Μαγειρική

Η παραδοσιακή μακαρονόπιτα

μακαρονόπιταΥλικά:

1 πακέτο μακαρόνια Νο 6

250 γραμμάρια φέτα

1/2 κιλό κιμά ανάμεικτο

λίγη κανέλα

1 φλιτζάνι του τσαγιού σάλτσα ντομάτας

1 ποτήρι νερό

1 κιλό φύλλο κρούστας

Ελαιόλαδο

αλάτι, πιπέρι

2 κρεμμύδια περασμένα στο μούλτι

2 αυγά και λίγο γάλα χτυπημένα για το τέλος

Εκτέλεση:

Βράζουμε τα μακαρόνια σε μια κατσαρόλα με λίγο αλάτι και νερό. Τα σουρώνουμε αφού τα βράσουμε και βάζουμε λίγο λάδι στην κατσαρόλα να κάψει. Τα τσιγαρίζουμε λίγο, τρίβουμε από πάνω τη φέτα και τα αφήνουμε στην άκρη.

Περνάμε τα κρεμμύδια από το μούλτι και ετοιμάζουμε τον κιμά. Σε ένα κατσαρολάκι ρίχνουμε σε λίγο λαδάκι τα κρεμμύδια και τον κιμά να τα τσιγαρίσουμε λίγο. Κατόπιν, ρίχνουμε τη σάλτσα ντομάτας και το νερό μαζί με αλάτι, πιπέρι και κανέλα και αφήνουμε να βράσει καλά.

Μόλις εξατμιστεί όλο το νερό και μείνει η σάλτσα ο κιμάς είναι έτοιμος.

Ανακατεύουμε τον κιμά (χωρίς το ζουμί του, θα το κρατήσουμε για να το ρίξουμε στα τελευταία φύλλα) με τα μακαρόνια και τη φέτα.

Λαδώνουμε ένα μεγάλο ταψί ή 2 μικρά και αρχίζουμε να τοποθετούμε τα φύλλα κρούστας.

Βάζουμε ένα-ένα τα φύλλα λαδώνοντας τα με ένα πινέλο. Στο σύνολο θα βάλουμε τρία φύλλα, προσέχοντας να μην αφήνουμε κενά.

Πάνω από τα φύλλα γεμίζουμε με τη γέμιση και κλείνουμε τα φύλλα που περισσεύουν έξω από το ταψί.

Στρώνουμε άλλα δύο φύλλα (λαδώνοντας τα ένα -ένα) πάνω από τη γέμιση και κλείνουμε καλά τις άκρες. Πριν τοποθετήσουμε το τελευταίο φύλλο ρίχνουμε το ζουμί του κιμά στο προτελευταίο φύλλο.

Τοποθετούμε και το τελευταίο φύλλο και χτυπάμε τα δύο αβγά με λίγο γάλα. Αλείφουμε με ένα πινέλο την πίτα μας με το μείγμα αυγό και γάλα και έπειτα ψήνουμε την πίτα μας στο φούρνο για 35′ περίπου στους 200 βαθμούς μέχρι να ροδοκοκκινίσει αρκετά.

Καλή επιτυχία!

Σχολιάστε ...

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Παρασκήνιο» σε μορφή PDF

NEWSLETTER


Focus-On


Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa