Κοινωνία

Η κυβέρνηση καλύπτει σκάνδαλο δωροδοκίας 400 γιατρών

bayer-hellas

Της Μαρίας Μπελά

Σκληραίνει τη στάση της η Δικαιοσύνη σε ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα στον χώρο του φαρμάκου, που αφορά την υπόθεση του γερμανικού φαρμακευτικού κολοσσού Bayer, για την οποία έχουν ασκηθεί ποινικές διώξεις σε επτά άτομα από τον περασμένο Ιούνιο, για δωροδοκία σε βαθμό κακουργήματος, με την επιβαρυντική περίσταση του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου, που επισύρει ακόμη και ισόβια και αφορά μίζες τουλάχιστον 2 εκατ. ευρώ.

Και ενώ οι ανακριτές Διαφθοράς Νίκος Τσιρώνης και Χριστόφορος Μάρκου, οι οποίοι διενεργούν την έρευνα, προσανατολίζονται να επεκτείνουν την ποινική δίωξη, βάζοντας στο κάδρο των κακουργηματικά κατηγορουμένων και τους 400 γιατρούς, που φέρονται ότι δωροδοκήθηκαν από τη γερμανική φαρμακοβιομηχανία τη διετία 2005-2006, για να συνταγογραφούν προϊόντα της, το Δημόσιο, που θα έπρεπε να έχει ήδη κινήσει δικαστική διαδικασία αποζημιώσεων εναντίον της Bayer, παραμένει απλός θεατής!

Αντίθετα, με πολύ γοργούς ρυθμούς «τρέχουν» οι δικαστικές εξελίξεις στο τοπίο της ανάκρισης για την υπόθεση του σκανδάλου των «μαύρων» ταμείων της Bayer, καθώς, εκτός από τους επτά βασικούς κατηγορουμένους, που έχουν κληθεί και πρόκειται να απολογηθούν για δωροδοκία σε βαθμό κακουργήματος, με την επιβαρυντική περίσταση του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου, οι ανακριτές Τσιρώνης – Μάρκου είναι έτοιμοι να στρέψουν τα… πυρά τους και εναντίον των δωροδοκηθέντων γιατρών, απαγγέλλοντάς τους κατηγορίες για ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος.

Είναι μία κίνηση ματ, προκειμένου να σωθεί η δικογραφία στο κομμάτι που αφορά τις ευθύνες των γιατρών, καθώς σε διαφορετική περίπτωση υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να μην διωχθεί ποινικά κανένας από τους 400 γιατρούς, που έχει διαπιστωθεί μέχρι τώρα από τον έλεγχο του ΣΔΟΕ ότι δωροδοκήθηκαν, επειδή το αδίκημα της δωροληψίας, που φέρονται να έχουν διαπράξει, είναι σε βαθμό πλημμελήματος και έχει παραγραφεί.

Όπως εξήγησε στο «Π» δικαστική πηγή, η μοναδική περίπτωση να ελεγχθούν ποινικά και οι γιατροί που εμπλέκονται στο σκάνδαλο είναι μόνον εάν ασκηθούν εναντίον τους ποινικές διώξεις για ξέπλυμα «βρόμικου» χρήματος (κακούργημα) και αφορά τα χρήματα και τα είδη, που εισέπραξαν ως μίζες από την Bayer.

Από την άλλη πλευρά, το ελληνικό Δημόσιο, ενώ έχει κληθεί από τους ανακριτές (υπέβαλαν σχετικό αίτημα στην κυβέρνηση), περίπου από τα τέλη Αυγούστου, για να παραστεί στην υπόθεση ως πολιτικώς ενάγων, διεκδικώντας αποζημιώσεις από τον φαρμακευτικό κολοσσό, παραμένει… σε απραξία!

Με δεδομένη, δε, τη σκληρή προσπάθεια των ανακριτών, οι οποίοι άνοιξαν τον δρόμο, για να διεκδικήσει το ελληνικό Δημόσιο αποζημιώσεις από τις μίζες, ακόμη και στην υπόθεση της Bayer, όπου δεν έχει πιστοποιηθεί από την ανάκριση συγκεκριμένη οικονομική ζημιά, η στάση των υπευθύνων του αρμόδιου υπουργείου προκαλεί πολλά ερωτήματα…

Η νομική διέξοδος, που θα δώσει τη δυνατότητα στο ελληνικό Δημόσιο να κυνηγήσει αποζημιώσεις από τη γερμανική εταιρεία, στηρίζεται σε κινήσεις των ανακριτών Τσιρώνη – Μάρκου, οι οποίοι κάλεσαν τον υπεύθυνο της γερμανικής εταιρείας, προκειμένου να παραστεί στην ανάκριση ως αστικώς υπεύθυνος για τη ζημιά που υπέστη το ελληνικό Δημόσιο από τη διαφθορά των υπαλλήλων του!

Συγκεκριμένα, οι ανακριτές κάλεσαν το ελληνικό Δημόσιο να διεκδικήσει χρήματα από τη γερμανική φαρμακοβιομηχανία όχι για τη ζημιά που υπέστη από τις μίζες που δόθηκαν σε γιατρούς για να συνταγογραφούν τα προϊόντα της, αλλά από τη ζημιά που υπέστη, επειδή διεφθάρησαν οι γιατροί του Δημοσίου!

