Κοινωνία

Κ. Περιστέρη: Οι σκελετοί της Αμφίπολης μπορεί να είναι κατάλοιπα θυσιών ή αρχαιοκάπηλοι.

Περιστέρη

Οι σκελετοί που βρέθηκαν στην Αμφίπολη αποπροσανατολίζουν την έρευνα τόνισε σε συνέντευξη η επικεφαλής της ανασκαφικής ομάδας στον τύμβο Καστά, Κατερίνα Περιστέρη. «Εμένα το θέμα “σκελετοί” δεν μου λέει τίποτε. Ήταν τόσο αναστατωμένος ο χώρος που δεν μπορείς να βγάλεις πολλά συμπεράσματα. Οι τυμβωρύχοι είχαν ρημάξει τα πάντα. Γιατί, όπως αντιλαμβάνεστε, στον νεκρικό θάλαμο όπου έψαχναν τους μεγάλους θησαυρούς έγινε η μεγάλη ζημιά, η τεράστια καταστροφή».

«Πρέπει να εστιάσουμε στο ίδιο το μνημείο και όχι στα κόκαλα, που για μένα δεν σημαίνουν πολλά. Δεν μπορείς να χρονολογήσεις από τους νεκρούς. Για μένα οι σκελετοί δεν έχουν νόημα. Αποπροσανατολίζουν την έρευνα», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με την ταυτότητα των ευρημάτων, η κ. Περιστέρη ήταν ξεκάθαρη. «Είναι πολλές οι υποθέσεις εργασίας που μπορούμε να κάνουμε. Μπορεί οι σκελετοί να ήταν κατάλοιπα θυσιών, μπορεί να προέρχονται ακόμη και από αρχαιοκάπηλους. Άλλωστε, το σκελετικό υλικό δεν βρισκόταν σε ένα σημείο».

Σε ερώτηση για τον κύριο νεκρό, δήλωσε, «ποιος είναι ο κύριος νεκρός; Υπάρχει ένα μεγάλο κομμάτι σκελετικού υλικού από τον νεκρό που βρέθηκε πιο χαμηλά από τους υπόλοιπους, δηλαδή κοντά στο δάπεδο, και ανήκει σε έναν κοντούλη 1,60 μ. και αυτού, όμως, τον σκελετό τον είχαν ανακατέψει οι τυμβωρύχοι. Και έπειτα, αν πράγματι ήταν πολύτιμος ο νεκρός, μπορεί ακόμη και να τον είχαν πάρει».

Παράλληλα, στην συνέντευξη που έδωσε στην Real News, η Κατερίνα Περιστέρη μιλά και για όλα τα θέματα που έχουν προκύψει, απαντάει στους επικριτές της, εκφράζει την πικρία της, περιγράφει τα συναισθήματά της για τις βολές που δέχθηκε, ενώ μιλάει αναλυτικά και για το «μοναδικό ταφικό συγκρότημα», κάνοντας εκτενή αναφορά στην πρώτη φάση της ανασκαφής αλλά και το τι θα ακολουθήσει.

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

NEWSLETTER