Άρθρα

Η νέα έξοδος για δανεικά όμως έχει πολλά και αναπάντητα ερωτηματικά

Κοντά στο 1 δις ευρώ θα πληρώσει η Ελλάδα σε τόκους για δανεικά τα οποία υποτίθεται ότι δεν χρειάζεται.

Ο Σαμαράς μετά του Βενιζέλου ισχυρίζονται ότι δεν θα υπάρξουν άλλα μνημόνια ούτε νέες δανειοδοτήσεις από τους εταίρους, αφού η χώρα έχει πλεόνασμα. Ο ισχυρισμός γίνεται για να πεισθούν οι Έλληνες ψηφοφόροι ότι το πρόγραμμα λιτότητας «βγήκε» και η πολιτική των άγριων φόρων απέδωσε. Οι εταίροι αποδέχονται αυτή την λογική αν και ξέρουν ότι δεν «βγαίνει» γιατί εξυπηρετεί και αυτούς να ισχυρίζονται πως τα μέτρα που επέβαλαν στην Ελλάδα, δήθεν πέτυχαν.

Οι Γερμανοί, όπως και όλοι οι Έλληνες αξιωματούχοι που παρακολουθούν τις εξελίξεις της ελληνικής οικονομίας, γνωρίζουν ότι τα δάνεια που απομένουν να εισπραχθούν από την Ελλάδα, με βάση τις ήδη υπογεγραμμένες δανειακές συμβάσεις, επαρκούν για την κάλυψη των δανειακών μας αναγκών, μέχρι το τέλος του α’ εξαμήνου της επόμενης χρονιάς (2015). Και από το χρονικό αυτό σημείο θα αναγκαστεί να καταφύγει σε νέο δανεισμό, είτε από τους μηχανισμούς στήριξης της Ευρωζώνης, είτε από τις αγορές. Και η έξοδος στις αγορές θα είναι πολύ δύσκολο εγχείρημα λόγω μειούμενης αξιοπιστίας της ελληνικής οικονομίας, έστω και αν παρουσιάζεται ψευδώς έτσι από τις γνωστές εταιρείες αξιολόγησης με το βεβαρυμμένο παρελθόν. Και έτσι θα παρουσιαστεί ως μονόδρομος η προσφυγή της Ελλάδας σε δανεισμό από τους μηχανισμούς της Ευρωζώνης με καινούργιες δεσμεύσεις, καινούργια Μνημόνια και νέα δυσβάσταχτα μέτρα.

Η προσπάθεια Σαμαρά να αναλάβει μόνη της η χώρα την αποπληρωμή τρεχουσών υποχρεώσεων είναι εκ των προτέρων καταδικασμένη. Η ελληνική οικονομία είναι παντελώς ανέτοιμη να εξοφλεί τα δανεικά μέσω των αγορών. Ήδη προεκλογικά ο Σαμαράς δανείστηκε 3 δισ. ευρώ με επιτόκιο κοντά στο 5% για τρία χρόνια. Θεωρήθηκε –και σωστά- αυτή η κίνηση, ως κίνηση εντυπωσιασμού και μάλιστα προεκλογικά ώστε να υπογραμμιστεί ότι η Ελλάδα “βγαίνει πάλι στις αγορές, άρα τα έχει καταφέρει”. Τώρα, να που δυστυχώς, η χώρα που βγήκε πάλι για δανεικά και ζήτησε άλλα 3 δις. ευρώ πάλι για τρία χρόνια πήρε τα μισά και πολύ ακριβά.

Ήδη η δεύτερη εξόρμηση για 3 δισ ευρώ και ιδού τι θα συμβεί: α) οι αγορές πολύ γρήγορα δεν θα ανταποκριθούν όταν θα διαπιστωθεί ότι η Ελλάδα δεν θα μπορεί να εξοφλήσει ούτε τα νεώτερα δάνεια. β) το κόστος αυτού του «λεονταρισμού» Σαμαρά θα είναι για την Ελλάδα πολλά δις. ευρώ μόνο για τόκους που θα λυγίσει και άλλο την ελληνική οικονομία.

Η νέα έξοδος για δανεικά όμως έχει πολλά και αναπάντητα ερωτηματικά :

1. Γιατί δανείζεται η χώρα ενώ θεωρητικά έχει ετήσιο πλεόνασμα;

2. Ποιος είναι ο λόγος που επιβαρύνεται η χώρα με 1 δις. ευρώ τόκους την ώρα που αφαιρούνται από τους συνταξιούχους 10 ευρώ τον μήνα από τις επικουρικές συντάξεις;

3. Γιατί η Ελλάδα βάζει υποχρεώσεις 6 δισ. ευρώ την επόμενη 5ετία ενώ δεν έχει καμία αποπληρωμή ομολόγου στην επόμενη πενταετία;

Το αποτέλεσμα: Με την αποτυχία που είναι κάτι παραπάνω από βέβαιη θα επιστρέψουμε βίαια σε νέα εποχή μνημονίων. Εν κατακλείδι μπαίνει ξεροκέφαλο το ερώτημα που ζητά ξεκάθαρη απάντηση γιατί κ. Σαμαρά επιβαρύνατε τα δάνεια της χώρας με 7 δις. ευρώ ενώ έχουμε πλεόνασμα;

Η δικαιολογία ότι ακριβώς επειδή έχουμε πλεόνασμα «μπορούμε να τα αποπληρώσουμε» είναι αρκετή;

Μόνο με ένα «βαθύ κούρεμα» η Ελλάδα γλιτώνει από τα Μνημόνια και από τη λήψη καινούργιων μέτρων.

Μόνο εάν κάνουν ότι και για την Γερμανία μπορεί να υπάρξει λύση σωτηρίας και να μπει η πατρίδα σε ρυθμούς ανάπτυξης. Ο δήθεν επαναδιαπραγματευτής Σαμαράς καλά θα κάνει να θυμηθεί ότι η Γερμανία έχει επωφεληθεί από διαγραφές στο χρέος της τρεις φορές στην ιστορία της: Το Σχέδιο Dawes του 1924, που επιδίωξε να λύσει το πρόβλημα πληρωμών των επανορθώσεων της Γερμανίας για τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Το νεότερο σχέδιο του 1929 που μείωσε το ποσό που όφειλε η Γερμανία σε αποζημιώσεις και έδωσε στη χώρα πολύ περισσότερο χρόνο για να πληρώσει, ενώ μετά τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο το Σχέδιο Μάρσαλ μείωσε το ποσό του χρέους που έπρεπε να επιστρέψει η Γερμανία.

*Νίκος Νικολόπουλος, Πρόεδρος ΧΡΙ.Κ.Α.

Σχολιάστε ...

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

NEWSLETTER

 

  

 

 

Karfitsa