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο έγγραφο των ανακριτών προς το υπουργείο αναφέρεται, μεταξύ άλλων: «Καλείστε, για να προβείτε στις κατά την κρίσιν σας ενέργειες, επί σκοπώ αποκατάστασης της θετικής και αποθετικής ζημίας, των ανηκόντων στο ελληνικό Δημόσιο δημόσιων νοσοκομείων και δημοσίων ασφαλιστικών ταμείων…».

Στην υπόθεση της Bayer, που αφορά μίζες 2 εκατ. ευρώ, που δόθηκαν από τη γερμανική φαρμακοβιομηχανία τη διετία 2005-2006, είναι κατηγορούμενοι –μέχρι τώρα– ο Γερμανός πρώην διευθύνων σύμβουλος της Bayer και έξι Έλληνες, εκ των οποίων οι τρεις είναι πρώην στελέχη της ελληνικής εταιρείας, ένας υπάλληλός της και δύο προμηθευτές.

Σύμφωνα με νομικούς κύκλους, υπήρξε μίνι… εμπλοκή με την κλήση του Γερμανού σε απολογία, καθώς πληροφορήθηκε από ενοικιαστή του ότι καλείται σε απολογία από τους Έλληνες ανακριτές, μια και ο ίδιος είχε αναχωρήσει προ πολλού για τη χώρα του και είχε νοικιάσει το πολυτελές ιδιόκτητο σπίτι του.

Σχετικά με τις μίζες –από τους ελέγχους που έχει πραγματοποιήσει μέχρι σήμερα το ΣΔΟΕ σε 800 γιατρούς, οι οποίοι υπήρχαν σε λίστα που είχε φτάσει στις γερμανικές δικαστικές αρχές–, έχει διαπιστωθεί ότι τουλάχιστον 400 από τους γιατρούς έχουν λάβει συνολικά περί τα 800.000 ευρώ, ενώ περίπου 1 εκατομμύριο ευρώ κοστολογείται η αξία των μιζών που τους δόθηκαν σε είδος κατά το… μοτίβο της γερμανικής Siemens, όπως: τηλεοράσεις, home cinema, σκάνερ, φωτογραφικές μηχανές, ηλεκτρικές συσκευές, βιβλία, ποτά, ακόμα και… λουλούδια!

Η διερεύνηση της υπόθεσης ξεκίνησε από την Εισαγγελία της Κολωνίας, όπου φέρεται ότι εμφανίστηκε Έλληνας ο οποίος κατήγγειλε ότι από το 2005 έως το 2008, ως εντολοδόχος της  Bayer ΕΛΛΑΣ, είχε εκδώσει εικονικά τιμολόγια ύψους 2 εκατ. ευρώ, προκειμένου –με αυτόν τον τρόπο– να καλυφθεί η δωροδοκία περίπου 800 Ελλήνων γιατρών.

Στη συνέχεια διενεργήθηκε προκαταρκτική εξέταση από την Εισαγγελία Διαφθοράς, όπου διαβιβάστηκαν από την Εισαγγελία της Κολωνίας όλα τα σχετικά έγγραφα, ενώ παράλληλα έφτασαν και ανώνυμες καταγγελίες, σύμφωνα με τις οποίες η Bayer ΕΛΛΑΣ, μέσω υπαλλήλων της, δωροδοκούσε Έλληνες γιατρούς του ΕΣΥ, προκειμένου να συνταγογραφούν τα δικά της σκευάσματα, με αντάλλαγμα είτε χρηματικά ποσά, από 1.000 μέχρι 20.000 ευρώ, είτε άλλους είδους δώρα, όπως ταξίδια κλπ.

Ασκήθηκε ποινική δίωξη από την Εισαγγελία Διαφθοράς σε βάρος του Γερμανού, πρώην επικεφαλής του φαρμακευτικού κολοσσού, και τριών Ελλήνων στελεχών της εταιρείας, ενώ ποινική δίωξη για άμεση συνέργεια στο ίδιο αδίκημα ασκήθηκε εναντίον ενός υπαλλήλου της εταιρείας και των νόμιμων εκπροσώπων δύο άλλων ελληνικών εταιρειών, οι οποίες φέρονται ότι εξέδιδαν εικονικά τιμολόγια, για να «ξεπλένονται» οι παράνομες πληρωμές.

Την έρευνα διενήργησαν οι επίκουροι εισαγγελείς κατά της Διαφθοράς, Αγγελική Τριανταφύλλου και Γιάννης Σέβης, ενώ παράλληλα έγινε έρευνα και από το ΣΔΟΕ.

Ανοίχτηκαν τραπεζικοί λογαριασμοί, έγιναν έρευνες στα γραφεία της εταιρείας και επιβεβαιώθηκαν οι καταγγελίες, ενώ προέκυψε ότι η… ταρίφα ξεκινούσε από 1.000 ευρώ και έφτανε έως τα 20.000 ευρώ.

* Από την εφημερίδα ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ που κυκλοφόρησε το Σάββατο 10/10/2015.

Σχολιάστε ...

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

NEWSLETTER

 

  

 

 

Karfitsa