Κοινωνία

Α. Κάντας: Δίνει δύο ονόματα-κλειδιά για μίζες στα εξοπλιστικά

Συνεχίζονται οι αποκαλύψεις από την απολογία του πρώην αναπληρωτή διευθυντή εξοπλισμών, Αντώνη Κάντα. Στην κατάθεσή του στους ανακριτές ανέφερε δύο ονόματα κλειδιά. Ακόμη, οι δικαστικές αρχές έχουν πλέον στα χέρια τους τη λίστα με τις 26 εταιρείες που είχαν υπογράψει συμφωνίες με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας για τα εξοπλιστικά προγράμματα ύψους 11,099 δισ. ευρώ.

 «Ήταν τόσες οι μίζες που δεν τις θυμάμαι»

Σύμφωνα με το Έθνος, ο Αντώνης Κάντας ανέφερε στην κατάθεση του στους ανακριτές τους Πάνο Ευσταθίου και Μιχάλη Μαντάντο. Συγκεκριμένα:

Πάνος Ευσταθίου

Μπήκε στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων το 1948 και η πρώτη του επαφή με τα εξοπλιστικά ήταν σε κάποιες μικρές δουλειές με αναλώσιμα υλικά του Πολεμικού ναυτικού. Το όνομά του ακούστηκε για πρώτη φορά αμέσως μετά την κρίση στα Ιμια.

Ο ίδιος εκπροσωπούσε μέσω της «STN ATLAS» τα ηλεκτρονικά συστήματα των αρμάτων και των υποβρυχίων του γερμανικού ομίλου Raimental. H «STN ATLAS Electronic» χορηγούσε ηλεκτρονικά συστήματα στην HDW και το 2004 έγινε η αγορά της Atlas από τη μητρική της HDW Thyssen Group. H «STN ATLAS» συμμετείχε και στα αντισταθμιστικά ωφελήματα των υποβρυχίων. Π.Χ. Έχουν διπλωπληρωθεί τα αντίμετρα, αλλά και τα sonar επίθεσης και άμυνας.

Επιπλέον, ο Πάνος Ευσταθίου είχε ακουστεί και από τον επιχειρηματία Αλέξανδρο Αβαντάγγελο. «Υπήρξε αυτή η ομάδα. Γνωρίζω ότι συμμετείχαν σε αυτήν ο Αντώνης Λοβανός, ο Πάνος Ευσταθίου, ίσως και ο Πατεράκης» είχε πει ο επιχειρηματίας.

Ο δικηγόρος πάντως του Πάνου Ευσταθίου σε δήλωση του ανέφερε πως ο 83χρονος πελάτης του παρά τα σοβαρά προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει, αν κληθεί από τις Αρχές θα προσπαθήσει να συμβάλει στην αποκάλυψη της αλήθειας.

Μιχάλης Μανταντός

Ζει μόνος του σε ένα πύργο στο Λονδίνο και διαθέτει ένα νεοκλασικό σπίτι στην Ερμούπολη της Σύρου,κληρονομιά από τη μητέρα του, το οποίο και επισκεπτόταν μέχρι τη στιγμή που ακούστηκε το όνομα του για το σκάνδαλο των υποβρυχίων.

Όπως αναφέρει το ΕΘΝΟΣ, ο Μιχάλης Μανταντού ήταν υπεύθυνος για τον εφοπλισμό και διατηρούσε σχέσεις τα γερμανικά ναυπηγεία HDW μέσω των οποίων ενεπλάκη στις μίζες των υποβρυχίων στην Ελλάδα. Πρόκειται για τον άνθρωπο των Γερμανών που βοήθησε στο να διανεμηθούν 55 εκατομμύρια ως μίζες.

Σύμφωνα με πληροφορίες από ανώτατη δικαστική πηγή, ο Αντώνης Κάντας κατέθεσε οκτώ μεσάζοντες οπλικών συστημάτων, και τώρα η Δικαιοσύνη θα περάσει από ενδελεχή έλεγχο όλες τις εταιρείες που συνεργάστηκαν με το υπουργείο Άμυνας τα τελευταία χρόνια. Η έρευνα αυτή θα αφορά είτε τους εκπροσώπους μεγάλων πολυεθνικών, είτε μικρότερες εταιρείες και τους αντιπροσώπους τους. Εκτός από ελέγχους σε τραπεζικούς λογαριασμούς θα ακολουθήσει και ερευνά του ΣΔΟΕ στις εδώ εγκατεστημένες εταιρείες τους.

Αξιοσημείωτο ήταν ένα παράδειγμα που έδωσε στην απολογία του για έναν έμπορο όπλων που του άφησε 600.000 ευρώ. Σύμφωνα με τον ίδιο,  κάποια στιγμή πήγε στο γραφείο του ένας αντιπρόσωπος εταιρείας προμήθειας εξοπλιστικών προγραμμάτων ο οποίος φεύγοντας, άφησε πίσω του ένα σακβουαγιάζ. Το πρώτο πράγμα που έκανε, όπως αναφέρει, ήταν να τηλεφωνήσει στον αντιπρόσωπο για να του πει για την ξεχασμένη τσάντα και τότε εκείνος του είπε ότι «είναι για σένα» και όταν την άνοιξε είδε ότι περιείχε 600.000 ευρώ.

Στη συνέχεια, κατονόμασε κομβικά πρόσωπα στη διακίνηση μαύρου χρήματος για τρία εξοπλιστικά προγράμματα – Αναφορά και σε πολιτικά πρόσωπα της περιόδου Άκη Τσοχατζόπουλου – Οδηγήθηκε στη φυλακή. Οι ανακριτές συνεχίζουν τις έρευνες με βάση το υλικό που έχουν στα χέρια τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κατηγορούμενος που υπηρέτησε στην Διεύθυνση Εξοπλισμών από το 1996 έως το 2002, αναφέρθηκε στην απολογία του σε παράνομες αμοιβές πολλών εκατομμυρίων που συνδέονται με τουλάχιστον δέκα εξοπλιστικά προγράμματα, κάποια εκ των οποίων δεν είχαν τεθεί καν υπό δικαστική διερεύνηση, καθώς και για οκτώ πρόσωπα που τον δωροδόκησαν.

Επιπλέον,  ο Αντώνης Κάντας αποκάλυψε ότι από τον απόστρατο που αντιπροσώπευε γερμανική εταιρία έλαβε μίζα 1, 5 εκατομμυρίων ευρώ για τις επιλογές των υποβρυχίων και Astrad.

Τέλος, παραδέχτηκε ότι δωροδοκήθηκε με ποσό 1, 7 εκατ. ευρώ για την προμήθεια των Λέοπαρντ, ενώ αναφέρθηκε και στην προμήθεια από ρωσική εταιρία των αντιαρματικών KORNET.

exoplistika-470

Διαβάστε το άρθρο του Γιάννη Ντάσκα για την υπόθεση Κάντα:

Αποκαλύψεις που ανοίγουν κελιά για επώνυμους, έκανε ο μετανοημένος μιζαδόρος !

Πηγή: fosphotos.com/Αγγελική Παναγιώτου

Σχολιάστε ...

NEWSLETTERFocus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa