...

NEWSLETTERFocus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa