Οικονομία

Η νέα σύνταξη θα είναι ο μισός μισθός!

Συντάξεις Θέμα Αυτιά

ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΑΥΤΙΑ

Βούτυρο στο ψωμί του εκάστοτε υπουργού Οικονομικών το να περνούν οι ασφαλιστικές εισφορές στην Εφορία…Θα μπορεί μέσω φορολογικής κλίμακας να αυξάνει τους φόρους υπέρ συντάξεων!

Τρία είναι τα διλήμματα που αντιμετωπίζει αυτή την ώρα η κυβέρνηση:

1. Ναπερικόψει 10%-25% τις συντάξεις.

2. Να επιβάλει φόρο συντάξεων μέσω ενός γενικού ΦΠΑ Ασφαλιστικού.

3. Να προχωρήσει σε γενική περικοπή σύνταξης μέσω ενοποίησης κύριων και επικουρικών για όσους συνταξιοδοτήθηκανπριναπό το 67ο έτος της ηλικίας με βάση τα 700 ευρώ…

Όλα αυτά γιατί «λεφτά δεν υπάρχουν…» κατά τον γενικό γραμματέα Κοινωνικών Ασφαλίσεων, κ. Νεφελούδη. Πέραν αυτών,οι μειώσεις θα είναι τριών ταχυτήτων:Περικοπή λόγω ορίων ηλικίας. Περικοπή λόγωγενικών μειώσεων. Περικοπή λόγω συγχώνευσης κύριας και επικουρικής.

Η τραγική κατάσταση των ασφαλιστικών ταμείων οδηγεί σε επώδυνες λύσειςπέραν των περικοπώνσε όλες τις συντάξεις.Το μνημόνιο ορίζει, πλέον, ότι όλες οι εισφορές θα περνούν για όλα τα Ταμεία μέσω της Εφορίας, αφού θα ισχύει ο κανόνας «ό,τι δώσεις, θα πάρεις».Μάλιστα, η νέα σύνταξη θα είναι σχεδόν ο μισός μισθός…Δηλαδή, ημελλοντική σύνταξη θα είναισε άμεση σχέση μετα όσα εισπράττει ο Έλληναςφορολογούμενος.Πάμε, δηλαδή, για σταθερή θέση «ό,τι εισοδήματα έχεις,αυτήν τη σύνταξη θα πάρεις… μετά από 5-17 έτη».

Θα έχουμε, δηλαδή, παροχή εθνικής σύνταξης σε όλους, μέσω μίαςιδιότυπηςφορολογικής κράτησηςαντί ασφαλιστικών εισφορών. Βούτυρο στο ψωμί του εκάστοτε υπουργού Οικονομικών το να περνούν οι ασφαλιστικές εισφορές στην Εφορία!Η κατάργηση τωνασφαλιστικών εισφορώνκαι η αντικατάστασή τους μέσω φόρου αναλογικά, δηλαδή όσο θα αυξάνονται τα ελλείμματα, τόσο θα αυξάνεται και η κλίμακα του φόρου.

Την ίδια ώρα, θα έχουμε και ενοποίηση Ταμείων,μεαπονομή εθνικής σύνταξης, η οποίαθα είναιτο 60% του μέσου εισοδήματος,χωρίς εισοδηματικά κριτήρια. Επιπρόσθετα, θα έχουμε τη δημιουργία ακόμαμίας σύνταξης, της ανταποδοτικής, η οποία θαστηρίζεται στις εισφορέςτων ασφαλισμένων σε απόλυτα ατομική βάση.

Ακόμη, τηνεναλλακτική καταβολή σύνταξηςστο 50% του μέσου μισθού του εργασιακού βίουγια ασφαλισμένους μετά από το 1992.Αυτή η σύνταξη θα συμπληρώνεται κατά 25% από ακόμα μία σύνταξη, την επαγγελματική.

Η σύνταξη, η οποία θα στηρίζεται στο 50% του μέσου μισθού, θα χορηγείται από το Ενιαίο Ταμείο, δηλαδή το «σούπερΙΚΑ». Εδώ οι εισφορές θα είναι 10% για τις κύριες και 5% για τις επικουρικές.Θα έχουμε, δηλαδή, συντάξειςχωρίς ασφαλιστικές εισφορές.Δηλαδή, η βάση θα είναι οι φόροι.Η σύνταξηθα είναι αρμοδιότητα του υπουργείου Οικονομικώνκαι της γενικής φορολογίας, ενώ θα μπουν εισοδηματικά κριτήρια. Και όλα αυτά, τη στιγμή που τα Ταμεία βυθίζονται σε χρέη…

Η νέα σύνταξη

Ο κύβος ερρίφθη!Έως και 17 έτη αργότεραθα δίδονται οι συντάξειςμε μειώσεις από 10%-25%.Γιατί αυτή η γενική δυσάρεστη εξέλιξη; Διότι, το κράτος δεν μπορεί να βάλει τάξη στο χάος του Ασφαλιστικού,με αποτέλεσμα να σαρώνει όλες τις συντάξεις.

Προχωράει σε δραστικές περικοπές, γιατί δεν υπάρχουν αρχεία για όλους, ώστε οι περικοπές να είναι αναλογικές…Έχει δυσκολίες στον εντοπισμό των τελικών ποσών των συντάξεων, αφού τις συντάξεις έως πρότινος:

1.    Τις εξέδιδαν,πριναπό 15 και 20 χρόνια,πάνω από 30 φορείς!

2.    Κάθε φορέας είχε διαφορετική μεθοδολογία.

3.    Κάθε φορέας είχε άλλα ποσοστά αναπλήρωσης.

4.    Κάθε Ταμείο είχε και άλλο μισθό με διαφορετικές εισφορές.

5.    Ο τρόπος έκδοσης ήταν χειρόγραφος.

6.    Δεν υπάρχουν αρχεία!

Έτσι, λοιπόν, έρχονται:

1.Επανυπολογισμός όλων των συντάξεων με δραστική περικοπή των επικουρικών.

2.Μειώσεις 10%-25%στο σύνολο κύριας και επικουρικής σύνταξης.

3.Πλήρης κατάργηση του ΕΚΑΣ.

4. Άμεση περικοπή 6%+10% σε όσους βγαίνουν πρόωρα.

5.Αύξηση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης 5-17 έτη.

6. Μεταβάλλεται άρδην ο τρόπος υπολογισμού της σύνταξης.

7. «Παγώνουν» οι κατώτερες συντάξεις στα σημερινά επίπεδα μέχρι το 2021.

8.Τριπλασιάζονται οιεισφορές ασφάλισης των αγροτών…

Πλέον, κατά τους τροϊκανούς,καμία σύνταξη δεν θα ξεπερνάει τα 1.000 ευρώ…

Τι σημαίνει επανυπολογισμός συντάξεων

Θα εξεταστούν εξαρχής όλες οι συντάξεις. Αυτό σημαίνει απώλεια 10%-25% για εκατομμύρια συνταξιούχων που πήραν σύνταξη πριν από το 67ο έτος της ηλικίας τους.Δείτε τους πίνακες!

ΙΚΑ

ΕΤΟΣ2009:Η σύνταξη ήταν 1.660 (κύρια) +480 (επικουρική) = 2.140 ευρώ.

Σήμερα,η σύνταξη του 2009 έχει υποχωρήσει σε 1.150 (κύρια) +200 (επικουρική) = 1.350 ευρώ.

Με τον επανυπολογισμό θα πέσει στα1.040 ευρώ.Δηλαδή, ο συνταξιούχοςέχασε ήδη740 ευρώ από τα δύο μνημόνιακαι από το 3ο μνημόνιο θα χάσει άλλα 310 ευρώ!

ΟΑΕΕ

Το 2005κάποιος ελάμβανε σύνταξησύνταξη1.920 ευρώ.

Το 2015 η σύνταξη, λόγω μνημονίων, έπεσε στα 1.210 ευρώ.

Με τον επανυπολογισμόθα πέσει στα 950ευρώ.

Έχασε, δηλαδή,710 ευρώ από τα δύο μνημόνιακαι από το τρίτο θα χάσειεπιπλέον 260 ευρώ.

ΔΗΜΟΣΙΟ

Κάποιος έπαιρνετο 2011 1.150 (κύρια) +280 (επικουρική) +200 (μετοχικό) = 1.630 ευρώ.

Τώρα η σύνταξη έπεσε στα940 (κύρια) +170 (επικουρική) + 110 (μετοχικό) = 1.220 ευρώ.

Τώρα θαπάρει 960 ευρώ.

Έχασε,ήδη,410 (ευρώ) από τα δύο μνημόνιακαι από το 3ο μνημόνιο θα χάσει ακόμα 260 ευρώ.

* ΡΕΠΟΡΤΑΖ από την εφημερίδα ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ που κυκλοφόρησε το Σάββατο 31/10/015.

pinakas-1 pinakas-2

pinakas-3

Σχολιάστε ...

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

NEWSLETTER

 

  

 

 

Karfitsa