Κόσμος

Η ισλαμο-τρομοκρατία δολοφονεί την ελευθεροτυπία

τρομοκράτες

Οι φανατικοί επιχειρούν να κάνουν πόλεμο και στην Ευρώπη

Οι ισλαμικές επιθέσεις στην Ευρώπη ήταν κάτι που πολλοί περίμεναν. Ειδικότερα η Γαλλία είχε τεθεί σε κατάσταση συναγερμού. Το μεσημέρι της περασμένης Τετάρτης, ο κόσμος πάγωσε από την αιματηρή επίθεση στη σατιρική εφημερίδα «Charlie Hebdo», που στοίχισε τη ζωή σε δώδεκα ανθρώπους, ενώ άλλοι είκοσι τραυματίστηκαν.

Η επίθεση αυτή σηματοδοτεί τη μεταφορά του «πολέμου» στην Ευρώπη και αποδεικνύει ότι η ισλαμική τρομοκρατίαήρθε για να μείνει.

Λίγες μέρες πριν, είχε πραγματοποιηθεί στη Γερμανία διαδήλωση εναντίον του ισλάμ, καταδεικνύοντας ότι τα θρησκευτικά ζητήματα μπορούν να λειτουργήσουν ως θρυαλλίδα για ενδο-κοινωνικές συγκρούσεις.

Κάτι τέτοιο δημιουργεί γόνιμο έδαφος για ακραίους πολιτικούς, όπως η Ζαν Μαρί Λεπέν, που σίγουρα, λόγω των χθεσινών γεγονότων, βλέπει τον ρόλο της αναβαθμισμένο και τη ρητορική της περί μίσους να έχει «λόγο ύπαρξης».

Γιατί έγινε στόχος των ισλαμο-τρομοκρατών

Η εφημερίδα «Charlie Hebdo» είναι γνωστή για το χιουμοριστικό παρελθόν της. Σατίριζε τον ισλαμικό φονταμενταλισμό και τα ακραία πολιτικά κόμματα και ήταν ιδιαίτερα μισητή στους κύκλους της Ακροδεξιάς στη Γαλλία.

Μάλιστα, παλιότερα είχε δημοσιεύσει τα σκίτσα του Μωάμεθ που είχαν προκαλέσει παγκόσμιο σάλο και είχαν πρωτοδημοσιευτεί στη Δανία. Γι’ αυτή την επιλογή της είχε πέσει θύμα βομβιστικής επίθεσης. Οι καρτουνίστες της, ανάμεσά τους ο Wolinski και ο Cadu, τώρα σίγησαν εξαιτίας των δολοφόνων που δεν αντέχουν τη διαφορετική άποψη.

Σε μια άλλη περίπτωση, η «Charlie Hebdo» είχε ορίσει τον Μωάμεθ ως εκδότη για μία έκδοσή της, προκαλώντας το μένος στη Γαλλία και διεθνώς. Οι επικριτές της αναφέρουν ότι πολλές φορές είχε ξεπεράσει τα όρια δημοσιεύοντας σατιρικές εικόνες για τους μουσουλμάνους, ακόμα και με πορνογραφικό περιεχόμενο.

Έκδοση βιβλίου με θέμα την ισλαμο-κυριαρχία το 2022

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι, πριν από την επίθεση, στη Γαλλία εκδόθηκε βιβλίο που περιγράφει την –υποτιθέμενη– κυριαρχία του ισλάμ το 2022 στη Γαλλία, όπου, σύμφωνα με την υπόθεση του βιβλίου, επιβάλλεται ο νόμος της σαρίας και η Γαλλία γίνεται ισλαμικό χαλιφάτο. Ο Michael Houellbecq υπογράφει το βιβλίο με τίτλο «Υποταγή» και, μάλλον, πολλά αντίτυπα θα αγοράσει η Ζαν Μαρί Λεπέν ως απόδειξη της αυτοαποκαλούμενης προφητείας της άκρας Δεξιάς.

Στο ίδιο πλαίσιο και ο «βετεράνος» Ν. Σαρκοζί, που προσπαθεί να επιστρέψει στο προσκήνιο με το επιχείρημα ότι εκείνος «καθάρισε» τα προάστια.

Τιμωρούν τη διαφορετική άποψη

Είναι σημαντικό να κατανοηθεί ότι η σάτιρα δεν έχει χρώμα, ούτε θρησκεία. Συγχρόνως, η ελευθεροτυπία αφορά όλους μας, ειδικότερα τις δυτικές κοινωνίες, όπου αποτελεί και «κεκτημένο».

Η ισλαμο-τρομοκρατία δεν είναι η μόνη που δεν αντέχει τη διαφορετική άποψη. Το ίδιο συμβαίνει με κάθε ακραία εκδοχή της στρατηγικής του μίσους, από όπου και προέρχεται. Δεν έχει χρώμα, απλώς μια κοινή πλατφόρμα: χωρίζει τους ανθρώπους σε «πιστούς» και «απίστους» και δεν έχει πρόβλημα «να δολοφονεί» όποιον τολμά να διαλύει τον δικό της μύθο, που στοιχειοθετείται από κηρύγματα μίσους, μισαλλοδοξίας και απόλυτου ιδεολογικού σκοταδιού.

*Από την έντυπη έκδοση της εφημερίδας «Το Παρασκήνιο» που κυκλοφόρησε το Σάββατο 10 Ιανουαρίου 2015

 

Σχολιάστε ...

NEWSLETTERFocus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa