Πολιτισμός

Η ποίηση πάει… στο μετρό

Ποίηση

Με έναν, ομολογουμένως πρωτότυπο, τρόπο θα γιορτάσει την αυριανή Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης ο Κύκλος Ποιητών, καθώς κατά την διάρκεια της ημέρας θα προβάλλονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα στις οθόνες των σταθμών των σταθερών συγκοινωνιών ποιήματα του Σολωμού, του Κάλβου, του Καβάφη, του Σικελιανού, του Βάρναλη, του Σεφέρη, του Καββαδία, του Ρίτσου, του Ελύτη, του Βαλαωρίτη, του Σαχτούρη, του Καρούζου, του Λειβαδίτη, του Κατσαρού, του Αναγνωστάκη, του Πατρίκιου και της Δημουλά.

Οι επιβάτες θα έχουν τη δυνατότητα για λίγα λεπτά της ώρας να βλέπουν και να διαβάζουν τους στίχους κορυφαίων Ελλήνων ποιητών, ενώ θα επιβιβάζονται ή θα αποβιβάζονται από τους συρμούς.

Παράλληλα, στις 12 το μεσημέρι στο Σύνταγμα και στη 1 στο Μοναστηράκι οι ηθοποιοί Παναγιώτα Κωστάμη, Δημήτρης Μαύρος, Μαρία Παπαφωτίου και Κατερίνα Παυλάκη θα δώσουν μουσικές παραστάσεις με ελληνικά ποιήματα, με τη συνοδεία μουσικών.

Όπως δηλώνει ο ποιητής Ντίνος Σιώτης: «H ποίηση έρχεται σιγά-σιγά, βγαίνει από τον στενό κύκλο των μυημένων και των ειδημόνων και ζητάει να απλωθεί στο πλατύ κοινό, επικοινωνώντας με έναν μεγάλο αριθμό καινούργιων αποδεκτών».

Είναι η τρίτη χρονιά που ο Κύκλος Ποιητών γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα και τον μήνα ποίησης.

Στο πλαίσιο των φετινών εκδηλώσεων, οι εκδότες των λογοτεχνικών περιοδικών «Φάρμακο» και «Φρέαρ» διαλέγουν και διαβάζουν ποιήματα το Σάββατο 22 Μαρτίου, στο «Πόλις Αρτ Καφέ», στη Στοά του Βιβλίου., ενώ την Τετάρτη 26 Μαρτίου σειρά έχουν τα περιοδικά «Εντευκτήριο» και «Κουκούτσι», στο καφέ «Φλοράλ», στην Πλατεία Εξαρχείων.

Επίσης, θα ακολουθήσουν τα περιοδικά «Οροπέδιo» και «Σίσυφος», την Πέμπτη 27 Μαρτίου, στο καφέ «Φίλιον» (Σκουφά 34), και τα περιοδικά «Εμβόλιμο» και «Νέο Πλανόδιον», την Παρασκευή 28 Μαρτίου, στο βιβλιοπωλείο «Επί λέξει» (Ακαδημίας 32). Όλες οι εκδηλώσεις θα αρχίσουν στις 8 το βράδυ.

Την Κυριακή 30 Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί στο «Πρυτανείο» (Μηλιώνη 7-8, Κολωνάκι), από τις 12.30 το μεσημέρι και μετά, η εκδήλωση «Ανοιχτό μικρόφωνο», όπου όποιος θέλει θα μπορεί να διαβάσει ποιήματά του.

Ο Κύκλος Ποιητών θα ολοκληρώσει τις εκδηλώσεις του με βραδιά αλβανικής ποίησης, που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 31 Μαρτίου στις 8 στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων (Ακαδημίας 50), όπου δεκατέσσερις Αλβανοί ποιητές θα διαβάσουν ποιήματά τους στα αλβανικά και στα ελληνικά. Την εκδήλωση συντονίζουν και παρουσιάζουν η Παυλίνα Παμπούδη και ο Λουάν Τζούλι.

Σχολιάστε ...

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

NEWSLETTER

 

  

 

 

Karfitsa