Κόσμος

Η τρομοκρατία ενώνει την Ευρώπη και πολώνει τη Γαλλία

Je Suis Charlie - Παρίσι

Γράφει ο Γιώργος Αλοίμονος

Το αποτρόπαιο χτύπημα στη σατιρική εφημερίδα « Charlie Hebdo» άλλαξε πολλά από τα δεδομένα που ξέραμε. Κάποιοι μιλούν για την 11η Σεπτεμβρίου της Ευρώπης, αλλά το σίγουρο είναι ότι αυτή η επίθεση έθεσε όλους προ των ευθυνών τους: Η ισλαμική τρομοκρατία είναι μια πραγματική απειλή που έφτασε «στην αυλή της Ευρώπης».

Η τζιχαντιστική πολιορκία του Παρισιού, όσο και αν μοιάζει τραγικό, φαίνεται να βολεύει όλους στη Γαλλία. Τον Πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ, που μπορεί να αποδείξει ότι μπορεί να είναι ηγέτης και να «αναστήσει» τη νεκρή δημοτικότητά του. Συσπειρώνοντας όλη την Ευρώπη με τη μεγαλειώδη πορεία της περασμένης Κυριακής, η Γαλλία έχει το περιθώριο να ζήσει το αφήγημα της «πληγωμένης υπερδύναμης» και να ξεχαστούν για λίγο τα πραγματικά προβλήματα, όπως η οικονομία, η ανεργία και οι περιπέτειες ενός Προέδρου που νίκησε την ακροδεξιά και θα μείνει στις μνήμες των Γάλλων για τις «κωλοτούμπες» –π.χ. με τον φόρο των πλουσίων– και την ικανότητα να είναι γητευτής και αισθηματίας.

Η ακροδεξιά, διά της κας Λεπέν, προσπάθησε να κρατήσει ισορροπημένη στάση αλλά δεν διεφυγε της πρακτικής της –λεκτικής– πρόκλησης. Δεν πήγε στην πορεία, αφού –όπως είπε– ήξερε ότι δεν ήταν ευπρόσδεκτη, όμως έκανε λόγο ξανά για μετανάστες και για την ανάγκη επαναφοράς της θανατικής ποινής. Παρ’ όλα αυτά, η κα Λεπέν θεωρεί ότι το χτύπημα επιβεβαιώνει την ανάγκη για «αυστηροποιήση» του πλαισίου για τους μετανάστες καθώς και για όλους όσους έχουν επαφές, που τους καθιστούν «δημόσιο κίνδυνο για τη Γαλλία».

Πολύ κοντά στην άκρα Δεξιά της κας Λεπέν βρίσκεται και ο κ. Σαρκοζί, που προσπαθεί να ορθώσει το ανάστημά του για να κάνει μια «εντυπωσιακή» επιστροφή από το παρελθόν της πολιτικής συνταξιοδότησης στο οποίο τον έστειλε ο γαλλικός λαός. Στην πορεία της περασμένης Κυριακής, προσπάθησε να βρεθεί μπροστά για να καρπωθεί τη δημοσιότητα. Δεν τα κατάφερε απολύτως.

Αλλά, την ίδια στιγμή, πρέπει να είναι εξόχως υπερήφανος για τον γιο του, ο οποίος, τη μέρα που η Γαλλία ζούσε στον ασφυκτικό κλοιό των ακραίων τζιχαντιστών, σκέφτηκε να ξεπεράσει την κα Λεπέν και να δημοσιεύσει εμπρηστικό μήνυμα στο Τwitter, καλώντας του Γάλλους να «υπερασπιστούν τη Γαλλία», δηλαδή να ξεκινήσει ο εμφύλιος κοινωνικός αυτοματισμός. Όταν η νέα γενια θυμίζει πρακτικες γόνων και Ελλήνων ακραίων πολιτικών…

Ο πρώτος διδάξας της πολιτικής του μίσους , ο «πατέρας» και ιδρυτής του ακραίου Εθνικού Μετώπου, συνεπής με τον εαυτό του, δήλωσε ότι «εγώ δεν είμαι Charlie», θυμίζοντας ότι οι δημοσιογράφοι είναι απλώς «κομμουνιστές, τροτσκιστές, που επιθυμούν την ανατροπή» και γι’ αυτό δεν έχει κανέναν σεβασμό για αυτούς.

Το λαβωμένο και πάντα προκλητικό «Charlie Hebdo» τον τίμησε με ένα σκίτσο της κόρης του, που προσπαθεί «να ξυρίσει το χιτλερικό της μουστάκι». Όμως, όσο και αν κάποιος συμφωνεί ή διαφωνεί με το χιούμορ του «Charlie Hebdo», οφείλει να παραδεχθεί ότι το σκίτσο που θα κοσμεί το νέο του τεύχος αποδεικνύει ότι οι δυτικές αξίες, οι ευρωπαϊκές αξίες, τολμάνε να συγχωρούν, γιατί –όπως τόνισαν  τα εναπομείναντα στελέχη– «κάποιοι δεν ήθελαν να υπάρχουμε, κάποιοι ήθελαν να μην κυκλοφορήσουμε, κάποιοι δεν θέλαμε να συγχωρήσουμε. Αλλά εμείς επιμένουμε και γι’ αυτό το εξώφυλλο κοσμεί ένας άνθρωπος που απλώς κλαίει. Αυτός ο άνθρωπος τυχαίνει να είναι ο Μωάμεθ».

Όσο και αν πολλοί εκμεταλλεύτηκαν ακόμα μία τραγωδία, το γεγονός παραμένει: Είμαστε όλοι Charlie όχι αυτόματα, αλλά με τις πράξεις μας.

Σχολιάστε ...

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Παρασκήνιο» σε μορφή PDF

NEWSLETTERFocus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa