Κοινωνία

Η χρεοκοπία «χτυπάει την πόρτα» χιλιάδων επιχειρήσεων (ΦΩΤΟ)

λουκέτο στο δημόσιο

Ορατή είναι πλέον η απειλή της χρεοκοπίας για χιλιάδες επιχειρήσεις εντός του προσεχούς καλοκαιρινού διμήνου, εάν δεν υπάρξει νέα ρύθμιση για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία.

Ειδικότερα, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Καθημερινής», η ρύθμιση «Νέα Αρχή» που συμφωνήθηκε με την Τρόικα, κυριολεκτικά παραμένει «νεκρή», για την μεγάλη πλειοψηφία των επιχειρήσεων και των ελεύθερων επαγγελματιών, που χρωστούν στο ΙΚΑ και στον ΟΑΕΕ.

Από το σύνολο των οφειλετών μόνο 15.000 για ποσά περίπου 300 εκατ. ευρώ έχουν ενταχθεί στη ρύθμιση, ενώ υπολογίζεται ότι πάνω από 250.000 επιχειρήσεις με οφειλές στα ασφαλιστικά Ταμεία κινδυνεύουν με κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων και με δεσμεύσεις στο σύνολο των τραπεζικών τους λογαριασμό.

Όπως ανεφέρεται στην εφημερίδα, στελέχη του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ εκτιμούν ότι εάν σταδιακά και μέσα στους επόμενους δύο μήνες δεν υπάρξει νέα ρύθμιση χιλιάδες επιχειρήσεις, όχι μόνο μικρές αλλά και μεγάλες, θα οδηγηθούν στη χρεοκοπία και σε αυτή την περίπτωση το κόστος για τα ταμεία θα είναι ανυπολόγιστο. Στον ΟΑΕΕ δε, μέχρι το Σεπτέμβριο χρειάζονται τουλάχιστον 500 εκατ. ευρώ, πλέον της προβλεπόμενης χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό, για να πληρωθούν οι συντάξεις και οι υποχρεώσεις του φορέα μέχρι το τέλος του έτους. Στο ΙΚΑ, η πρόβλεψη για την είσπραξη 1,22 δισ. ευρώ εντός του έτους από την εφαρμογή της «Νέας Αρχής» ίσως αποδειχτεί όνειρο θερινής νυκτός εάν δεν υπάρξουν επεμβάσεις στο σύστημα προκειμένου να απεγκλωβιστούν όλοι όσοι ενώ είναι υποχρεωμένοι να καταβάλουν εισφορές για τα προ του 2013 χρέη τους, δεν είναι σε θέση να καταβάλουν παράλληλα και τις τρέχουσες εισφορές.

Υπό αυτές τις συνθήκες, το ΙΚΑ προτείνει να αυξηθούν οι δόσεις σε 72 και πάνω, ώστε να διευκολυνθεί και η εξυπηρέτηση των παλαιών και των τρεχουσών εισφορών, ζητώντας παράλληλα την κεφαλαιοποίηση των οφειλών μέχρι 31.12.2013, παροχή εκπτώσεων επί των πρόσθετων τελών για εφάπαξ εξόφληση από 25% έως 60% και κατάργηση του επιτοκίου 8,15%. Μάλιστα, η Γενική Γραμματεία Κοινωνικής Ασφάλισης έχει φτάσει στο σημείο να προτείνει είτε τη διαγραφή χρεών για δύο παλαιότερα έτη, είτε την αντιστάθμιση της οφειλής με παράταση κατά δύο χρόνια της ηλικίας συνταξιοδότησης.

Οι οφειλέτες ακόμη και με ποσά της τάξης των 10.000 και 25.000 ευρώ (που είναι και η πλειονότητα) πληρώνουν έξτρα «καπέλο» που φτάνει έως και 3.000 ευρώ, λόγω του τραπεζικού επιτοκίου που επιβαρύνει το αρχικό χρέος.

Αποτέλεσμα: Οφειλέτης με απλήρωτες εισφορές 10.161 ευρώ να φτάνει να χρωστά 13.607 ευρώ και να πρέπει κάθε μήνα και για 36 συνεχόμενους μήνες να πληρώνει δόση 377,9 ευρώ για να μη βγει εκτός ρύθμισης και βρεθεί στο στόχαστρο αναγκαστικής είσπραξης.

Πέραν αυτών, αν είναι ασφαλισμένος στον ΟΑΕΕ και στην 6η κατηγορία, θα πρέπει να πληρώνει και άλλα 423 ευρώ κάθε μήνα για την τακτική του ασφαλιστική εισφορά.

ΟΑΕΕ

Πληροφορίες από: Ελεύθερο Τύπο και Καθημερινή

Σχολιάστε ...

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Παρασκήνιο» σε μορφή PDF

NEWSLETTERFocus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa