Κόσμος

Η Liberation «στάζει χολή» για τον Σαρκοζί: Το χειρότερο είναι ότι μπορεί να κερδίσει

Με χλευασμό σχολιάζει η γαλλική εφημερίδα Liberation την ανακοίνωση του Νικολά Σαρκοζί πως θα είναι υποψήφιος για τις προεδρικές εκλογές του 2017. Χαρακτηριστικός είναι ο τίτλος του εξωφύλλου που γράφει: Σαρκοζί, το χειρότερο είναι ότι μπορεί να κερδίσει

«Νάτος! Είναι υποψήφιος! Επιτέλους! Δημοσίευσε μάλιστα και βιβλίο γεμάτο δεξιές ιδέες για να το ανακοινώσει! Ο Νικολά Σαρκοζί, βεβαίως, ο οποίος λογαριάζει να κερδίσει τις εσωκομματικές εκλογές της Δεξιάς και στη συνέχεια να κερδίσει την προεδρική εκλογή. Κάνοντας προεκλογική εκστρατεία πάνω στον φόβο», γράφει χλευαστικά η εφημερίδα.

Όπως εξηγεί η εφημερίδα, ο Σαρκοζί βρίσκεται σε ημι-επίσημη προεκλογική εκστρατεία εδώ και μήνες, με τη δημοτικότητά του να βρίσκεται στο ναδίρ. Στόχος του είναι τώρα να κερδίσει τις εντυπώσεις μέσα σε ένα κλίμα αγωνίας και άγχους των πολιτών κάνοντας προτάσεις για την ασφάλεια και τη γαλλική εθνική ενότητα.
Το βιβλίο που μόλις εξέδωσε ο πρώην πρόεδρος έχει τίτλο «Όλα για τη Γαλλία». Σε αυτό ανακοινώνει την υποψηφιότητά του και δίνει προτεραιότητα στην εθνική ταυτότητα της Γαλλίας: «Η μεγάλη μας μάχη είναι να υπερασπιστούμε τον τρόπο ζωής μας», γράφει. «Οι μειονότητες κερδίζουν τον εκβιασμό που κάνουν απέναντι στην παρούσα κυβέρνηση», αναφέρει.
Ο Σαρκοζί αναμένεται να παραιτηθεί από πρόεδρος του κεντροδεξιού κόμματος Les Républicains ώστε να είναι υποψήφιος στις εσωκομματικές εκλογές που θα γίνουν στις 27 Νοεμβρίου. Την προσωρινή ηγεσία του κόμματος θα αναλάβει ένας δικός του άνθρωπος, ο Λορέν Βοκιέζ. Ο Σαρκοζί έχει ήδη νοικιάσει γραφεία ως υποψήφιος, δύο βήματα από τον Πύργο του Αϊφελ.
Και την προηγούμενη φορά που ήταν υποψήφιος πρόεδρος της Γαλλίας, ο Νικολά Σαρκοζί είχε σκηνοθετήσει την ίδια ατμόσφαιρα με ένα βιβλίο. Παντού στη Γαλλία, τότε, χιλιάδες οπαδοί του είχαν κάνει ουρά επί ώρες, μπροστά στα βιβλιοπωλεία, για να έχουν ένα αυτόγραφο.
Ο Σαρκοζί ελπίζει να κερδίσει έδαφος στις δημοσκοπήσεις ύστερα από τις τρομοκρατικές επιθέσεις στη Γαλλία. Σε μια συνέντευξή του στην εφημερίδα Le Monde, στις 28 Ιουλίου, εμφανίστηκε ως επικεφαλής του πολέμου, δήλωσε ότι η σοσιαλιστική κυβέρνηση του Ολάντ είναι «πανικόβλητη από την βία και τη βαρβαρότητα».
Ασφάλεια, εθνική ταυτότητα, Ισλάμ, με αυτά τα θέματα αναμένεται να κάνει προεκλογική εκστρατεία ο Σαρκοζί εναντίον του Ολάντ, ως τις προεδρικές εκλογές του 2017.

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

NEWSLETTER