Κοινωνία

Η Greenpeace στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ «Tsipras Loves Ceta»

Έξω από τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στην Κουμουνδούρου συγκεντρώθηκαν νωρίς το πρωί μέλη της περιβαλλοντικής μη κερδοσκοπικής οργάνωσης Greenpeace για να διαμαρτυρηθούν.

Στις 2 Μαΐου το ολλανδικό γραφείο της Greenpeace διέρρευσε τα 2/3 των συμφωνιών TTIP και CETA, δηλαδή των εμπορικών συμφωνιών μεταξύ της ΕΕ και των ΗΠΑ και Καναδά, αντίστοιχα. Η Greenpeace και άλλες οργανώσεις και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού καταγγέλλουν τις συμφωνίες, αν υπογραφούν, ως απειλή για την υγεία, την τροφή, το περιβάλλον, τα κοινωνικά και εργασιακά δικαιώματα, ακόμα και τη δημοκρατία.

Οι TTIP και CETA είναι δύο εμπορικές συμφωνίες μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και ΗΠΑ και Ευρωπαϊκής Ένωσης και Καναδά αντίστοιχα που έχουν στόχο την άρση όσων φραγμών έχουν απομείνει (μετά την κατάργηση των δασμών) στο εμπόριο μεταξύ των δύο πλευρών.

Στην TTIP και τη CETA προβλέπονται ιδιωτικά δικαστήρια, τα οποία λειτουργούν παράλληλα με το σύστημα δικαιοσύνης κάθε χώρας και στα οποία μπορούν να προσφύγουν πολυεθνικές επιχειρήσεις ή λόμπι που κρίνουν ότι θίγονται τα συμφέροντά τους από τη νομοθεσία ή το ρυθμιστικό πλαίσιο μίας χώρας, αξιώνοντας αποζημιώσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων ή δισεκατομμυρίων ευρώ.

Επιπλέον θεσμοθετείται μέσα από την TTIP η άνευ προηγουμένου πρόσβαση στις επιχειρήσεις στη διαδικασία δημιουργίας νομοθεσίας πριν τη δημόσια διαβούλευση και φυσικά πριν την τελική της ψήφιση.

thgjh tsip

Σχολιάστε ...

NEWSLETTERFocus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa