Κόσμος

Η Ρωσία «στραγγαλίζει» την Τουρκία- Έτσι θα γονατίσει ο Πούτιν τον Ερντογάν!

Σοβαρές επιπτώσεις στην οικονομία της Τουρκίας θα έχει η απαγόρευση που επέβαλε η Ρωσία στον τουρισμό πολιτών, πολύ πέραν από αυτών που θα υπάρξουν στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις. Αυτό αναφέρει σε δημοσίευμα του το Bloomberg, το οποίο  επισημαίνει πως τα χρήματα που επενδύουν οι Ρώσοι στην τούρκικη οικονομία εκτιμώνται στο 1,4% του ΑΕΠ της.

Η Τουρκία είναι ο πιο δημοφιλής ξένος τουριστικός προορισμός για τους Ρώσους, με τον αριθμό που επισκέφθηκε τη γειτονική χώρα στο 9μηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου να φθάνει τα 3,3 εκατομμύρια που επισκέφθηκε τη γείτονα χώρα να αποτελεί περισσότερο από το 10% των τουριστών που βρίσκονταν την ίδια περίοδο στη Τουρκία. Η πώληση τουριστικών πακέτων θα αποτελούσε «κατάφωρη παραβίαση» των ρωσικών νόμων, σύμφωνα με τον Ομοσπονδιακό Οργανισμό Τουρισμού.

Τα έσοδα της Τουρκίας από το συνάλλαγμα που προέρχεται από τον τουρισμό το φετινό 9μηνο ανήλθαν σε 21 δις. δολάρια και είναι ιδιαίτερα σημαντικά για να διατηρείται υπό έλεγχο το υψηλό έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της. Πριν από την εβδομάδα που διανύουμε, το έλλειμμα αναμενόταν να υποχωρήσει στο 5% του ΑΕΠ από 5,8% το 2014 και 8% το 2013, σύμφωνα με προβλέψεις που έχει συγκεντρώσει το ειδησεογραφικό πρακτορείο. Το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών έχει ξεχωριστή σημασία, επειδή η τουρκική οικονομία είναι ευάλωτη στις μεταβολές του επενδυτικού κλίματος έναντι των αναδυόμενων αγορών, καθώς η αμερικανική κεντρική τράπεζα (Fed) ετοιμάζεται να αυξήσει τα επιτόκια, δήλωσε αναλυτής του London Capital Group. Για να μειωθεί το έλλειμμα, η Τουρκία επέβαλε πριν από δύο χρόνια περιορισμούς στην καταναλωτική πίστη, ώστε να περιορισθεί η εγχώρια ζήτηση, με αποτέλεσμα να επιβραδυνθεί ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας της. «Η τουριστική βιομηχανία της Τουρκίας έχει ήδη κλονισθεί από τις αυξανόμενες γεωπολιτικές εντάσεις. Οι ακυρώσεις από τους Ρώσους μπορεί να αντιστρέψουν την πρόσφατη βελτίωση στο έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών», πρόσθεσε ο αναλυτής.

Οι οικονομικές συνέπειες υπερβαίνουν τα επίσημα στοιχεία για το τουριστικό συνάλλαγμα. Τα συναλλαγματικά έσοδα της χώρας που προέρχονται από μη καταγραφόμενες αγορές που πραγματοποίησαν οι Ρώσοι τουρίστες είναι υψηλότερα από 6 δις. δολάρια ετησίως, σύμφωνα με εκτιμήσεις της τουρκικής κεντρικής τράπεζας, ή λίγο πάνω από το 0,8% του ΑΕΠ της χώρας. Αν προστεθούν οι τουρκικές εξαγωγές μέσω επίσημων καναλιών, τα έσοδα της τουρκικής οικονομίας που σχετίζονται με τη Ρωσία φθάνουν στο 1,4% του ΑΕΠ, δήλωσε αναλυτής της τράπεζας Turk Ekonomi Bankasi στην Κωνσταντινούπολη.

Η τουρκική οικονομία είχε ήδη πληγεί από την ένοπλη σύρραξη στη Συρία και την κατάρρευση της τριετούς εκεχειρίας με το PKK. Η τουρκική λίρα είχε την τρίτη χειρότερη επίδοση φέτος, μετά το ρεάλ και το πέσο της Κολομβίας, από όλα τα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών, ενώ τα ομόλογά της είχαν τη χειρότερη επίδοση. Η απόδοση των 2ετών τουρκικών κρατικών ομολόγων αυξήθηκε κατά 31 μονάδες βάσης στο 10,65% μετά την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού αεροσκάφους.

Σχολιάστε ...

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

NEWSLETTER

 

  

 

 

Karfitsa