Συνεντεύξεις

«Η κυβέρνηση θέλει να δραπετεύσει»

Γιάννης Βρούτσης ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

Στην εκτίμηση-πρόβλεψη ότι η κυβέρνηση θέλει να «δραπετεύσει» από τις ευθύνες της και, για κάθε ενδεχόμενο, προετοιμάζει μεθοδικά το πολιτικό της άλλοθι, προχωρά ο πρώην υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, κ. Γιάννης Βρούτσης. Στην, εφ’ όλης της ύλης, συνέντευξή του στο «Π», ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ χαρακτηρίζει «βαρύ» τον λογαριασμό που ετοιμάζει η κυβέρνηση για τους συνταξιούχους, ενώ εκτιμά ότι, ακόμη και οι επώδυνες οριζόντιες μειώσεις που βρίσκονται προ των πυλών, δεν διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του Ασφαλιστικού.

Κύριε υπουργέ, τα τελευταία εικοσιτετράωρα μεταδίδεται από την κυβέρνηση διάθεση υποχώρησης στο Ασφαλιστικό, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος επιστροφής των επικεφαλής του κουαρτέτου.

Δυστυχώς, για τους συνταξιούχους και τους εργαζομένους ο λογαριασμός της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έρχεται και θα είναι «βαρύς». Τα περί «κόκκινων γραμμών» της κυβέρνησης αποτελούν, πλέον, το πιο μεγάλο ανέκδοτο. Μόλις πριν από λίγες μέρες, ο πρωθυπουργός προανήγγειλε μειώσεις κύριων και επικουρικών συντάξεων και αυξήσεις φόρων. Για ακόμη μία φορά, αυτοδιαψεύδεται. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει, ήδη, μειώσει τις συντάξεις οριζόντια, 2% τις κύριες και 6% τις επικουρικές, κατήργησε τη χαμηλή σύνταξη του ΙΚΑ, ενώ σε δύο μήνες από τώρα, 70.000 χαμηλοσυνταξιούχοι θα χάσουν το ΕΚΑΣ. Σήμερα, έρχεται να υλοποιήσει τις επόμενες μειώσεις των συντάξεων από τα συνολικά 3,2 δισ. ευρώ για το διάστημα 2015-2016. Αυτή είναι η αλήθεια!

Υπενθυμίζω ότι καμία από αυτές τις μειώσεις δεν ήταν αναγκαία τον Δεκέμβριο του 2014, καθώς είχαμε καταφέρει για πρώτη φορά ταμειακή και αναλογιστική ισορροπία στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης έως το 2060. Εξαίρεση αποτελούσαν μόνο οριακές παρεμβάσεις, που αφορούσαν την κατάργηση των πρόωρων συντάξεων και τη διοικητική ενοποίηση των Ταμείων.

Εκτιμάτε ότι είναι δυνατόν να καταλήξουν οι διαπραγματεύσεις σε συμφωνία, ακόμη και εντός των επόμενων ημερών, όπως ευελπιστεί η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας;

Η εκτίμησή μου είναι ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε πανικό. Είναι, πλέον, ανίκανη να διαχειριστεί τη θύελλα των εθνικών οικονομικών και κοινωνικών προβλημάτων, που η ίδια προκάλεσε. Όλα δείχνουν ότι θέλει να «δραπετεύσει» από τις ευθύνες της και, για κάθε ενδεχόμενο, προετοιμάζει μεθοδικά το πολιτικό της άλλοθι.

Η κρίσιμη αξιολόγηση έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί από τον Οκτώβριο. Ήδη έχουμε καθυστερήσει πέντε μήνες και ακόμη κανείς δεν μπορεί να μιλήσει με σιγουριά για το τι μέλλει γενέσθαι. Η αστάθεια και η αβεβαιότητα είναι διάχυτες στην ελληνική οικονομία.

 Στο σημείο που βρισκόμαστε, υπάρχει «ανώδυνη» λύση για το Ασφαλιστικό; Κι αν όχι, σε ποια σημεία πρέπει η κυβέρνηση να επικεντρώσει την προσοχή της;

Εδώ που βρισκόμαστε, το σίγουρο είναι ότι οι προτάσεις της κυβέρνησης με το σχέδιο Κατρούγκαλου δεν αποτελούν λύση για το Ασφαλιστικό. Ακόμη και οι επώδυνες μειώσεις συντάξεων 15% έως 30%, ακόμη και οι εξοντωτικές αυξήσεις εισφορών που προβλέπει το σχέδιο, ακόμη και οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού, για οριζόντια μείωση των σημερινών συντάξεων, δεν διασφαλίζουν ότι την επόμενη μέρα το σύστημα θα είναι βιώσιμο.

Η κυβέρνηση ευελπιστεί ακόμη να αποσυνδεθούν οι προωθούμενες αλλαγές στο Ασφαλιστικό από το δημοσιονομικό κενό. Ποια είναι η δική σας εκτίμηση;

Ακριβώς το αντίθετο. Η κυβέρνηση συνέδεσε το δημοσιονομικό κενό της ύφεσης που προκάλεσε με το Ασφαλιστικό. Η περίοδος 2015-2016 μάς στοίχισε 7% του ΑΕΠ, ήτοι 12 δισ. ευρώ! Από αυτά το 2% (3,2 δισ. ευρώ) συνδέθηκαν με το Ασφαλιστικό! Αυτόν τον λογαριασμό καλούνται να πληρώσουν σήμερα οι συνταξιούχοι και οι εργαζόμενοι.

 Πρόσφατα είχαμε τις δυναμικές κινητοποιήσεις των αγροτών απέναντι στην κυβέρνηση για το Ασφαλιστικό. Ποια είναι η δική σας πρόταση;

Η ίδια η τρόικα το 2010 αλλά και το 2012, επί των ημερών μου στο υπουργείο, είχε αποδεχτεί και συμφωνήσει στο αίτημα των ελληνικών Αρχών. Δηλαδή, το Ταμείο των Αγροτών (ΟΓΑ) να παραμείνει αυτόνομο, με τις ίδιες εισφορές και εκτός Ν.3863/2010, που θα εφαρμοζόταν από 1/1/2015, λόγω των πολύ ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του. Τον Δεκέμβριο του 2014, στη μεγάλη διαρθρωτική αλλαγή που προετοίμαζα στο υπουργείο Εργασίας (διοικητική ενοποίηση Ταμείων), υπήρχε συμφωνία με την τρόικα για δημιουργία τριών Ταμείων (μισθωτών, επιστημόνων, αγροτών).

Σήμερα, με λύπη ακούω την κυβέρνηση να επικαλείται ως ιδεολογικό επίτευγμα τη δημιουργία ενός μόνο Ταμείου και να βαφτίζει δικαιοσύνη τις εξοντωτικές αυξήσεις εισφορών σε αγρότες και επιστήμονες.

Το πλέον προκλητικό είναι ότι η κυβέρνηση, για να δικαιολογήσει τις εξοντωτικές αυξήσεις που επιβάλλει στις εισφορές των αγροτών, τους εμφανίζει το μεγάλο έλλειμμα του Ταμείου τους. Αυτό αποτελεί ακόμη ένα μεγάλο ψέμα του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς όλοι γνωρίζουμε ότι το Ταμείο του ΟΓΑ έχει προνοιακά χαρακτηριστικά. Όλα αυτά, βέβαια, θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί, εάν εφαρμόζονταν μόνο για όσους χρωστούσαν και για οφειλές ενός έτους το ηλεκτρονικό «δίχτυ» (Ν.4254/2014), το οποίο με διαφάνεια, δικαιοσύνη και ρεαλισμό θα αντιμετώπιζε το πρόβλημα με την είσπραξη 120 εκατ. ευρώ ετησίως. Σε αντίθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ, που τριπλασιάζει τις εισφορές χωρίς να διευκρινίζει,όμως, πώς θα τις εισπράξει, όταν ήδη τις σημερινές κλάσεις δεν τις πληρώνει το 40%.

 Κάποια,τουλάχιστον, κυβερνητικά στελέχη εκφράζουν το τελευταίο διάστημα αισιοδοξία ότι θα μπορούσε να συνδεθεί επ’ ωφελεία της Ελλάδας η προσφυγική κρίση με το ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης…

Η σύνδεση της αξιολόγησης με το μεταναστευτικό και το προσφυγικό θα προκαλούσε ανεπανόρθωτη εθνική ζημιά. Ουσιαστικά, θα σηματοδοτούσε την αποδοχή από μέρους της Ελλάδος μίας πιο ήπιας συμβιβαστικής πρότασης, με αντάλλαγμα τη μετατροπή της χώρας μας σε αποθήκη ανθρώπινων ψυχών. Το κοινωνικό και οικονομικό κόστος μιας τέτοιας απόφασης θα ήταν τεράστιο. Όχι μόνο δεν θα αντιμετωπίζονταν το πρόβλημα, αλλά μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα τα προβλήματα θα είχαν πολλαπλασιαστεί με γεωμετρική πρόοδο.

Ας είμαστε,όμως, ειλικρινείς. Η κυβέρνηση αφήνει υπονοούμενα για συμψηφισμό μεταξύ μεταναστευτικού και αξιολόγησης του προγράμματος. Καταλαβαίνετε εδώ ότι ο κίνδυνος είναι προφανής. Να βρεθούμε ηττημένοι και στα δύο πεδία, υπονομεύοντας τα εθνικά μας συμφέροντα. Η παραμονή εκατοντάδων χιλιάδων μεταναστών στην Ελλάδα ισοδυναμεί με μία τεράστια ετήσια δαπάνη στον κρατικό προϋπολογισμό. Ένας νέος λογαριασμός,που, τελικά, θα κληθεί να πληρώσει ο ελληνικός λαός.

Με φόντο το εκρηκτικό «κοκτέιλ» προβλημάτων, με τα οποία βρίσκεται εσχάτως αντιμέτωπη η Ελλάδα, πολλοί πολίτες, σύμφωνα τουλάχιστον με τις δημοσκοπήσεις που διενεργούνται, δείχνουν να εμπιστεύονται περισσότερο μία οικουμενική κυβέρνηση. Και αυτό, παρά το γεγονός ότι η ΝΔ καταγράφει για πρώτη φορά όχι μόνο προβάδισμα, αλλά ευδιάκριτη διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί το κόμμα σας απορρίπτει κατηγορηματικά ένα τέτοιο ενδεχόμενο;

Η χειρότερη στιγμή για μια κυβέρνηση είναι όταν έρθει η στιγμή που ό,τι και αν λέει, ό,τι κι αν κάνει, κανείς δεν την πιστεύει. Σε αυτήν ακριβώς τη χρονική στιγμή βρισκόμαστε! Από τη μία, έχουμε μια αδύναμη κυβέρνηση απομονωμένη, που απομακρύνεται συνεχώς από τα κοινωνικά προβλήματα, και, από την άλλη, μια κοινωνία εξοργισμένη και απογοητευμένη, που βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα «βουνό» από νέα προβλήματα, αποτέλεσμα της πολλαπλής εξαπάτησης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Αυτή η εικόνα αποτυπώνεται και στις δημοσκοπήσεις, οι οποίες δείχνουν συνεχώς διεύρυνση της ψαλίδας μεταξύ της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ. Η εμπιστοσύνη του κόσμου στο πρόσωπο του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι αδιαμφισβήτητη.

Τα επείγοντα εθνικά μας προβλήματα απαιτούν αποφασιστικότητα, μεταρρυθμίσεις και αλλαγή του οικονομικού κλίματος. Σε αντίθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ, που επιδιώκει τον διχασμό, προωθεί την κοινωνική εξαθλίωση και υπόσχεται δικαιοσύνη στη φτώχεια. Είμαστε δύο κόσμοι αντίθετοι.

Συνεπώς, η δημιουργία οικουμενικής κυβέρνησης, τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, δεν αποτελεί λύση για την έξοδο της χώρας μας από τα προβλήματά της.Είναι σαν να κρύβουμε το πρόβλημα κάτω από το χαλί. Το σίγουρο είναι ότι πιθανές εκλογές θα προκαλούσαν σημαντική αλλαγή στον συσχετισμό των πολιτικών δυνάμεων, όπως είναι σήμερα. Ο λαϊκισμός θα είχε νικηθεί οριστικά και θα επικρατούσαν οι δυνάμεις των μεταρρυθμίσεων και του ρεαλισμού, που τόσο έχει ανάγκη η πατρίδα μας.

Συνέντευξη στον Γιώργο Παναγιωτόπουλο

Από την έντυπη έκδοση της εφημερίδας ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ που κυκλοφόρησε το Σάββατο 5/3/2016.

Σχολιάστε ...

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Παρασκήνιο» σε μορφή PDF

NEWSLETTERFocus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa