Πολιτική

Η Le Monde αποκαλύπτει: H Ελλάδα συμφώνησε σε νέα μέτρα

Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ δημοσιεύει η εφημερίδα Le Monde από το Eurogroup του Άμστερνταμ, σχετικά με τα μέτρα που θα εφαρμόσει η ελληνική κυβέρνηση, καθώς και για το τι πιστεύουν οι δανειστές.  

Μεταξύ άλλων το άρθρο αναφέρει πως  οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης βγήκαν μάλλον αισιόδοξοι από το Eurogroup που αφιερώθηκε σχεδόν αποκλειστικά στην Ελλάδα, τονίζοντας ότι μετά από 4 μήνες αδιεξόδου φάνηκε ξαφνικά η άκρη του τούνελ. Με τον όρο να μη γίνει κανένα ατύχημα, λένε οι πιο προνοητικοί.

Παράλληλα, αναφέρει ότι στο επόμενο Eurogroup την Πέμπτη 28 Απριλίου, μπορεί να υπάρξει πολιτική συμφωνία για τη λίστα των μέτρων που η Αθήνα διαπραγματεύεται με τους δανειστές της από τις αρχές του 2016. Αυτή η λίστα τώρα μοιάζει έτοιμη να συμφωνηθεί και περιλαμβάνει μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό, στους φόρους εισοδήματος κλπ. «Εκτός από μερικές λεπτομέρειες είμαστε σχεδόν έτοιμοι» αναφέρουν πηγές που έχουν γνώση του φακέλου.

 

Επιπλέον, υπογραμμίζει πως ένα πακέτο μέτρων, περίπου 2% του ΑΕΠ και ύψους 3,5 δις. ευρώ, έγινε ομόφωνα δεκτό και από τον υπουργό Οικονομικών της Ελλάδας Ευκλείδη Τσακαλώτο και ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών θα επιστρέψουν στην Αθήνα το σαββατοκύριακο για να κλείσουν την συμφωνία για τα 3,5 δις. επιπλέον μέτρα, με την ελληνική κυβέρνηση.

«Στην ελληνική νομολογία δεν είναι δυνατόν να νομοθετήσουμε για προληπτικά μέτρα. Οι λύσεις στις οποίες πρέπει να καταφύγουμε στις επόμενες ημέρες θα πρέπει να είναι αξιόπιστες για τους δανειστές, για τους επενδυτές και για τους Έλληνες πολίτες» ανέφερε διπλωματική πηγή στο Άμστερνταμ» αναφέρει σχετικά με το πως θα περάσουν τα μέτρα.

Ανοίγει η συζήτηση για το χρέος

Η εφημερίδα λέει ότι ένα άλλο σημαντικό βήμα έγινε σήμερα στο Άμστερνταμ σημειώνοντας οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης δέχτηκαν να ανοίξουν την διαπραγμάτευση για αναθεώρηση του τεράστιου ελληνικού χρέους. «Ακόμη και ο Σόιμπλε φάνηκε διαλλακτικός» αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Η Λαγκάρντ θέτει τους δικούς της όρους

Πρόκειται για ένα υπερβολικά αισιόδοξο σενάριο, το οποίο θα εξαρτηθεί από το πόσο γενναιόδωροι θα φανούν οι δανειστές της Ελλάδας στην αναθεώρηση του χρέους. Μια προειδοποίηση της Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία ήρθε επίτηδες για το θέμα στο Αμστερνταμ την Παρασκευή, χτύπησε καμπανάκι σε όσους ασχολούνται με το θέμα: «Η αναθεώρηση του χρέους μπορεί να χρειαστεί και νέα μέτρα και θα επικυρωθεί όταν τα μέτρα που απαιτούνται υλοποιηθούν πραγματικά», είπε η Λαγκάρντ.

Σχολιάστε ...

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

NEWSLETTER

  

 

 

Karfitsa