Κόσμος

Ιταλία: «Βεντέτα» ανάμεσα σε εκκλησία και… μαφία

Καθολικός Ιερέας

Οι ηγέτες της Εκκλησίας στη νότια Ιταλία ζήτησαν με επιστολή τους προς την κεντρική εξουσία της Ρώμης να γίνει εκκαθάριση των λυμάτων που απορρίπτονται παρανόμως στις περιοχές τους από ομάδες της μαφίας οι οποίες ρυπαίνουν το έδαφος σε τέτοιο βαθμό που ολόκληρες περιοχές χαρακτηρίζονται «τρίγωνο του θανάτου» .

Η Καμόρα «αποθηκεύει» ή καίει τοξικά απόβλητα επί δεκαετίες στην ευρύτερη περιοχή ανάμεσα στη Νάπολι και στην επαρχία της Καζέρτα. Δέκα εκατομμύρια τόνοι έχουν αποθηκευτεί εκεί τα τελευταία 22 χρόνια, σύμφωνα με την περιβαλλοντολογική οργάνωση Legambiente, τη στιγμή, που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρει, ότι στην περιοχή παρατηρούνται τα υψηλότερα ποσοστά συγγενών ανωμαλιών και θανάτων από καρκίνο, που συσχετίζονται με την έκθεση της περιοχής στα τοξικά απόβλητα.

«Η περιβαλλοντική καταστροφή έχει μετατραπεί σε μια πραγματική ανθρωπιστική τραγωδία », αναφέρουν σε ανοικτή επιστολή τους προς τον πρόεδρο της Ιταλίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο ο αρχιεπίσκοπος της Νάπολι και ομάδα τοπικών επισκόπων.

«Πάρα πολλοί πληρώνουν το τίμημα της αλαζονείας, της κατάχρησης, της αγένειας , της απληστίας και της ανοησίας των εγκληματιών», αναφέρει η επιστολή, προσθέτοντας ότι η γη είχε δηλητηριαστεί προκαλώντας «τραγική και ανεπανόρθωτη ζημία».

Οι αρχές λένε ότι τα απόβλητα προέρχονται κυρίως από το βιομηχανικό βορρά που συμμορίες της μαφίας έναντι χρηματικής αμοιβής αποθηκεύουν στην περιοχή. Τους τελευταίους μήνες διαδηλωτές καταλαμβάνουν τους δρόμους της Νάπολης απαιτώντας από την κεντρική κυβέρνηση να κάνει περισσότερα για να καθαρίσει την περιοχή.

Οι διαμαρτυρόμενοι κάτοικοι συσπειρώνονται μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα σε ένα μαζικό κίνημα ενημέρωσης και τεκμηρίωσης της αποθήκευσης αποβλήτων και της καύσης των σκουπιδιών εν μέσω εντεινόμενων φόβων για τις επιπτώσεις στην υγεία των πολιτών.

Η κυβέρνηση απαγόρευσε την καύση σκουπιδιών τον περασμένο μήνα με ένα διάταγμα που στόχο έχει την αντιμετώπιση της κρίσης.

Πηγή: enikos.gr

Σχολιάστε ...

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

NEWSLETTER

 

  

 

 

Karfitsa