Πολιτισμός

Η βασίλισσα Ρωξάνη, ο Σαμαράς, οι «Εννέα οδοί» και η Κατερίνα Περιστέρη

Σαμαράς

Για την  Κατερίνα Περιστέρη η σημερινή συνάντηση με τον, Αντώνη Σαμαρά  ήταν η συνέχεια μια σειράς επαφών που είχε  εδώ και δύο χρόνια σχεδόν με τον πρωθυπουργό.

Για την γνωριμία και τις επαφές τους πολλά θα μπορούσαν να πουν οι άνθρωποι των ανασκαφών. Αφετηρία της γνωριμίας τους είναι η εποχή που ο Αντώνης Σαμαράς είχε την ιδιότητα του υπουργού πολιτισμού. Μια σχέση η οποία είχε επίκεντρο τη Ρωξάνη και τον γιο της …

Πολλές φορές κατά τη διάρκεια της περασμένης χρονιάς ο πρωθυπουργός μεσολάβησε προκειμένου να λυθούν εκατοντάδες μικρά και μεγάλα ζητήματα και να μπορέσει η Κατερίνα Περιστέρη με την ομάδα της να συνεχίζουν το έργο τους .

Η αρχαιολόγος Κατερίνα Περιστέρη  είναι υπεύθυνη για τις ανασκαφές στον τύμβο Καστά, που όπως όλα δείχνουν πρόκειται για τον τάφοτης Ρωξάνης και του Αλέξανδρου (γιου του Μεγάλου Αλεξάνδρου).

Σήμερα υποδέχτηκε τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά και την σύζυγό του Γεωργία και τους ξενάγησε στον χώρο όπου πραγματοποιούνται οι ανασκαφές.

Οι ιστορικές αναφορές κάνουν λόγο ότι πρόκειται για   ταφικό μνημείο , το οποίο κατασκευάστηκε από τον αγαπημένο αρχιτέκτονα του Μέγα Αλέξανδρου, Δεινοκράτη, και όπως αναφέρει και ο Διόδωρος ο Σικελιώτης, ο Μέγας Αλέξανδρος ήταν θαυμαστής της Αμφίπολης και σκόπευε να φτιάξει ένα μεγαλοπρεπή ναό για να τιμήσει την πόλη απ όπου απέπλευσε το 334π.χ. ο στόλος του για την εκστρατεία στην Ασία.

Η ιστορία όμως με τις ανασκαφές στις Σέρρες δεν είναι καινούργια.

Οι ανασκαφές έχουν αρχίσει από το 1965 με τον αρχαιολόγο Δημήτρη Λαζαρίδη, ο οποίος για 20  χρόνια (μέχρι τον Μάιο του  1985 που πέθανε) καθημερινά ζούσε στον περιβάλλοντα χώρο των ανασκαφών.

Την χρονιά που πέρασε η  ΚΗ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, με υπεύθυνη ανασκαφέα την Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αικατερίνη Περιστέρη ζουν καθημερινά κάτω από πυρετό των ανασκαφών.

Ανά καιρούς τόσο στην τοπική κοινωνία, όσο και πανελλαδικά εμφανίζονται διάφοροι αστικοί μύθοι, εκ των οποίων, ο πιο ισχυρός αναφέρει πως εκεί βρίσκεται θαμμένος ο Μέγας Αλέξανδρος, κάτι που η ομάδα των αρχαιολόγων  αναγκάζεται να διαψεύδει με βάση τα ιστορικά δεδομένα και την επιστημοσύνη.

Γεγονός πάντως είναι ότι οι μέχρι σήμερα  έρευνες έχουν φέρεις  στο φως  έναν ιδιαίτερα σημαντικό κυκλικό κτιστό περίβολο, που χρονολογείται με τα έως τώρα δεδομένα στο τέλος του 4ου αιώνα  π.Χ.(περί το 325-300 π.Χ).

Ο μοναδικός για τα ελληνικά δεδομένα περίβολος  είναι κατασκευασμένος με βάσεις, ορθοστάτες, ανωδομή και επιστέψεις από λευκό μάρμαρο Θάσου κι έχει συνολικό ύψος 3,00μ. διάμετρο 1,60μ. και υπολογιζόμενη περιφέρεια μήκους περίπου 500 μ., από τα οποία έχουν ανασκαφεί σήμερα τα 405μ.

Βέβαια το μνημείο καταστράφηκε στα μεταγενέστερα χρόνια, με αποτέλεσμα αρκετά μαρμάρινα αρχιτεκτονικά μέλη να μην βρίσκονται στη θέση τους.

Μετά από έρευνες των αρχαιολόγων  βρέθηκαν αρχιτεκτονικά μέλη του μνημείου εγκατεσπαρμένα στην περιοχή του χώρου του Λέοντα της Αμφίπολης, πολλά από τα οποία είχαν ήδη επαναχρησιμοποιηθεί για την κατασκευή της βάσης του και, επομένως, ο εντυπωσιακός περίβολος φαίνεται να συνδέεται με τον Λέοντα της Αμφίπολης, που όπως φαίνεται ήταν τοποθετημένος στην κορυφή του χωμάτινου τύμβου.

Στην όλη ιστορία εμπλέκεται και ο  αρχιτέκτονας  και μέλος της ομάδας που πραγματοποιεί τις ανασκαφές, Μιχάλης Λεφαντζής, ο οποίος  κατάφερε και ταυτοποίησε τα μαρμάρινα κομμάτια που αποτελούν το βάθρο του Λέοντα της Αμφίπολης με τα κομμάτια της μαρμάρινης επένδυσης του τύμβου της Ρωξάνης!

Σύμφωνα με Μ. Λεφαντζή  ο Λέοντας και ο τάφος της Ρωξάνης και του μικρού Αλέξανδρου αποτελούσαν ένα ενιαίο μνημείο στην κορυφή του οποίου ορθωνόταν το γνωστό σε όλους μας Λιοντάρι της Αμφίπολης.

ΠΟΙΑ ΗΤΑΝ Η ΡΩΞΑΝΗ

Για την ιστορία να θυμίσουμε ότι η  Ρωξάνη ήταν η πρώτη σύζυγος του Μεγάλου Αλεξάνδρου, που γεννήθηκε περί το 341 π.Χ. στην Βάκτρια (τότε Ανατολική Περσία, τώρα βόρειο Αφγανιστάν).

Ύστερα από την κατάκτηση του φρουρίου του πατέρα της από τον Μέγα Αλέξανδρο και σε ηλικία 14 ετών, παντρεύτηκε τον μεγάλο στρατηλάτη το 327 π.Χ.

Ο γάμος τους είχε πολιτική σκοπιμότητα για τον εξευμενισμό των Βακτρικών Σατραπιών, όμως σύμφωνα με μαρτυρίες ο Αλέξανδρος είχε δηλώσει ερωτευμένος.

Η Ρωξάνη τον συνόδευσε στην εκστρατεία του στην Ινδία και γέννησε τον γιο τους Αλέξανδρο Δ’ μετά τον θάνατο του Αλεξάνδρου στη Βαβυλώνα το 323 π.Χ.

Ο θάνατος του Μεγάλου Αλεξάνδρου άφησε εκτεθειμένους τη Ρωξάνη και το γιο της, οι οποίοι έπεσαν θύματα άγριας δολοφονίας το 311 π.Χ. μετά από εντολή του βασιλιά Κασσάνδρου.

Τα αίτια των δολοφονιών ήταν για να σφετεριστεί τον θρόνο του βασιλείου, μια και ο 12χρονος Αλέξανδρος Δ’ ήταν ο μόνος νόμιμος διάδοχος της τεράστιας αυτοκρατορίας.

σ.σ.:

Η Αμφίπολη ήταν αρχαία πόλη χτισμένη στην ανατολική Μακεδονία, στις όχθες του ποταμού Στρυμόνα, στη θέση πόλης που παλαιότερα ονομαζόταν “Εννέα Οδοί” ή πολύ κοντά σε αυτήν.

Η Αμφίπολη ιδρύθηκε από Αθηναίους το 437 π.Χ. με στόχο τον έλεγχο της πλούσιας σε πρώτες ύλες περιοχή και εγκαταλείφθηκε οριστικά τον 8ο αιώνα μ.Χ. Σήμερα στην περιοχή είναι χτισμένος ο ομώνυμος σύγχρονος οικισμός, που βρίσκεται περίπου 60 χλμ. νοτιοανατολικά των Σερρών.

Κ.Κ.

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

NEWSLETTER