Κόσμος

Άφαντος ο Γιανουκόβιτς – Οι διαδηλωτές απειλούν με ένοπλο αγώνα

Η συμφωνία δεν ηρεμεί τους Ουκρανούς - Οι ακροδεξιοί ζητούν παραίτηση του Γιανουκόβιτς

Κρίσιμες είναι οι επόμενες ώρες για την εκτόνωση της κρίσης στην Ουκρανία καθώς παρά το γεγονός πως κυβέρνηση και αντιπολίτευση συμφώνησαν σε οδικό χάρτη για την επόμενη μέρα της χώρας, η Πλατεία Ανεξαρτησίας θα είναι αυτή που θα κρίνει την εφαρμογή της στην πράξη.

Στην κεντρική πλατεία του Κιέβου μέχρι στιγμής επικρατεί ηρεμία

Η αντιπολίτευση μπορεί να δέχθηκε τις προτάσεις του προέδρου της χώρας, Βίκτορ Γιανουκόβιτς, ωστόσο οι διαδηλωτές του έχουν δώσει διορία μέχρι τις 10 το πρωί προκειμένου να παραιτηθεί για να εφαρμοστεί το πρώτο σκέτος της συμφωνίας που αφορά τον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας.

Την ίδια ώρα σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες έχει εγκαταλείψει το Κίεβο

Από την πλευρά τους οι ακροδεξιοί εμφανίζονται ανένδοτοι στο να παραδώσουν τα όπλα. Μάλιστα ένας εκπρόσωπός τους, ο Ντμίτρο Γιάρος, ο οποίος πήρε το λόγο στην πλατεία Ανεξαρτησίας το βράδυ της Παρασκευής ξεκαθάρισε: Ή ο Γιανουκόβιτς θα παραιτηθεί μέχρι τις 10 το πρωί του Σαββάτου ή θα ορμήσουμε με τα όπλα. Η ένταση στην πλατεία έφτασε στο αποκορύφωμά της όταν οδηγήθηκαν εκεί τα φέρετρα δύο ανθρώπων που σκοτώθηκαν στις ταραχές της Πέμπτης. Αναφερόμενος στους τρεις ηγέτες της αντιπολίτευσης που στέκονταν πίσω του, ο Γιάρος φώναξε στο πλήθος: «Ο σύντροφός μου σκοτώθηκε και οι ηγέτες μας κάνουν χειραψία με τον δολοφόνο. Είναι ντροπή! Σας δώσαμε την ευκαιρία να γίνεται υπουργοί στο μέλλον, ακόμη και πρόεδροι, όμως εσείς δεν θέλετε να ικανοποιήσετε το μοναδικό μας αίτημα, να φύγει αυτός ο εγκληματίας από την εξουσία», συνέχισε. «Εμείς, ο απλός λαός, λέμε στους πολιτικούς ότι δεν υπάρχει περίπτωση να παραμείνει πρόεδρος ο Γιανουκόβιτς για όλο τον χρόνο. Θα πρέπει να φύγει μέχρι αύριο το πρωί», προειδοποίησε. Ο Κλίτσκο δέχτηκε τις έντονες αποδοκιμασίες των συγκεντρωμένων όταν χαρακτήρισε «πολύ σημαντικές» τις πολιτικές εξελίξεις που σημειώθηκαν εντός της ημέρας.

Ωστόσο στην κεντρική πλατεία του Κιέβου μέχρι στιγμής επικρατεί ηρεμία με τον κόσμο να θρηνεί τους νεκρούς συμπολίτες του και να μην έχει προς το παρόν τουλάχιστον ως στόχο την σύγκρουση με την Αστυνομία.

Η ουκρανική αντιπολίτευση θα ζητήσει σήμερα τη στήριξη του κοινοβουλίου για μια απόφαση η οποία ζητεί την παραίτηση του προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς, δήλωσε εκπρόσωπος της αντιπολίτευσης. «Θα καταθέσουμε το κείμενο της απόφασης με αίτημα την παραίτηση του Γιανουκόβιτς» δήλωσε η Οκσάνα Ζινοβίγεβα, εκπρόσωπος του κόμματος Ουκρανική Δημοκρατική Συμμαχία για τις Μεταρρυθμίσεις (UDAR) του Βιτάλι Κλίτσκο. “Η απόφαση αυτή θα επιτρέψει στο κοινοβούλιο να ορίσει ημερομηνία για τις πρόωρες εκλογές”.

Ο Κλίτσο μιλώντας στους διαδηλωτές που παραμένουν στην πλατεία Ανεξαρτησίας δήλωσε ότι θα ζητήσει τη στήριξη των βουλευτών «για να απαλλαγούμε» από τον Γιανουκόβιτς. «Το κοινοβούλιο πρέπει να αναγκάσει τον Γιανουκόβιτς να παραιτηθεί», τόνισε.

Τι περιλαμβάνει η συμφωνία:

1. Επιστροφή στο Σύνταγμα του 2004

Πρόκειται για τη βασική απαίτηση της αντιπολίτευσης. Το Σύνταγμα αναθεωρήθηκε το 2004, μόλις ξέσπασε η Πορτοκαλί Επανάσταση και ανακήρυξε την πρώην σοβιετική δημοκρατία σε κοινοβουλευτική πρωθυπουργική δημοκρατία.

Η αναθεώρηση εκρίθη αντισυνταγματική το 2010 και από τότε δόθηκαν περισσότερες εξουσίες στον πρόεδρο της χώρας. Αυτό εκρίθη ως ένα βήμα προς τα πίσω από την αντιπολίτευση η οποία διεκδίκησε από τον περασμένο Ιανουάριο ένα νέο σύνταγμα. Αυτό θα επιτευχθεί σε 48 ώρες, με επιστροφή στο Σύνταγμα του 2004, σύμφωνα με τηνWashington Post ώστε να κατευναστούν οι αντιθέσεις.

2. Πρόωρες εκλογές

Το αργότερο τον Δεκέμβριο του 2014. Αυτό κρίθηκε πολύ μακρινό από την αντιπολίτευση αφού δεν θα υπάρξει άμεση αλλαγή στην ηγεσία της χώρας.

3. Νέα κυβέρνηση συνεργασίας

Ο πρωθυπουργός της χώρας παραιτήθηκε αρχές Ιανουαρίου και στη θέση του τοποθετήθηκε ο Σεργκέι Αρμπούζοφ, ο οποίος θεωρείται άνθρωπος του Γιανουκόβιτς. Τώρα η αντιπολίτευση δέχεται να γίνει κυβέρνηση συνεργασίας με τον όρο να παραιτηθούν οι υπουργοί Εσωτερικών και Δημόσιας Τάξης. Η νέα κυβέρνηση θα σχηματιστεί εντός των επόμενων 10 ημερών, όπως αναφέρουν το BBC και το CNN.

 

Σχολιάστε ...

NEWSLETTER

 

 

  

 

 

 

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa